Přejít k hlavnímu obsahu

Zemřel tvůrce GIFu. Jeho odkaz v podobě pohyblivých obrázků ale zůstane světu navždy

28. 3. 2022 | 07:31 Zajímavost
Ve věku 74 let zemřel významný americký počítačový vědec Stephen Wilhite, jehož vynález z osmdesátých let používá dodnes nespočet lidí na denní bázi. Jedná se o GIF alias formát pro zobrazení krátkých animací.
Stephen Wilhite
Stephen Wilhite
Zdroj: Stephen Lovekin / Getty Images (The Webby Awards)

Stephen Wilhite je tvůrcem zajímavosti, kterou většina lidí dnešní generace používá na denní bázi. Tento americký počítačový vědec totiž v osmdesátých letech vymyslel GIF, alias formát umožňující zobrazení krátkých animací. Z počátku se mělo jednat o řešení, které mělo za cíl obejít pomalou rychlost tehdejšího internetu, ovšem netrvalo dlouho a GIFy jsme mohli vidět skoro všude.

K dnešnímu dni existuje spousta stránek umožňující vytváření GIFů skrze vystřižení krátkých scén z filmů či seriálů. Lidé je pak nejčastěji používají k vyjádření svých pocitů a emocí  na sociálních sítích či ve skupinových konverzacích. GIF se stal běžnou součástí našich životů a i za to si Wilhite vysloužil ocenění Webby Awards v roce 2013.

Svou sbírku ocenění již však bohužel nerozšíří, protože v úctyhodném věku 74 let zemřel na onemocnění Covid-19. Wilhite si svá poslední léta užíval v důchodu s rodinou a věnoval se svým koníčkům. Jeho manželka Kathaleena uvedla, že GIF patřil odjakživa k výtvorům, kterých si on cenil nejvíce. Wilhite možná nepatřil k těm nejznámějším počítačovým vědcům na celém světě, ale vytvořil něco, co nás bude našimi životy provázet ještě velmi dlouho dobu. Nechť je mu zem lehká.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.