Přejít k hlavnímu obsahu

Pod lupou: Freeze na Rift Rivals

9. 7. 2018 | 14:04 League of Legends
Aleš "Freeze" Kněžínek se raduje z prvního velkého vítězství na mezinárodní scéně. Na Rift Rivals se svým týmem Royal Bandits prohrál pouze jednou a velkou mírou pomohl k vítězství tureckého regionu nad ruskou LCL a vietnamskou VCS.Vyhlídky před turnajem
Výchozí obrázek

Aleš "Freeze" Kněžínek se raduje z prvního velkého vítězství na mezinárodní scéně. Na Rift Rivals se svým týmem Royal Bandits prohrál pouze jednou a velkou mírou pomohl k vítězství tureckého regionu nad ruskou LCL a vietnamskou VCS.

Vyhlídky před turnajem

Před samotnými Rift Rivals se toho od Turecka mnoho nečekalo a jeho týmy byly považovány spíše za outsidery. Proti nim totiž stál už nějakou dobu nejlepší play-in region, Vietnam, z něhož si můžeme pamatovat účastníky hlavní fáze MSI 2018, EVOS Esports, nebo také participanty hlavních fází MSI a Worlds loňského roku, GIGABYTE Marines. Ani ruská LCL ale nebyla považována za nijak slabého soupeře a vlajková loď Gambit Esports má v sestavě hráče s velkými mezinárodními zkušenostmi jako jsou Edward, Diamondprox či Kira.

Turecko však hlavně v play-off ukázalo svou velkou sílu. Největší obavy přitom oplýval třeba tým YouthCrew Esports, který se aktuálně dělí o poslední místo v turecké lize. Naopak Freezův tým Royal Bandits v posledních týdnech stoupal a porazil i první SuperMassive, kterým se zatím jinak v letním splitu daří a v současnosti hájí první místo z jara.

TCL 2018 - Summer
#NázevVP
1. SuperMassive eSports72
2. HWA Gaming63
3. Royal Bandits63
4.{#World} 1907 Fenerbahçe54
5. Team Aurora45
6. Bursaspor Esports45
7. YouthCrew Esports27
8. Dark Passage27

Výkon Turecka na Rift Rivals

Nejlepšími výkony na Rift Rivals se z Turecka minimálně ve skupinové fázi prezentoval tým Royal Bandits, jenž vyhrál oba dva své zápasy ve skupině. V tiebreakeru ale bohužel nestačil na ruskou jedničku Gambit Esports a TCL se tak musela do finále probojovat přes týmy z vietnamské VCS. V souboji třetích týmů překvapivě hráči YouthCrew porazili Vikings Gaming, ale v další hře podlehli GIGABYTE Marines. Na scénu tak přišli Royal Bandits, jimž se v následujících dvou hrách podařilo naprosto zničit jak GAM, tak i EVOS a pohodlně zařídili TCL výhru 3:1.

V samotném finále už měli bandité z Turecka svůj úkol celkem snadný. Stačilo jim porazit třetí celek ruské LCL, Team Just. V tomto zápase, ve němž byli jasnými favority, se jim podařilo hladce získat svému regionu vedení 1:0. Na řadu pak přišel souboj Gambit a YouthCrew, ve kterém YC znovu málem překvapil a byl Diamondproxovi a spol. velmi těžkým soupeřem. Po sérii těsných teamfightů však ruská výprava vyrovnala na 1:1. Ve třetím zápase se střetla turecká jednička SuperMassive eSports s týmem RoX a podle očekávání se Turkům zadařilo a získali vedení 2:1. O celkovém vítězství TCL 3:1 rozhodla čtvrtá hra mezi SuperMassive a Gambitem, v té Gambit poprvé prohrál a navíc vcelku jasným způsobem.

Freezova čísla a jeho role v týmu

 

  • CS Differential at 15 min:  +19,8 (1. ADC)
  • Gold Differential at 15 min: +1003 (1. ADC)
  • Damage %: 26,5 % (8. ADC)
  • Damage per minute: 603 (4. ADC)
  • KDA: 8,9 (1. ADC)
  • Kill participation: 62,1 %

Jak je vidět, Freeze dominoval zejména svou hrou v laning fázi, kterou byl známý už v minulosti. V patnácté minutě vedl Český marksman průměrně o dvacet minionů, což je o osm víc než druhý nejlepší ADC hráč v této statistice, Zeitnot. Ještě markantnější je pak rozdíl ve zlatě, kde průměrně Freeze vedl v páté minutě dokonce o 1003 zlaťáků a druhý Beeone měl pouze 236. Po laning fázi však nastávalo pro Freeze těžší období. Na rozdíl od většiny týmů Royal Bandits téměř vždy nechává Freeze na side lince, kde scaluje, ale hra se většinou netočí okolo něj. 

To je v aktuální metě nejspíše i správná volba. Kvůli tomu se ale Freeze nedostane k tolika killům, kolik by si možná přál a i jeho support Dumbledoge tak často ukořistí i ty fragy, které za normálních okolností dostávají carry hráči. Díky silné laning fázi ale je Freeze tak napřed, že na side lince se svého soupeře většinou bát nemusí. Tým Royal Bandits dává často mnoho prostoru svým playmakerům, kterým se sice agresivní engage někdy nevyplatí, ale vytváří velký tlak, díky němuž se týmu pak lépe dýchá. Hodně prostoru dostávají playmakeři Closer a Abbedage. Druhý jmenovaný, německý midlaner Abbedage, sice na lince není vždy tak dominantní jako Freeze, ale jeho playe v late game dosahují kvality těch nejlepších midlanerů světa. 

Zajímavé playe z Rift Rivals:

Freeze se svým Dravenem otáčí 2v3 situaci

Ukázka teamplaye Royal Bandits