Přejít k hlavnímu obsahu

blade: Z 1.6 mi nejvíce chybí široká komunita

9. 4. 2018 | 14:58 Counter Strike 1.6
RETRO Counter-Strike 1.6 event v bratislavském showroomu Alza.sk se pomalu blíží a jedním z vážených hostů bude oblíbený streamer, který právě na starším díle legendární ságy vyrostl, Roman "blade" Pilný. My jsme jej samozřejmě při této příležitosti museli nostalgicky vyzpovídat.Pamatuješ si na den, kdy jsi CS 1.6 poprvé spustil?
Výchozí obrázek

RETRO Counter-Strike 1.6 event v bratislavském showroomu Alza.sk se pomalu blíží a jedním z vážených hostů bude oblíbený streamer, který právě na starším díle legendární ságy vyrostl, Roman "blade" Pilný. My jsme jej samozřejmě při této příležitosti museli nostalgicky vyzpovídat.

Pamatuješ si na den, kdy jsi CS 1.6 poprvé spustil?

Přímo na ten den si nepamatuji, ale pamatuji na ten impuls, kdy jsem ho chtěl začít hrát profesionálně. Bylo to někdy v roce 2007 na tehdejším Invexu, kdy jsem stál mezi těmi lidmi, kteří fandili ve finále týmům Faberi Bellatores a fu.sk. Tehdy jsem si řekl, že chci něčeho podobného dosáhnout a jednou chci sedět na těch místech za počítačem a ne stát v publiku. No byla to dlouhá cesta, povedlo se to prakticky až v jiné hře, ale co jsem si tehdy řekl, jsem si slíbil.

Hrál jsi i předchozí verze, třeba 1.5?

Nejsem zas tak starý. (smích) No popravdě, když se 1.5 hrála, tak jsem o CSku ještě neuvažoval a když jsem začal hrát jedna švestku, tak už nebyl nějak důvod 1.5 hrát. Ale párkrát jsem si ji s mým spoluhráčem zkusil, šlo však spíš jen o zvědavost. Bylo to trošku něco jiného. 

Čím byla 1.6 tak speciální, že jsi se právě k ní tak upnul?

To sám ani nevím, proč jsem se na tu hru upnul, snad vidina toho, že jednou se tím budu moci živit, protože už v té době byli profíci, co za to brali peníze, tak to byl jeden z aspektů, proč jsem se k té hře upnul. A proč CSko? Protože mě vždycky bavilo střílet a myslím, že CS je nejvíc vyvážená FPS esportová hra na světe. Je svižná, určitým způsobem reálná, pro oko diváka zábavná a zajímavá. Prostě má to něco v sobě kouzelného, co už jiné hry mít nebudou. 1.6 měla i velkou komunitu, teď je to jiné.

Jak se jmenoval tvůj první tým, pamatuješ si jeho složení? 

Tak to si pamatuju úplně přesně! Můj první tým se jmenoval CSCM a byla to zkratka pro CS Czech Masters. (smích) No prostě parta lam, co měla klasicky svého war arrangera, web mastera, clan leadera, asistent clan leadera a další pozice. Dodnes se tomu směju, co jsme to vytvořili. Ale myslím, že je to zcela normální vývoj těch jedinců. Předtím jsem nechápal, jak to funguje v týmech, protože mi to nikdo nevysvětlil, nikoho jsem neznal, nebyl žádný Twitch jako dnes, žádné Reddity. Vše jsem si musel zjistit sám. Složení týmu si nepamatuji, vím jen, že v tom týmu byl můj kamarád, který si ani nikdy nestáhl STEAM, takže to snad hovoří za vše. Toto ale byla krátká kapitola, pak jsem si našel svůj první reálný tým, který se jmenoval GreenSky. Zde už hráli kvalitní hráči, se kterými se bavím dodnes, jako například jeden z nejlepších IGL v 1.6 zERG. Oni mě uvedli do toho správného vnímání CSka a za to jim děkuji.

Vrátil by ses do bezstarostných dob celodenního hraní?

