Přejít k hlavnímu obsahu

FaZe Clan před zaplněným Spodkem získává historický titul vítěze IEM Katowice!

27. 2. 2022 | 22:30 Counter-Strike 2 Turnaj
FaZe Clan si poradil v grandfinále Intel Extreme Masters s G2 Esports 3:0 na mapy a odnáší si trofej pro vítěze prestižního turnaje.
Karrigan IEM Katowice
Karrigan IEM Katowice
Zdroj: ESL / Adela Sznajder

Začali v play-in, měli tři různé sestavy, přesto se pohádka stala skutečností. Tým FaZe Clan ovládl grand finále výsledkem 3:0 a odnesl si nejen historicky první titul z Katovic, ale také milion dolarů. Cenu pro nejlepšího hráče turnaje si odnáší broky.

Utkaní začalo vzdánlivě jasnou převahou G2 na mapě Inferno. NiKo a spol. zahráli naprosto dominantní první polovinu a po změně stran se rychle dostali k map pointu za stavu 15:7. V ten moment však chytili FaZe druhý dech, vyhráli neskutečných 12 kol v řadě a po vítězství 19:15 ovládli první mapu. Obrovský vliv na to měl také ropz, který svým acem poslal mapu do prodloužení.

A vítězná vlna FaZe pokračovala také na mapě Mirage, kde se svěřenci karrigana dostali do vedení 7:0, polovinu nakonec zakončili stavem 11:4, stejně jako G2 na předchozí mapě. FaZe byli velmi blízko vítězství, když vedli 14:7. Fanoušci však opět byli svědky comebacku, a to hlavně díky huNterovi, který dlouho držel naděje týmu. Tentokrát však nedošlo k rychlému a čistému prodloužení, naopak to zabralo celých šest sérií. Po dlouhém přetahování nakonec získali mapu na svou stranu opět FaZe. G2 nepomohlo ani neskutečných 57 fragů, které huNter během zápasu nastřílel.

FaZe tak vstupovali na Dust 2 s vidinou titulu, G2 se však nevzdávali. Oba týmy se přetahovaly o každé kolo, o čemž svědčí výsledek první poloviny - 8:7 pro FaZe. A až do poslední chvíle probíhala stejně i druhá polovina.  FaZe se sice dostali do vedení 13:10, G2 přesto dokázali vyrovnat. Za stavu 14:15 šel tým pod vedením Aleksiho do force buye. Další prodloužení se však nekonalo, FaZe si vše zkušeně pohlídali a získali svůj historicky první titul z IEM Katowice.

Vítězství bylo o to cennější, že karrigan i rain, který do play-off nezasáhl, ve Spodku ve finále prohráli už v letech 2017 a 2018. Historicky třetí prohru zde naopak zaznamenal NiKo, podruhé je to také pro Aleksib, JACKZe a huNtera. jks se zase stal historicky prvním Australanem, který vyhrál Tier 1 turnaj.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.