Přejít k hlavnímu obsahu

Kvalifikace na nejdůležitější turnaj začínají. Jaké šance mají české a slovenské týmy?

22. 2. 2022 | 08:43 Counter-Strike 2 Preview
Pořadatelem prvního letošního Majoru byl opět zvolen rumunský organizátor PGL, místem konání bude poprvé v CS:GO historii Belgie, konkrétně město Antverpy. Samotný turnaj je na programu v květnu, jediné RMR kvalifikace však startují už nyní.
PGL Major
PGL Major
Zdroj: PGL Esports

Kvalifikace na Major se oproti předchozím letům dočkala několika změn. Uskuteční se totéž jediné klání, které rozhodne o všech postupujících z jednotlivých regionů. Evropa jako jediná bude mít turnaje dva, protože je spojená s CIS scénou a obří počet týmů bylo potřeba rozdělit do dvou soutěží. Každý však bude mít jednu jedinou šanci na úspěch. Kromě této změny se zrušil bodovací systém, takže jedinou výhodu, kterou mají nejlepší týmy z předchozích Majorů, je pozvánka do kvalifikace – v Evropě jde o 13 z 32 celkových účastníků. Všichni ostatní se musí probojovat skrze jeden ze čtyř nekompromisních otevřených turnajů.

    Evropa A
     Rusko Natus Vincere Dánsko Heroic
     Dánsko Astralis Francie Team Vitality
     CIS Virtus.pro Evropa ENCE
     Dánsko Copenhagen Flames+ 9 týmů z otevřené kvalifikace
    Evropa B
     Evropa G2 Esports Evropa FaZe Clan
     Rusko Gambit Esports Evropa MOUZ
     Švédsko Ninjas in Pyjamas Rusko Entropiq
    + 10 týmů z otevřené kvalifikace

    Dva oddělené evropské RMR turnaje se odehrají od 17. do 24. dubna. PGL je uspořádá v offline prostředí, přesněji řečeno ve svých studiích v Bukurešti. Bude se přitom jednat o pořádnou logistickou výzvu, od 11. do 24. dubna si o nejprestižnější turnaj světa zabojuje rovnou 52 týmů ze všech kompetitivních regionů světa. Nás ale v tento moment budou zajímat otevřené kvalifikace, protože ty už klepou na dveře. První evropský turnaj nabídne 4 místenky v RMR kvalifikaci, všechny další o jednu více. Všechny čtyři ale proběhnou formátem Single Elimination, což znamená, že kdo jednou prohraje, ten už může vyhlížet další turnaj.

    Na svou šanci před dnešním startem čekají i české a slovenské týmy. Aktuálně máme v nejlepší světové stovce čtyři zástupce (SINNERS, Entropiq Prague, ENTERPRISE, Sampi.Tipsport), a to nepočítáme Dynamo Eclot a eSubu, kteří začátek roku také strávili v TOP 100. Konkurenceschopných však máme nejen těchto šest zmíněných týmů, počítat se musí i se sestavami, které se daly dohromady před letošní sezónou, nebo s mixy. Největší naděje se vkládají samozřejmě do SINNERS, u nichž nemusí být postup do offline části žádnou utopií. Single Elimination pavouk umí být zrádný, tak snad jej pro úspěch využije i někdo další.

    Termíny evropských kvalifikací jsou následující:

    O průběhu jednotlivých turnajů vás budeme průběžně informovat. Zapojit se může naprosto každý a v akci uvidíme spoustu známých jmen z mezinárodní scény, pro které by nepostup na RMR turnaj byl velkým zklamáním. Mezi pozvanou třináctkou již máme Entropiq, doplní je někdo další z CZ/SK rybníčku?

    Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.