Přejít k hlavnímu obsahu

Cosplay soutěž rozproudila Animefest 2018

23. 5. 2018 | 19:58 Všechny hry
Animefest, každoroční sraz fanoušků mangy a anime, se na výstavišti v Brně konal už popatnácté. Letošní ročník přinesl několik novinek, třeba otevření zbrusu nové haly s Cosplay Alley, deskovými hrami nebo novými sály, které ani za cenu zvýšení vstupného neodradily české i zahraniční fanoušky, aby zavítali do moravské metropole. Také systém náramků byl obnoven, tradiční Chaos a Řád nahradily čtyři frakce, Tvůrci, Vyznavači, Hráči a Parťáci, každá frakce má svou vlastní barvu. Nově si návštěvníci zvolili sami, nebyla jim přidělena, jako v minulých letech.
Výchozí obrázek

Animefest, každoroční sraz fanoušků mangy a anime, se na výstavišti v Brně konal už popatnácté. Letošní ročník přinesl několik novinek, třeba otevření zbrusu nové haly s Cosplay Alley, deskovými hrami nebo novými sály, které ani za cenu zvýšení vstupného neodradily české i zahraniční fanoušky, aby zavítali do moravské metropole. Také systém náramků byl obnoven, tradiční Chaos a Řád nahradily čtyři frakce, Tvůrci, Vyznavači, Hráči a Parťáci, každá frakce má svou vlastní barvu. Nově si návštěvníci zvolili sami, nebyla jim přidělena, jako v minulých letech. A pokud si nebyli jistí, mohli si na stránkách Animefestu vyplnit test, který s výběrem pomohl.

Kromě workshopů, přednášek, Artist Alley s talentovanými umělci, promítání, stánků a bohatého doprovodného programu, se plno návštěvníků těšilo na cosplay soutěž. V sobotu v půl čtvrté odpoledne byli všichni usazeni v rotundě, u promítacího plátna v hale A1, případně u svých počítačů se živým přenosem, který probíhal na YouTube. Role porotců se ujali zahraniční cosplayeři. Hosté Animefestu: PapaCosplay a Nikita Cosplay z Francie, Reika z Japonska a EyeofSauronDesigns z Rakouska. V úvodu soutěže se křtil kalendář „Cosplayers and cats“, jehož výtěžek šel na spolek „Opuštěné kočičí tlapky“, který se stará o opuštěné kočky.

Mashiiro Photography

Jayem. Fotograf: Mashiiro Photography

Do cosplay soutěže se přihlásilo mnoho cosplayerů, a to jak jednotlivci, tak i skupiny. Přímo do finále se dostalo pouze patnáct nejlepších. Každý účastník předvedl svůj kostým i roleplay v krátké scénce a následném rozhovoru s moderátorem. Porotci cosplayerům mohli položit případně otázky, týkající se například tvorby cosplaye nebo výběru charakteru. Jako první vystoupila Prue s kostýmem Thuringian Queen z Bratří Grimmů, následovaná Jayem jako Artoriasem ze hry DarkSouls a Reou, která ztvárnila Sonodu Umi z anime Love Live! Dále pokračovali Joan a Teer v kostýmu Šeptany a Pletany ze Zaklínače 3: Wild Hunt, Týna jako Aloy ze hry Horizon Zero Dawn, Kaname s postavou Apple White z Ever After High a Therraner s charakterem High Exarch Turalyon z World of Watcraft. Poté přišel na řadu první tým, Ketrin, Alia a Germia jako Bellona, Hades a Skadi Dragonkin ze hry Smite.

Mashiiro Photography

Germia, Ketrin cosplayAli Cosplay & Props & Karasu Cosplay Fotograf: Mashiiro Photography

Po skupině cosplayerů opět následovalo několik jednotlivců: Julianet (Anchor z Clockwork Planet), TanakhT (Sven Meranth Dragoon z Doty 2) a Mischievous Jane (Loki z filmu Thor: Ragnarok).

Jako další vystoupila dvojice Mary Odinson a Lucy Mess, ztvárňující postavy Alice ve verzi Asylum a Hysteria z Alice: Madness Returns. Následovali Radovan Samotný v roli Masky ze stejnojmenného filmu, Michiyo Nakajima jako Tohka Yatogami z Date a Live. Jako poslední přišla opět dvojice, Arisa a Toph jako Jane a Woody z animáku Toy Story 2.

Cosplay soutěž se nesla i v duchu jiných materiálů než armorů, každý z cosplayů byl propracován do nejmenších detailů a bylo znát, že tvůrci na nich strávili hodiny práce. Soutěžící se takřka doslova převtělili do svých charakterů. Diváci v sále i ti u živých přenosů si bezpochyby užili vystoupení každého soutěžícího. Své sympatie pak mohli vyjádřit hlasováním na info stánku Animefestu.

Mashiiro Photography

Mary Odinson & I&L cosplay. Fotograf: Mashiiro Photography

Na výsledky si všichni museli počkat do nedělního odpoledne. Výherci Cosplay soutěže budou zastupovat Českou republiku na ECG - European Cosplay Gathering a Clara Cow's Cosplay Cup. Pro ostatní byly připraveny ceny v podobě paruk, knih, kontaktních čoček nebo materiálu na výrobu dalších cosplayů.

Stejně jako v minulém roce byla soutěž rozdělena na dvě základní kategorie - jednotlivci a skupiny. Jako první se umístila skupina Ali Cosplay & Props, Germia a Ketrin cosplay, druhé místo si vybojovaly slečny Toph Cosplay/Art a Arisu cosplay, třetí místo poté ukořistila skupina Mary Odinson z Mary & Feinobi cosplay a Lucy Mess z I&L cosplay. V druhé kategorii se vítězství neslo v zastoupení cosplayera TanakhTa, na druhém místě byla úžasná cosplayerka Mischievous Jane, třetí místo obsadila cosplayerka Rea Cosplay.

Reportáž vznikla ve spolupráci s esogames.cz. (Napsala Kristýna Matoušková)

Štítky: cosplay