Přejít k hlavnímu obsahu

Pro titul nejlepšího snipera na světě si půjdu za každu cenu, hlásí GuardiaN po návratu domů

1. 5. 2022 | 20:00 Counter-Strike 2 Rozhovor
Den D konečně nastal! Dlouho očekávané oznámení slovenského supertýmu pod hlavičkou Sampi.Tipsport je konečně venku a my jsme této situace využili, abychom vyzpovídali samotnou hlavu projektu, legendárního slovenského snipera Ladislava „GuardiaN“ Kovácse. V odpovědích níže se velká ikona česko-slovenské scény rozpovídala o celém procesu složení týmu, výběru hráčů, ale třeba i ambicích mířených do světa.
GuardiaN bude nově reprezentovat barvy Sampi.Tipsport
GuardiaN bude nově reprezentovat barvy Sampi.Tipsport
Zdroj: Sampi.Tipsport

Skoro po 10 letech se vracíš na domácí scénu. Co to pro tebe znamená?

Tak ťažko povedať, či je to úplný návrat na domácu scénu, keďže tento projekt je hlavne mierený na európsku scénu. To znamená, že z domácich líg budeme hrať minimum a fakt len to najlepšie. Ale každopádne sa teším na nejakú domácu lanku po takom dlhom čase.

Měl jsi už někdy dříve chuť nebo příležitost k podobnému comebacku?

Ako som už spomínal, nie je to úplný návrat na domácu scénu. Chuť skôr bola v podobe domáceho tímu a dotiahnutie toho tímu na nejakú vyššiu úroveň vo svetovom Counter-Striku.

Proč se návrat stal skutečností právě teď? Co bylo pro tebe tím hlavním impulsem, že ses rozhodl dát dohromady partu nadějných hráčů a uspět?

Tým hlavným dôvodom je ten, že keď sa pozrieme na najúspešnejšie CS:GO tímy vo svete, tak sú všetky z jedného regiónu či krajiny. Takže to bol taký najhlavnejší dôvod tohoto celého projektu. Domácich hráčov som už dlhšiu dobu sledoval, hrával som s niektorými Faceity, takže aj z toho dôvodu, že o dva mesiace je teda letná pauza pre celú scénu, tak to bol ten správny čas zložiť tím a dobehnúť tie ostatne domáce, či niektoré európske tímy z Tier 2/3 scény.

Přibliž nám proces výběru hráčů. Jména jsou to hvězdná, ale minimálně T4gg3D leckoho překvapil.

Jadro tímu bolo už od prvého momentu jasné. Začal som u IGLka a tam mi po nejakých kvalifikáciách či Faceitoch bolo jasné, že ním bude Adejis. Ďalší hráči, bez ktorých by tento projekt nemal zmysel, boli MATYS a sAvana1. MATYS je momentálne najlepší slovenský hráč a sAvana1 urobil neskutočný progres za posledný rok, či už po stránke rozhodnutí v hre alebo individuálne. Čo sa týka piateho hráča, tak sme siahli po T4gg3Dovi, ktorý moc skúseností z tímových súťaží nemá, ale ma skúsenosti z FPL a po prezretí nejakých starších dem a dem z blízkej minulosti bolo vidieť, že urobil extrémny progres, takže nám tam zapadol aj po roli najlepšie.

Byly nějaké jiné alternativy, o koho jsi měl zájem, nebo sis složil opravdu ideální pětku?

Posledným hráčom mal byť AJTT, ale z nemenovaných osobných dôvodov to nevyšlo, takže jeho miesto sa pripísalo T4gg3Dovi. Či je zostava ideálna, to je veľmi ťažké povedať pri každom novom tíme. Zaberie to čas a pochopenie, čo funguje a čo nefunguje v tíme, a to nám ukáže len čas.

Jaká bude tvá role v sestavě? Vidíš se jako mentora, nebo se budeš držet svého AWP řemesla?

Moja rola bude jednoduchá. Priniesť a ukázať týmto hráčom, ako to vo svete funguje a zakomponovať to do tímu či po hernej alebo ľudskej stránke. Všetku moju skúsenosť, či už z NAVI alebo FaZe, chcem priložiť do toho diela. Čo sa týka mojej individuálnej role, síce ma ľudia odpisujú pre môj vek, ale pôjdem si pre titul najlepšieho snipera na svete za každú cenu. Ti, čo ma odpisujú a podceňujú, na to doplatia. Či je pre mňa stále možné byť na takej úrovni, sa dozvieme len po čase, ale sebadôvera mi šepká, že sa všetko dá, keď človek chce.

Ladislav „GuardiaN“ Kovács
Ladislav „GuardiaN“ Kovács
Foto: Sampi.Tipsport

Troufneš si říct, že vzhledem k odkoupení elitních hráčů jde o nejdražší CS:GO projekt, který u nás kdy byl?

