Přejít k hlavnímu obsahu

Světový šampion obviněn z ovlivňování zápasů! Nikdy jsem nepodváděl, brání se

16. 5. 2022 | 16:00 Counter-Strike 2 Kauza
Hráč Cloud9 a vítěz Majoru z roku 2017 byl svým bývalým spoluhráčem Rustamem „⁠5TRYK#R⁠“ Alimkulovem obviněn z ovlivňování zápasů. Kazachstánský player měl sázet na zápasy svého celku. Abai „HObbit“ Hasenov měl úmyslně prohrát několik pistolových kol na konci roku 2015. Sám hráč se proti obvinění ohradil.
Abai "HObbit" Hasenov
Abai "HObbit" Hasenov
Zdroj: PGL (se souhlasem)

Rustam „5TRYK#R“ Alimkulov přišel minulý týden s informacemi a důkazy o prodávání zápasů na východoevropské CS:GO scéně. Kauza zahrnuje také vítěze polského Majoru z roku 2017 Abaie „HObbit“ Hasenova. Ten se podle 31letého 5TRYK#Ra v roce 2015 s týmem PARTY podílel na takzvaném spot-fixingu: určování výsledku aspektu zápasu, na který sázková kancelář vypsala kurzy. Těch pak playeři využili.

Hráči PARTY se podle Alimkulova dohodli na záměrné prohře prvních pistolkových kol každého ze tří zápasů skupinové fáze. Sázky měly každému z hráčů vydělat až 5 000 dolarů. Některé ze sázek byly dokonce sázkovými kancelářemi kvůli podezřelé aktivitě zrušeny.

5TRYK#R  zveřejnil několik důkazů včetně screenshotů konverzací s Abaiem „HObbit“ Hasenovem .

Během minulého týdne vydal kazašský ex-hráč hned několik YouTube videí. V těch rozebírá zápasy, ve kterých měli PARTY úmyslně prohrávat.

Alimkulovovi se prý dostalo vážné lékařské diagnózy a nyní si údajně chce dát morálku do pořádku tím, že řeknu celou pravdu a bude žít s klidnou duší.

Nikdy jsem zápas neovlivnil, brání se HObbit

„Nikdy jsem nebyl zapojen do ovlivňování zápasů. Jsem plně připraven pomoci při vyšetřování ESIC,“ brání se kazašský vítěz Majoru na Twitteru.

„Všeho, čeho jsem dosáhl, jsem dosáhl tvrdou prací a vytrvalostí. Moje pověst je pro mě nade vše,“ dodává HObbit.

Okamžitě po zveřejnění článku na webu dexerto.com vystoupaly ceny HObbitových samolepek. Například sticker z aktuálně probíhajícího Majoru v Antverpách stál v pondělí ráno 0,06 $. Necelé dvě hodiny po reportu Dexerto vyšplhala cena samolepek na tři dolary. Momentálně klesá a v pondělí v 16:00 se drží okolo 1,50 $.

 Sestava PARTY z roku 2015:

 Kazachstán Abay „HObbit“ Khasenov
 Kazachstán Bektiyar „fitch“ Bahytov
 Kazachstán Adlet „keeN“ Nyrseytov
 Kazachstán Magzhan „fANTASTIKA“ Temirbolat
 Kazachstán Rustam „5TRYK#R“ Alimkulov

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).