Přejít k hlavnímu obsahu

Herní systém "Master" ligy

17. 9. 2006 | 09:53
Registraci do ligy, případně Clanbase 5on5 najdete v záložce Ligy a turnaje -> Uživatelské menu. Nejdříve se vytvoří "členská základna" a až z ní budou klany řazeny do lig, později do Clanbase a turnajů.Registrací do členské základy tedy automaticky nejste zařazeni do ligy, to udělají v následujících dnech admini !!! Půjde o steamovou ligu, doprovázenou Clanbase 5on5, baráží a turnaji. Naším cílem je dostat na portál top klany CZ a SK scény a vytvořit kvalitní a prestižní soutěž. Toho bychom měli dosáhnout i díky novým partnerům, které si včas představíme před spuštěním ligy. Již nyní ale mohu prozradit, že se bude jednat o ceny v hodnotě cca 70tis kč, z toho cena pro vítěze cca 40tis kč. Částka nemusí být samozřejmě konečná, protože jednání pokračují.
Výchozí obrázek

masterliga3.gif

Registraci do ligy, případně Clanbase 5on5 najdete v záložce Ligy a turnaje -> Uživatelské menu. Nejdříve se vytvoří "členská základna" a až z ní budou klany řazeny do lig, později do Clanbase a turnajů.

Registrací do členské základy tedy automaticky nejste zařazeni do ligy, to udělají v následujících dnech admini !!!

Půjde o steamovou ligu, doprovázenou Clanbase 5on5, baráží a turnaji. Naším cílem je dostat na portál top klany CZ a SK scény a vytvořit kvalitní a prestižní soutěž.

Toho bychom měli dosáhnout i díky novým partnerům, které si včas představíme před spuštěním ligy. Již nyní ale mohu prozradit, že se bude jednat o ceny v hodnotě cca 70tis kč, z toho cena pro vítěze cca 40tis kč. Částka nemusí být samozřejmě konečná, protože jednání pokračují.

Herní systém ligy je naprosto odlišný od ostatních lig, které nyní můžete hrát. Ze začátku se bude zdát možná náročný, ale po důkladném přečtení zjistíte, že vše má logiku. Délka celého jednoho ročníku ligy, tedy až po finále, je cca 7 měsíců, nicméně nastavení herního systému udržuje její vysokou hratelnost a předchází stereotypu.

Výběr do prvního ročníku ligy bude prováděn adminy dané soutěže. Měřítkem je výkonnost klanu a jeho chování. Registrace budou prováděny formou členské základy, tzn. že se nejdříve klan registruje na web a až po registraci bude začleněn do ligy, clanbase, případně baráže či turnajů. Jakou návaznost bude mít Clanbase 5on5 se dočtete v samostatném článku, nyní už k hernímu systému.

Rozdělení ligy

Ligu tvoří 56 klanů rozdělených do 7 skupin. 1.liga, 2.A liga, 2.B liga, 3.A liga, 3.B liga, 3.C liga, 3.D liga. V každé skupině je 8 klanů.

Herní systém

Celá sezóna je rozdělena do 6ti kol. Kolem se rozumí období, potřebné pro odehrání 7 zápasů (každého s každým v dané skupině). Za každý zápas klan získává body, podle nich se určuje pořadí v daném kole (výhra - 3 body, remíza - 2 body, prohra - 1 bod, kontumace - 0 bodů).

Smyslem těchto kol je určit každý "měsíc" pořadí, podle něhož dostává každý klan tzv. RANK body. Ty určují pozici pro playoff.

Rank body

Každý klan, který chce hrát ligu, turnaje a bojovat o postup do playoff a tím hrát o hodnotné ceny se musí nejdříve registrovat na web. Počáteční stav bodů je 0. Nemusí tedy přímo hrát ligu, protože ta má omezený počet klanů. Může se ale přihlásit do doprovodných turnajů, Clanbase nebo hrát baráž o postup do ligy. Registrace na webu a možnost hrát o body je po celou dobu průběhu ligy.

Jaké zvýhodnění má dosažení co nejvyššího počtu těchto bodů, je popsáno v sekci Playoff.

RANK body určují pořadí nasazení do playoff. Čím více bodů, tím lepší pozice.