Vrátil i nevrátil. Na jednu stranu mi to kompetitivní hraní chybí, jsem soutěživý, takže i když streamuji, tak často vyhledávám nějaké turnaje, které s klukama hrajeme. I když se nejedná o žádný tým a spíše prohráváme, jak vyhráváme, tak pořád mě baví ten pocit něčeho dosáhnout, něco vyhrát. Na druhou stranu jsem rád, že nyní streamuji a dělám zase něco jiného. Snažím se něco vracet lidem, co jsem se za tu dobu naučil a svým divákům třeba i pomoct. Jsem na Twitchi obklopen plno skvělými lidmi, kteří mě ženou dopředu a dá se říct, že za těch 9-10 měsíců, co streamuji na full-time, jsme společně vytvořili báječnou komunitu. CSko a gaming mám v srdci, dal mi plno zážitků, vítězství, které bych jinde nezažil. A navíc jsem díky té hře poznal mnoho skvělých lidí a kamarádů. 

Co ti z dob CS 1.6 nejvíce chybí?

Jak už jsem řekl, nejvíce mi asi chybí ta široká komunita. To prostě v GOučku není a nebylo, alespoň na CZSK scéně. Když vyšla novinka, byly pod ní stovky komentů, kde to lidi probírali, vyměňovali si názory, hejtili se. To dnes vůbec není a je to škoda. A taky mi třeba chybí různé eventy jako například meziherňáky. Ty měly obrovské kouzlo, každou sobotu si zajít do herny bojovat, to byla bomba. Každý víkend na LANu, to dnes podle mě chybí. Ale bohužel už je to dnes nemožné podle mě zrealizovat, protože heren ubývá.

Máš jeden moment, nemusí být největší úspěch, na který budeš díky 1.6 do konce života vzpomínat?

No těch momentů je určitě více, ať už je to právě to stání v publiku na Invexu, kdy jsem se prostě rozhodl, že budu taky profíkem, nebo když jsme například jeli na Mezihernový turnaj do Topolčan, kde jsme hráli z knihovny na 50 FPS. Těch zážitků je opravdu mnoho, mohl bych tady psát dlouhé věty, ale na tyto dvě vzpomínky asi nikdy nezapomenu.

Čím jsou 1.6 a GO z pohledu hry nejrozdílnějšími? 

No největší rozdíl je v komunitách a v mechanismu samotné hry. V 1.6 byly rozdíly mezi týmy, pokud budeme brát CZ/SK, opravdu markantní. Tehdy opravdu bylo podle mě na CZSK tak 5-6 tierů týmů, dnes jsou max 2-3. V CS:GO může porazit každý každého. Valve dělá CSko vyrovnané, aby to bavilo každého nově příchozího a samozřejmě i ty hrající. V 1.6 jste museli absolvovat dlouhou vývojovou cestu, než jste dosáhli vrchol. V CS:GO vám stačí rok, dva a můžete být u nás ve špičkovém týmu. Ale když nad tím taky tak trošku přemýšlím, jak už jsem psal, dřív nebyli Twitche, FaceITy a tak dále. Teď mají hráči lepší podmínky pro trénování a to sebezlepšování jde rychlejším tempem. 

A jak je to s porovnáním tehdejší a dnešní komunity?

No komunity, to je kapitola sama o sobě. V tehdejší době měli k sobě lidi větší respekt. A byly rozdílně velké. Ale ten respekt mi chybí, dnes celkově mládež je špatně vychovávaná a ono se to projevuje i v té hře. Pamatuji si, když jsem hrál 1.6 asi rok a hrál jsem nějaký gather s tehdejšími nejlepšími hráči, byl jsem nervózní a celou dobu v nich viděl něco jako nadlidi. A když mi něco říkali, nikdy bych si nedovolil jim oponovat, nebo něco víc. Věděl jsem, že mají pravdu a snažil se jejich názor či radu přijmout. To dnes fakt chybí. A to se pak vše odvíjí i na týmech, co se po týdnu rozpadají. Sice jsem měl jedno špatné období, kdy to prostě nešlo z jednoho osobního důvodu, ale jinak jsem své týmy vždy držel dlouhé měsíce a to vždy bez smluv. 

Challenge na závěr. Pozvi fanoušky na sobotní akci jednou, maximálně dvěma větami?

Chtěl bych všechny pozvat na tuto speciální akci, na které si všichni připomeneme, jak skvělou hru jsme tu dřív měli. Vrátíme se trošku do historie, zahrajeme si, pokecáme a společně se všichni pobavíme.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.