Přejít k hlavnímu obsahu

Profesionální hráč otevřeně o své sexualitě: Jsem gay. Bál jsem se o práci, proto jsem mlčel

8. 5. 2022 | 21:20 League of Legends
„Jsem gay. Celý život jsem bojoval se svou osobní identitou.“ Těmito slovy začíná Vincent „Biofrost“ Wang vyjádření na Twitteru, ve kterém se svěřuje se svou sexualitou. Reprezentant Dignitas zároveň kritizuje esportové prostředí, jež označuje jako často homofobní. 25letý support sdílí negativní zkušenosti nejen z celé komunity, ale také z většiny svých celků.
Vincent "Biofrost" Wang
Vincent "Biofrost" Wang
Zdroj: Riot Games (s povolením)

Veliký krok udělal Vincent „Biofrost“ Wang. Nehodlal dál mlčet a otevřeně promluvil o své homosexualitě. Kanaďan čínského původu se světu svěřil se svými zkušenostmi z gamingového a esportového prostředí. Zároveň popsal situace ze svých bývalých celků.

Od dětství byl Vincent Wang zasypáván všelijakými urážkami a ve škole šikanován. Herní prostředí celé věci nikterak nepomohlo. „Téměř ve všech týmech, ve kterých jsem byl, jsem slyšel homofobní komentáře od svých spoluhráčů nebo od zaměstnanců. Necítil jsem se dobře. Někdy jsem se dokonce bál, že bych přišel o místo,“ stojí v Biofrostově textu.

Konkrétní týmy ani jména hráčů kanadský support nevyslovil a není tak jisté, zda se jedná také o některé ze slavnějších mančaftů, které v minulosti reprezentoval: CLG a TSM.

Teď Wang konečně došel do pozice, kdy je podle svých slov „smířen s tím, kdo je“. „Můj příběh není jedinečný. Herní průmysl je plný sexismu, předsudků a homofobie. Nevěřím, že existuje rychlá náprava, ale začíná to tím, že si budeme držet vyšší standard a budeme se ke každému chovat důstojně.“

Na závěr vyjádření poděkoval Biofrost svým nejbližším. „Děkuji svým rodičům a přátelům, díky nimž se cítím, že někam patřím. Vám, těm opravdovým.“

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).