Přejít k hlavnímu obsahu

Jsme jeden z nejlepších týmů v Americe, říká Jonáš Volek, nejúspěšnější český profesionální hráč Doty 2

29. 1. 2022 | 16:00 Dota 2 Rozhovor
Nedávno jsme se dozvěděli, že špičkový český hráč Jonáš 'SaberLight-' Volek a jeho tým míří do slavné organizace TSM. Nyní se nám svěřil, čeho chce v budoucnu s TSM dosáhnout a svůj pohled na česko-slovenskou scénu.
SaberLight-
SaberLight-
Zdroj: Valve

 TSM je slavná organizace. Co přesně pro tebe znamená, že budeš její součástí?

Abych pravdu řekl, můj život se nezmění, až na to, že mi poslali neuvěřitelný gear od Logitechu, takže děkuji moc! Také máme lepší deal, když streamuji, ale hlavní je ten pocit, že reprezentuji jednu z největších amerických organizací a že jsem součástí profesionálního týmu. Jsou mi schopni pomoci s čímkoliv, co potřebuji, ale hlavní je pocit „klidu“, že je o mě postaráno.

Sdílejí všichni členové týmu stejnou radost z nové „vlajky“?

Určitě. Když jsme dozvěděli, že by byla možnost reprezentovat TSM, tak jsme všichni byli hrozně nadšení. Vzhledem k tomu, že už rok hrajeme sami za sebe, víceméně jsme na to ten rok čekali, protože mít za sebou nějakou organizaci je v 99 % případů lepší než být sami za sebe. Jsme vděční, nejenom, že jsme pod „nějakou“ organizací, ale pod jednou z nejlepších a největších v Americe.

V minulosti jsme se tě ptali, jaký je rozdíl mezi turnaji tady v Evropě a v Americe. Nebude ti chybět hraní s českými hráči?

S českými hráči hraji pořád. Většinu her hraji tady, na evropském serveru, kde trénuji, takže víceméně pořád hraji proti těm lidem, co tu znám. Jen turnaje hraji s tím pingem na Amerických serverech. Samozřejmě mi chybí Ondra (Ondřej  'Supream' Štarha) i BOOM (Miroslav 'BOOM' Bičan), ale kdo ví, třeba si s nimi ještě někdy v týmu zahraji.

Jak si zvykáš na výletování do Ameriky za prací? Co pro tebe byla nejtěžší změna a co sis naopak zamiloval? 

Tady je důležité podotknout, že já pořád žiji v Praze. To podepsání s TSM na tom nic nezměnilo. Jak se teď hrálo to finále DPC ligy, tak jsem letěl do New Yorku do Brooklynu na bootcamp a jenom já. Byl jsem tam na týden, původně to měly být tři, ale po pravdě, po tom týdnu v Americe se mi to tam zas tolik nelíbí. Lepší je to tady v Česku, všichni „hajpují“ Ameriku, ale Praha je lepší než New York. Jídlo tam je neuvěřitelně drahé a ani ne tak dobré, plus jsem musel dojíždět do té herny, což byla trochu otrava. Bydlel jsem v hezkém hotelu, o který se postaralo TSM, což bylo boží, že jsme si to jako tým mohli dovolit financovat díky jejich pomoci, ale jsem rád, že mohu být zpátky v Praze, protože se mi odsud hraje mnohem líp. Je to tady takový hodně v klidu, mám tady svůj režim a nemusím nic řešit, zatímco v Americe, vzhledem k tomu, že jsem tam byl sám, tak to nebylo nejlepší pro moje mentální zdraví.

Kolik hodin nyní věnuješ tréninku a kolik ostatním (volnočasovým) aktivitám?

Poslední dobou nemám moc co dělat, tak hraji relativně hodně, a to nejsou ani turnaje. Ale říkal jsem si, že budu nejlepší v Evropě, co se týče leaderbordu. Za poslední týden jsem nahrál 85 hodin, takže tak 12 hodin denně. Kromě toho nic moc nedělám, chtěl bych začít chodit do posilovny, ale nějak jsem se do toho nedokopal, a kromě toho se možná brzy uvidím se svojí přítelkyní na kterou se velice těším, takže si můžu chvíli oddychnout od Doty.

S týmem jste spolu už rok. Je vidět, že vám to klape. Co je tmelem, který vás drží pohromadě i pro rok 2022?

Jednak je to ten úspěch, co máme. Jsme jeden z nejlepších týmů v Americe, takže není důvod, proč bychom se měli nějak dělit, když nám to spolu tak jde. Ale hlavní důvod si myslím je, že si rozumíme jako lidi, máme spolu spoustu srandy. Byli jsme spolu třeba na bootcampu na TI, tak to tam bylo fakt boží, protože ti kluci jsou z mého pohledu jsou moc fajn, takže já jsem rád, když s nimi můžu trávit čas.

Na TI sis vedl s týmem dobře, nicméně to na pozdější část turnaje nestačilo. Jak to ovlivnilo tvoje ambice? Myslíš, že v TSM lze zabojovat o vyšší pozice?

Moje ambice zůstávají pořád stejné, a to vyhrát TI aspoň tak dvakrát, třikrát. To, že se to minulý rok nepovedlo, na tom nic nemění. Já si myslím, že náš výkon na TI byl celkově docela dobrý. Nezvládli jsme ten upper-bracket a potom to šlo do kytek. Ale každopádně mě tahle zkušenost rozhodně posunula dopředu a jsem si jistý, že tenhle rok to bude lepší a do budoucna to už bude jenom lepší. A v TSM nám v tomhle už taky pomohli, jelikož se postarají o všechny ty věci, který jsme předtím nemohli mít, například psychologa nebo výživového poradce apod.

Máš nějaký vzor, nebo idol?

Moje vzory jsou spíše než organizace hlavně hráči. Jedním z nich je třeba JerAx, proti kterému teď hrajeme v Americe. Ale TSM je jedna z těch organizací, ke kterým jsem vždycky vzhlížel a říkal jsem si, jak by to bylo cool, kdybych někdy hrál za TSM. Takže teď, když se to konečně povedlo, je to velice vzrušující.

Myslíš si, že k tobě ostatní hráči z česko-slovenské scény vzhlíží?

To se budete muset zeptat jich. Každopádně doufám, že to ti ostatní česko-slovenský hráči vnímají tak jako fajn, že jsme konečně měli Čecha na TI a třeba minulý rok jsem to byl já. Tenhle rok to bude třeba, co já vím, Supream (Ondřej Štarha), nebo BOOM (Miroslav Bičan) nebo kdokoliv jiný z česko-slovenských profesionálních hráčů. Aby to vnímali tak, že my jako česko-slovenská scéna se konečně znovu probojováváme na vrchol po deseti letech „jakž takž“ výsledků. Naštěstí se tam o to staral Sehny (Jan Sehnal) posledních pár let se Sanguine Sharks, ale teď potřebujeme nové hráče.

Co SaberLight- vzkazuje na závěr?

Fanouškům chci vzkázat, že hrozně děkuju za podporu. Nevím, jestli už jsem děkoval, ale když jsem byl na TI, tak mi hrozně moc lidí psalo, že mi blahopřejí a hodně štěstí a takový věci, takže si toho moc cením! A také toho, že nás podporovali i když jsme byli Team Undying a doufám, že nás budou podporovat i nadále pod TSM. A já se budu snažit dělat Česko pyšným!

Štítky: SabeRLighT
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.