Po informáciách, ktoré mám, je tento tím určite momentálne najdrahší na česko-slovenskej scéne. To ale neznamená, že automaticky je ten tím po SINNERS najlepší. Budeme robiť to, čo bude v našich silách, aby sme si urobili čo najlepšie meno a minimálne sa vyrovnali SINNERS.

A co výběr organizace? Rozhodly pro Sampi.Tipsport finance, nebo společná vize? Byly jiné možnosti?

Tak nebudeme si klamať, pre zloženie takéhoto tímu potrebujete financie. Oslovili sme s Adejisom niekoľko organizácií a najväčší záujem zložiť takýto tím mali Sampi. Po prvej komunikácii s celým vedením mi bolo hneď jasné, že tu chceme zakotviť či už z ľudského prístupu, ktorý vedenie Sampi má, alebo z rovnakej vízie, ktorú mám aj ja.

Jak dlouho trval celý proces? Oddechl sis, že se s týmem můžete soustředit konečně jen na hraní?

Cely proces trval extrémne dlho, takže som rád, že sa to konečne dokončilo a môžeme začať trénovať. Ja osobne som si dal od CSka takzvaný „DETOX“ odkedy sa rieši tento tím, aby som pri začatí tréningu mal čistú myseľ a dal do toho maximum.

Celý váš tým je ze Slovenska, chystá pro vás organizace nějaké nové prostory?

Sampi majú gaming house v Prahe, keď budeme mať bootcamp, tak tam určite pôjdeme. Čo sa týka mimo toho, tak sa niektorí hráči nasťahujú ku mne na dom a dáme do toho projektu všetko. Takže to môžme nazvať, že to bude mať ako taký Luminosity vibe pred tým, ako vyhrali prvý Major. Všetci žili spolu a dali do toho maximum.

Co od vás bude veřejnost očekávat? Startujete jako budoucí největší konkurence SINNERS?

Možno tato odpoveď vyznie pre verejnosť zle, ale aké očakávania si verejnosť nastaví, to nás nebude zaujímať, pretože to nás nikam neposunie. Zaujíma ma progres hráčov a tímu z nášho pohľadu, a či už verejnosť bude očakávať, aby sme boli najlepší alebo čo, to už je na tých ľuďoch. Pre nás je dôležité, aby sme si všetci sadli a dali do toho všetko.

Prozradíš, jaké jsou vaše nejbližší cíle a plány? Kde vidíš Sampi.Tipsport třeba za 2 měsíce?

Plány a ciele sú jednoduché: Trénovať, trénovať a trénovať. Pred letnou prestávkou sa zúčastniť minimálneho počtu turnajov a sústrediť sa na čo najlepší tímový progres. Kde sa vidíme o 2 mesiace – povedal by som, že tak na 30 % toho, kde reálne chcem, aby ten tím bol. Príprava a hranie na vysokej úrovni zaberie veľa času.

Nová sestava bude mít ambice především za hranicemi
Nová sestava bude mít ambice především za hranicemi
Foto: Sampi.Tipsport

Když se trošku zasníme, myslíš, že je reálné, abychom jednou viděli na Majoru ryze český tým SINNERS i ryze slovenský tým Sampi.Tipsport?

Reálne je všetko. SINNERS už boli veľmi blízko, bohužiaľ im to 2x nevyšlo. Tak dúfajme, že do tretice všetko dobre. Čo sa týka nášho tímu, to je ťažké súdiť. Pravdaže sú naše ciele nastavené práve na kvalifikáciu na Major a európske turnaje.

Kolik si ještě dáváš let na aktivní hraní? Máš ještě dost energie? Na návrat domů se čekalo mnoho let, necítíš, že by tě ještě mohlo zlákat zahraničí?

To je otázka, ktorú neviem zodpovedať ani ja sám. Chuť súťažiť, zlepšovať sa a hrať mám a vždy som mal. Bohužiaľ, do toho „zlého“ svetla ma postavili moje zlé rozhodnutia po odchode z FaZe, ale to nevadí. Poučil som sa z toho a mám tu niečo, s čím môžem pracovať a nedopustiť sa chýb, ktorých sme sa dopúšťali v mojich bývalých tímoch. Myslím si, že hráči, ktorých mám v tíme, majú na to individuálne hrať na top turnajoch.

Co bys vzkázal všem fanouškům Sampi.Tipsport? A co tvým osobním příznivcům i nepřejícím?

Začnem od hejterov. Hejteri sú zdravá vec pre každého hráča a pre každý tím. Hejteri posúvajú každého k tomu, aby do toho dali viac, ako dávajú, a pomôžu posunúť sa na ďalší level. Takže pre nich patrí vďaka tiež. Doterajší a budúci fanúšikovia Sampi.Tipsport, vitajte v našom fanklube a dúfam, že prinesieme nejaké tie tituly pod tuto organizáciu. #SMPWIN

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.