Přejít k hlavnímu obsahu

Esportová pohádka. Argentina na oslavu postupu 9z na Major zbarví ikonický obelisk

16. 4. 2022 | 10:33 Reportáž
Kvalifikace na každý Major vždy napíše spoustu krásných (a samozřejmě i smutných) příběhů. Ten nejúžasnější se aktuálně točí kolem 9z Teamu, v němž působí hráči ze zemí, které nikdy v historii ještě na turnaji nejvyšší úrovně reprezentovány nebyly. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat, Argentina se však opravdu vyšvihla a ukázala, jak velký už esport umí v dnešní době být.
Obelisk v Buenos Aires
Obelisk v Buenos Aires
Zdroj: TyC Sports

9z je aktuálně 45. nejlepší tým světa z Jižní Ameriky. Organizace vznikla v Argentině, v sestavě však působí hráči také z Chile a Uruguaye. Ve zkratce jde o tři státy, které ještě nikdy nebyly zastoupeny na Majoru.

Všechno nasvědčovalo tomu, že ono tvrzení bude platit i nadále. 9z Team však napsal neuvěřitelný příběh. Po úvodních dvou prohrách ve swissu musel zvládnout pět BO3 zápasů po sobě bez jediné prohry, aby z americké RMR kvalifikace na PGL Major postoupili. A oni to dokázali! Úspěch byl zpečetěn včera proti paiN. Vítězný moment přinesl neskutečné emoce, bylo krásně vidět, jak moc na splnění snu hráčům záleží.

Samotní aktéři a strůjci postupu však nejsou jediní, kdo postup oslavuje. Historický zápis přinesl okamžitou odezvu přímo v Argentině. Esport je v Jižní Americe velkou záležitosti a včerejší skutek to dokonale potvrdil.

Na počest 9z se ve večerních hodinách zbarvil slavný Obelisk v hlavním městě Buenos Aires do fialova. Národní památka vzdala hold senzačnímu esportovému úspěchu, ačkoliv hráči pochází z různých států.

Dokážete si představit, že by se v případě postupu SINNERS rozsvítil Tančící dům, Petřínská rozhledna nebo třeba liberecká radnice? Krásné by to bezesporu bylo, tak nezapomeňte české jedničce příští týden fandit.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.