 

Rozpis kol (orientační):

V každém kole se hraje 7 zápasů (každý s každým). Hrajou se 2 zápasy týdně + čas nadohrání odložených zápasů. Herní dny budou po-út a st-čt.

Rozpis na další kola bude vždy upřesněn, dle svátků a různých omezení hracího času (Invex apod.) Start ligy se může z organizačních důvodů o týden posunout!

1.kolo - 7 zápasů - 25.09.2006 do 22.10. 2006

2.kolo - 7 zápasů - 23.10.2006 do 19.11. 2006

3.kolo - 7 zápasů - 20.11.2007 do 17.12. 2006

4.kolo - 7 zápasů - 08.01.2007 do 04.02. 2007

5.kolo - 7 zápasů - 05.02.2007 do 04.03. 2007

6.kolo - 7 zápasů - 05.03.2007 do 01.04. 2007

Po základní části následuje playoff, rozpis bude upřesněn.

Ukázka pavouka - http://united-games.cz/playoff/Ukazka.htm

 

Rozdělení RANK bodů po skončení kola naleznete
ZDE

Body se přičítají po každém kole a odvíjejí se tedy od pořadí v daném kole. Na webu je RANK tabulka, v které se vše eviduje.

Body lze získat i mimo ligu v doprovodných turnajích. Max. počet bodů z jednoho turnaje je 8, tím si zachová liga nadstandard a do playoff se stěží dostane klan, který se účastní pouze turnajů. Souběžně poběží i Clanbase, v které bude možné dosáhnout body za určitý počet vyhraných zápasů v daném období.

Po odehraném kole klany putují podle pořadí ve skupinách. Postupový klíč je k nahlédnutí
ZDE

Ve třetí lize je klíč sestupu a postupu opačný, což zajišťuje ještě větší rotaci klanů. Celý systém je koncipován tak, aby se předešlo stále stejným zápasům a v lize se potkávalo co nejvíce klanů.

 

Doprovodné turnaje

Během ligy se budou realizovat turnaje, ve kterých bude možné, mimo cen, získat i RANK body. Počet turnajů se upřesní, bude se odvíjet i od podpory ze strany sponzorů. Turnaje mohou být pokaždé jiné co se týče počtu klanů (16, 32 apod.). Rozdělení může být i podle kvality, aby na bodový zisk dosáhly i skillově nižší klany apod.

Max. počet získaných rank bodů v turnaji je 8. Klan si i přesto může dobrým umístěním výrazně vylepšit svou pozici v RANKU.

 

Baráž: (možnost postupu do ligy)

Souběžně s každým kolem se hraje baráž o postup do 3.ligy. Počet přihlášených klanů bude zřejmě neomezený a baráž se bude hrát turnajovým systémem. První 4 klany nahradí sestupující klany ze třetích lig. Takto to bude fungovat každé kolo.

Baráže se může účastnit úplně každý, tedy i klany, které v minulém kole z ligy vypadly.

Termín přihlášek do baráže bude vždy vypsán koncem kola (v prvím kole před začátkem) a „turnaj" začne souběžně s dalším kolem ligy. Zápasové tempo bude podobné lize, nepůjde tedy o 1 či 2 denní turnaj.

 

Playoff

Do playoff jde 56 klanů. Není důležité, zda jsou po ukončení posledního kola v lize (klan mohl sestoupit v posledním kole). Pořadí v lize určuje pouze pořadí v dalším ročníku. Pro playoff je podstatné pořadí v RANKu. Prvních 56 klanů jde tedy do playoff a jsou nasazovány právě podle pořadí.

Herní systém v playoff:

Playoff se hraje systémem double elimination.

Aby mělo celé několika měsíční snažení a honba za body smysl, dávají v playoff poměrně obrovské zvýhodnění.

Klan s nižším nasazením musí pro dosažení výhry nejdříve vyhrát první mapu, tím si vybojuje možnost hrát o postup. Pokud porazí soupeře i na druhé mapě, postupuje do dalšího kola. Pokud prohraje hned první nebo následně druhou, sestupuje do nižšího pavouka. Tam se postupuje stejným způsobem. Záleží, kolik má soupeř RANK bodů.

Tento postup je zachován až do momentu, kdy je v playoff 8 klanů. Pak následuje LAN FINÁLE !!!

Lan finále je předběžně domluveno s organizátory http://www.lanzone.cz/, nicméně vše se bude odvíjet od momentálních možností