Přejít k hlavnímu obsahu

Češi a Slováci na slavných Majorech. Teprve podruhé za 10 let nebude mít naše scéna svého zástupce

27. 4. 2022 | 12:50 Counter-Strike 2 Zajímavost
PGL Major Antwerp bude již 17. Major turnajem historie. Soutěže nejvyšší kategorie, které má pod sebou samotný vývojář Counter-Strike: Global Offensive, mají za svoji historii od roku 2013 i bohatou česko-slovenskou stopu. Tedy, především tu slovenskou. Když se šňůra 15 účastí CZ/SK zástupce v řadě letos přeruší, pojďme se tak podívat na průřez doby minulé.
Dvě generace slovenských osobností: Ladislav „GuardiaN“ Kovács a David „frozen“ Čerňanský
Dvě generace slovenských osobností: Ladislav „GuardiaN“ Kovács a David „frozen“ Čerňanský
Zdroj: ESL Gaming

Prvním Majorem historie byl turnaj v rámci slavného DreamHacku Winter. V roce 2013 všichni očekávali triumf NIP, fnatic jim ale vypálili rybník a získali jeden ze svých tří titulů. V BYOC kvalifikaci na největší turnaj té doby nechyběli ani dva slovenští hráči, Ladislav „GuardiaN“ Kovács si do mezinárodního mixu Nostalgie pozval také mladého Martina „STYKO“ Styka. V rozhodujícím semifinále bohužel nestačili na dánský Reason Gaming a na prvním Majoru historie se ještě slovenský hráč neukázal. Až do roku 2022 to ale bylo naposled, to především díky samotnému GuardiaNovi. STYKO si musel počkat další tři roky.

V průběhu celé této doby ale zářil GuardiaN. Po předchozí anabázi v ruské sestavě Virtus.pro jej ulovili Natus Vincere, kde slovenský sniper strávil největší etapu své dlouhé kariéry. V barvách NAVI se představil na dalších 10 Majorech v řadě, vysněný titul mu ale stále unikal. U jeho deváté účasti se k němu poprvé přidali první krajané a historie začala být bohatší. STYKO a Patrik „Zero“ Žúdel to na několikátý pokus dokázali a s týmem HellRaisers si zahráli na ELEAGUE Majoru v Atlantě. V ten moment už v týmu nepůsobil Tomáš „oskar“ Šťastný, který se ale na svou chvíli, jako první český hráč na Majoru, i tak už dlouho nenačekal.

    Ladislav „GuardiaN“ Kovács na svém první Majoru s Natus Vincere
    Ladislav „GuardiaN“ Kovács na svém první Majoru s Natus Vincere
    Foto: HLTV.org

    Česká legenda totiž přestoupila do mousesports, v jejichž drese se miláček domácích fanoušků představil na třech Majorech v řadě. Jednou z toho byl dokonce postup do play-off. U druhé z těchto účastí byl dokonce i STYKO, který ho do německé organizace následoval. V té chvíli GuardiaN premiérově reprezentoval FaZe Clan, se kterým získal další stříbro do sbírky. Ztracené finále proti Cloud9 patří mezi největší finále v historii, nešťastná prohra je jedním z důvodů, proč GuardiaN dodnes hraje a sní o titulu. Právě v americké organizaci si shodou okolností na dalším Majoru zahrál STYKO, když C9 vypomohl po konci v mouz.

    Na následném čtrnáctém Majoru, který se odehrál v Katovicích, se již podeváté v historii GuardiaN ukázal jako jediný zástupce CZ/SK scény. Jeho příští vystoupení pak bylo dosavadní rozlučkou s turnaji nejvyšší kategorie. Na posledním předpandemickém StarLadder Majoru v Berlíně proběhla výměna generací. Vůbec poprvé se zde v barvách mousesports ukázal sedmnáctiletý David „frozen“ Čerňanský. Třetím zástupcem do party byl oskar, jehož kariéra opět odvála do HellRaisers, kde si odškrtl před lety nesplněný cíl. Dosud poslední Major proběhl ve Stockholmu, kde už frozen reprezentoval naši scénu jako jediný.

    HellRaisers se třemi CZ/SK zástupci na PGL EU Minor 2016
    HellRaisers se třemi CZ/SK zástupci na PGL EU Minor 2016
    Foto: HLTV.org

    Sedmnáctý turnaj historie vůbec poprvé zavítá do Belgie, již za dva týdny odstartuje vyvrcholení světového kolotoče v Antverpách. Pro české a slovenské fanoušky však bude tento Major za opravdu dlouhou dobu tím nejsmutnější. Poprvé od roku 2013 nemá česko-slovenská scéna na nejprestižnějším CS:GO turnaji světa svého zástupce, když jeden krůček od postupu byl jak frozen, tak i čeští SINNERS. Ti se mohli stát vůbec prvním ryze tuzemským týmem, který to na turnaj kategorie Major dotáhne, ale stejně jako v loňském roce je dělilo pouhých pár bodů. Věříme, že do třetice už to vyjde a že se antverpský příběh opakovat nebude!

    Historie Majorů z pohledu CZ/SK účastí:

    Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.