Přejít k hlavnímu obsahu

Symbol Z na památeční samolepce? Ruský hráč čelí obvinění z podpory Putinova režimu

4. 5. 2022 | 19:10 Counter-Strike 2 Kauza
Veliké drama vyvolal nový předmět ruského reprezentanta Cloud9 Dmitriye „sh1ro“ Sokolova ve hře CS:GO. Část jeho podpisu totiž připomíná písmeno Z, které se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajinu. Jedním z hlavních kritiků hráčova autogramu je známý esportový novinář neLendirekt, většina komunity však stojí za ruským playerem. „Nyní je vše, co vzdáleně připomíná písmeno Z - nebo cokoli, kde je Z vidět - válečným znamením. Skvělé. Naprosto to nezpůsobuje žádné problémy,“ oporoval Milan „Striker“ Švejda, šéfredaktor HLTV.org.
Samolepka Dmitriye "sh1ro" Sokolova
Samolepka Dmitriye "sh1ro" Sokolova
Zdroj: CS:GO (s povolením)

Symbol Z se stal synonymem pro podporu ruské agrese na Ukrajině a Putinova režimu. Zpočátku šlo o tajemnou značku na ruských válečných vozidlech, postupně se „Z“ široce rozšířilo mezi příznivci války, především pak v Rusku.

Problémy kolem konfliktu na Ukrajině řeší také svět esportu. Organizacím jako Gambit a Virtus.pro byla již na začátku března zakázána účast na světových turnajích, jen před několika dny se o obří kauzu postaral ruský hráč Dota 2 Ivan „Pure“ Moskalenko. Ten nakreslil během zápasu na mapu symbol Z. Spolu se svým týmem byl diskvalifikován.

Situace kolem Dmitriye „sh1ro“ Sokolova je také spojena s válečným Z. Zatímco v případě Dota 2 hráče byl názor komunity jasně proti Rusovi, v sh1rově případě je to spíše naopak. Indicie totiž napovídají tomu, že nejde o podporu války, nýbrž jednoduché podtržení podpisu, které se ukazuje i v oficiálních dokumentech Valve, vývojářů CS:GO.

Proti obviněním hovoří také historie umělce, jenž sh1rovu samolepku designoval. Pavel Ilyashenko v minulosti veřejně vystoupil proti válce na Ukrajině.

Podle mnohých zdrojů byly navíc samolepky posílány před ruskou invazí.

Ruského hráče se zastal také americký střelec Twistzz. „Od sh1ra se nejedná o žádnou chybu a domnívám se, že tvůj tweet může být ve skutečnosti škodlivý,“ okomentoval Russell „Twistzz“ Van Dulken příspěvek francouzského novináře neLendirekta.

Reportér 1pv.fr byl hlavním kritikem sh1rovy samolepky. Během středečního večera však svůj Twitter profil uzamknul před veřejností.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).