Přejít k hlavnímu obsahu

Overwatch League na ESPN bez Twitch chatu

16. 7. 2018 | 20:30 Overwatch
Twitch chat je kontroverzním tématem. Pro některé diváky je to neopomenutelná část, kterou zažívají, spolu s žertováním, smajlíky a interakcí. Některými je interakce na Twitch chatu milována, jiným ubližuje.Je to místo, kde se „inside jokes“ šíří velmi rychle, třeba Overwatch mem „C9“ se rozšířil jako plevel. Každý, kdo je „in“, ho zná, kdy během druhé sezóny OGN Overwatch Apex v Jižní Koreji C9 nezpochybnitelně opustili Lijiang Tower capture point a umožnil tak Afreeca Freecs získat snadný bod.
Výchozí obrázek

Twitch chat je kontroverzním tématem. Pro některé diváky je to neopomenutelná část, kterou zažívají, spolu s žertováním, smajlíky a interakcí. Některými je interakce na Twitch chatu milována, jiným ubližuje.

Je to místo, kde se „inside jokes“ šíří velmi rychle, třeba Overwatch mem „C9“ se rozšířil jako plevel. Každý, kdo je „in“, ho zná, kdy během druhé sezóny OGN Overwatch Apex v Jižní Koreji C9 nezpochybnitelně opustili Lijiang Tower capture point a umožnil tak Afreeca Freecs získat snadný bod.

Overwatch League má s Twitchem uzavřenou dohodu v hodnotě 90 milionů dolarů, jedná se o několik let vysílacích práv. Je to výhodné pro obě strany. Skrz toto partnerství se diváci Overwatch League mohou zapojit do přenosu a mezi ostatní fanoušky, pokud se tak rozhodnou. Overwatch League a Disneyho vysílací práva oznámili, že fanoušci budou mít další možnost, která cílí na mainstreamovou sledovatelnost. 

Blizzard Entertainment

Fotograf: Robert Paul (Blizzard Entertainment)

Disney a Overwatch League přinesou sérii turnajů na sítě ABC, zahrnující samotné ABC, ESPN, ESPN 2 a 3 a Disney XD. Jde o obří záležitost, má potenciál, že se s mainstreamovou publicitou rozšíří publikum, protože zaručuje, že se dostane k lidem, kteří ne vždy mají spolehlivé internetové připojení. Esporty ani nemusí být v televizi, aby byly legimitizovány, ale běžně je to považováno jako znak podpory od mainstreamu. Overwatch League na ESPN činí hru lépe dostupnou, a tak se částečně loučí s Twitch chatem.   

Navzdory snahám Twitche a jeho moderátorských týmů, se chatu dotýkají jedovaté poznámky, a to často. Způsobil problémy dokonce samotným hráčům Overwatch League, bývalý hráč Dallas Fuel Félix ‚xQc‘ Lengyel byl suspendován a pokutován 4 000 $ za použití rasově nekorektního emotikonu na stream chatu Overwatch League. Opakovaně spamoval „TriHard“ emotikon, který znázorňuje obličej Twitch streamera Mychala ‚Trihex‘ Jeffersona, když se na streamu objevil Malik Forté. Mimo to se dopustil několika dalších přestupků, mluvil pohrdavě o casterech na sociálních médiích, což vedlo k jeho suspenzaci a pokutě. Později byl z Dallas Fuel vyřazen. 

Existuje počet slov a emotikonů, které už jsou na stream chatu Overwatch League zakázané, třeba kontroverzní „Pepe“ meme, které je pokládané za symbol podporující nenávist. Vše je ve snaze udělat z Overwatch League chatu přívětivější místo, ale ne vždy se to povede. Jsou způsoby, jak obejít pravidla, memy a vtipy se rozvíjí rychle.

Nic z toho nedělá Twitch chat ve své podstatě špatným. Utvořil esport a je důležitou částí jeho odkazu. Ale není pro každého, alespoň zatím ne. Jistě, můžete zkrátka na Twitchi zavřít okénko chatu a předstírat, že neexistuje, ale verze streamu bez chatu je jen další možnost. Overwatch League se chce pustit do „mainstreamového mainstreamu“, klíčem je právě přitáhnout širší publikum.

Možná je ESPN vysílání vstupem do kultury esportů a vstupem do Twitch chatu. Možná ne. Každopádně, dohoda má silný publicitní potenciál, i když Overwatch League nebude na ESPN a ABC vysílat přímo. Čtvrtfinálové zápasy budou na Disney XD a ESPN 3 od 11. do 14. července. Semifinále budou vysílána na ESPNEWS a ESPN, následovat je bude první den grand finále, které se koná v Brooklynu (New York) 27. července. Dostane se do hlavního vysílacího času ESPN. Druhý den finále se už vrátí na ESPN3 a Disney XD. Shrnutí bude vysíláno na ABC 29. července ve 14:00 centrálního času. Samozřejmě se vše bude vysílat také na Twitchi a nebude chybět speciální obsah, odemknout ho budou moct pouze ti, kdo za něj zaplatili. S Twitch dohodou se nic nemění.

Očekává se, že ESPN dohoda bude trvat několik let. Ráno oznámili, že pokud „diváctví“ půjde dobře, pravděpodobně se v příští sezóně Overwatch League dostane hlavní vysílací čas. Nepřítomnost Twitch chatu není pro úspěch Overwatch League na ESPN velký problém, vždycky můžete chat prostě vypnout, jedná se o plus pro ty, kterým je povaha chatu cizí.

Článek vznikl ve spolupráci s esogames.cz.