Přejít k hlavnímu obsahu

Liga mistrů CS:GO se vrací. Oficiální český přenos vám přineseme živě na Twitchi

9. 3. 2022 | 08:21 Counter-Strike 2 Preview
ESL Pro League je opět tady. Další ročník největší dlouhodobé soutěže ve světě CS:GO nabídne 24 celků z celého světa, které během jednoho měsíce budou bojovat o téměř milion dolarů. Poprvé v historii navíc kompletně offline, konkrétně v německém Kolíně nad Rýnem. Mezi účastníky sice letos chybí SINNERS, i přesto však můžeme fandit Entropiqu nebo slovenskému střelci frozenovi.
EIQ Forester
EIQ Forester
Zdroj: PGL Esports

Jedna z nejprestižnějších soutěží světa Counter-Strike se vrací se svou 15. sezonou. ESL Pro League startuje dnes, potrvá celý měsíc a postaví proti sobě 24 špičkových týmů z celého světa. Po několika nezdařilých pokusech z minulých let se navíc odehraje kompletně offline, i když pouze za zavřenými dveřmi ve studiu.

Turnaj potrvá od 9. března do 10. dubna. Bude se tak jednat o poslední velký turnaj před PGL Majorem, který nejpřesněji ukáže, kdo jak na tom skutečně je. Hrát se bude o bezmála 20 milionů korun, turnaj je také součástí Intel Grand Slam, tedy série, kde vítěz 4 z 10 turnajů získá rovný milion dolarů. Zajímavostí EPL formátu je fakt, že kromě odměn za umístění si týmy odnesou 5 tisíc dolarů za každou výhru.

Pojďme se ale blíže podívat na samotný formát soutěže. 24 týmů je rozděleno do čtyř skupin, kde si celky zahrají každý s každým jeden BO3 zápas. Nejlepší tým skupiny postoupí rovnou do čtvrtfinále, týmy na druhém a třetím místě poputují do osmifinále. Ostatní v turnaji nemilosrdně končí.

Los a harmonogram skupinové fáze
Skupina A
(9.3. - 13.3.)
Skupina B
(16.3. - 20.3.)
Skupina C
(23.3 - 27.3.)
Skupina D
(30.3. - 3.4.)
 Evropa G2 Esports Evropa FaZe Clan Rusko Gambit** Rusko Natus Vincere
 Evropa MOUZ Francie Team Vitality Spojené státy americké Liquid Dánsko Heroic
 Rusko Entropiq CIS Outsiders* Brazílie GODSENT Dánsko Astralis
 Švédsko Ninjas in Pyjamas Evropa ENCE Německo BIG Spojené státy americké Complexity
 Evropa fnatic Brazílie FURIA Španělsko Movistar Riders Spojené státy americké Evil Geniuses
 Austrálie LookingForOrg Německo Sprout Spojené státy americké Party Astronauts Polsko x-kom AGO
*Hráči Virtus.pro hrají pod neutrálním jménem Outsiders kvůli banu organizací s napojením na Rusko
**Gambit musí hrát pod neutrálním jménem kvůli banu organizací s napojením na Rusko, účast nepotvrdili

Pro české a slovenské fanoušky bude nejzajímavější skupina A, která zároveň patří k těm nejnabitějším. V ní se představí jak David "frozen" Čerňanský a jeho MOUZ. Ti poprvé nastoupí v úplné sestavě, navíc po vydařeném IEM budou chtít bojovat o nejvyšší příčky i zde. Chybět nebudou ani zástupci české organizace Entropiq. Pro ty to bude klíčový turnaj, jejich poslední výhra se datuje až do Katovic, kde porazili pouze Renegades, pokud tak budou chtít zůstat mezi „velkými kluky“, musí zde něco uhrát.

Proti nim se postaví jeden z největších favoritů soutěže, G2 Esports budou chtít dát zapomenout na porážku z grandfinále IEM Katowice. Turnaj však zahájí s náhradníkem, namísto nemocného Aleksib totiž nastoupí AMANEK. Dočkáme se také souboje dvou legendárních organizací, fnatic a NIP, oba celky však mají problémy ze sestavou. Fnatic opustily hned dvě velké opory, tedy smooya a brollan, a dosud tým zkoušel hned několik variant. A právě brollan má údajně zamířit do NiP, navíc stále chybí dev1ce. Vědomí, že dva hráči dost možná brzy skončí morálce týmu moc nepomůže. Posledním členem skupiny je australský tým LookingForOrg, jenž může pouze překvapit.

Druhý balík má jasného favorita. Tím jsou šampioni z Katovic FaZe, kteří ovládli nedávný turnaj i v nekompletní sestavě a rozhodně budou chtít do sbírky přidat další úspěch. Druhým aspirantem na postup jsou Vitality, jimž se vystoupení v Polsku vůbec nepovedlo, stejně jako dalšíma dvěma celkům ve skupině B, FURIA a ENCE. Německé fanoušky potěší také účast Sprout. Posledním členem skupiny je tým Outsiders. Nejde ale o nikoho neznámého, pod tímto jménem se skrývají hráči organizace Virtus.pro, jež obdržela od pořadatele ESL ban kvůli vlastnickému napojení na osoby na protiruském sankčním seznamu Evropské unie.

Podobný problém má také favorit skupiny C, ani hráči Gambit totiž nemohou hrát za svou organizaci, která je ve vlastnictví oligarchů. Svou účast však tým zatím nepotvrdil, ačkoliv by zde neměl mít konkurenci. Dalším týmem s ambicemi na postup je americký Team Liquid, jeho premiéra v Katovicích však skončila pouze dvěma prohrami, i když proti pozdějším finalistům FaZe a G2. U dalšího účastníka, německého týmu BIG, zatím není jisté, zda sáhne ke změně v sestavě jako v kvalifikaci na Major. Skupinu uzavírá trojice méně favorizovaných týmů ze Španělska, Brazílie a USA – Movistar Riders, GODSENT, Party Astronauts.

Jako poslední se odehraje skupina D, kde se dají očekávat velké boje. Favoritem jsou Natus Vincere, kteří budou chtít ukázat, že až třetí místo v Katovicích bylo pouze výjimkou. Čeká je však těžký kalibr ve formě Heroic, jež čeká mimo jiné také dánské derby proti Astralis. Těšit se mimo to můžeme na premiéru nových amerických sestav, Complexity ani Evil Geniuses se totiž IEM nezúčastnili a na oba týmy budou mířit oči celých Spojených států. Posledním do počtu je polský tým AGO, který má šanci se předvést na velké scéně.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.