Přejít k hlavnímu obsahu

Dánsko je na poli CS:GO jedničkou. Dosáhne jeho největší lídr na vysněný Major titul?

19. 5. 2022 | 16:25 Counter-Strike 2 Zajímavost
Když CS:GO spatřilo světlo světa, nebyl vůbec žádný pochyb o tom, že je Švédsko číslem jedna. Tuto roli si severská země přinesla z dob CS 1.6 a svou dominanci okamžitě odstartovala také v nové éře. Dnes je na tom Švédsko zcela naopak a na celém PGL Majoru má tolik hráčů, co Dánsko jen v play-off in-game leaderů. Jeden z nich ale není jako ti ostatní. A právě o něm si něco povíme.
Finn „karrigan“ Andersen
Finn „karrigan“ Andersen
Zdroj: PGL Esports

Finn „karrigan“ Andersen se narodil v roce 1990 německé matce a dánskému otci. Svoji Counter-Strike kariéru sice odstartoval v Dánsku, kde vyrůstal, ale ještě v dobách CS 1.6 si zahrál i s německým týmem mousesports. V té době byl dokonce jmenován 8. nejlepším hráčem roku. Jeho poslední štací ve starším díle Counter-Striku byl tým fnatic se švédsko-dánskou sestavou. Právě tady odstartoval také svoji další etapu. Vrátil se však zpět do Německa a s místní organizací n!faculty se kvalifikoval na historicky první Major.

Karrigan byl opět součástí švédsko-dánského týmu a právě tyto dva státy byly na DreamHack Winter, prvním velkém turnaji přímo od Valve, nejvíce zastoupeny. Ze šestnácti účastnických týmů se na turnaji nacházelo 21 Švédů a 17 Dánů, což dělá skoro polovinu celého startovního pole. Dánsko však mohlo jen zpovzdálí sledovat dominanci Švédů, kteří utvořili složení celého finále a připomínalo to tak doby Counter-Strike 1.6. Ačkoliv byly účasti vysoké, na své první finále si Dánové museli počkat dokonce až do roku 2017.

Karrigan mezitím vystřídal řadu týmů, během kariéry profesionálního hráče stihl úspěšné získat magisterský titul a téhož roku 2015 se stal součástí TSM. V té době už platil za právoplatného lídra, kterého ve svém týmu prostě chcete mít. Bohužel, součástí tehdejší sestavy, která posléze přešla do Astralis, nebyl dostatečně dlouho. Stal se velkou postavou nejen dánské scény, sbíral trofeje, ale úspěšné tažení na Majoru se mu stále vyhýbalo. Musel tak zpovzdálí sledovat, jak Astralis rozjíždějí nejúspěšnější éru v historii.

 

Vše se mělo změnit, když přestoupil do FaZe Clanu a ten začal podepisovat i další velké hvězdy, mimo jiné i slovenského snipera Ladislava „GuardiaN“ Kovácse, který skončil v Natus Vincere. Na ELEAGUE Majoru v Bostonu dovedl karrigan své svěřence do finále a i v něm FaZe jasně dominovali. Když jim ale chyběl ten rozhodující 16. bod na druhé mapě, tým se už viděl s trofejí nad hlavou a Cloud9 předvedli comeback jako z říše snů. Karrigan a GuardiaN patří mezi největší postavy historie, které ještě Major nevyhrály.

V posledních případech se karrigan nepodíval ani do play-off, letos je to ale úplně jiné. FaZe Clan po posledních změnách opět září a v tuto chvíli je dokonce světovou jedničkou. Jednou zaváhal proti ENCE, jinak je v Antverpách k nezastavení. Karrigan tak ve svých 32 letech znovu míří za zlatým grálem, který mu ve sbírce chybí. V průběhu let navíc přežil výměnu generací, kdy se Dánsko stalo největší velmocí.

Švédsko má na letošním Majoru pouze čtyři zástupce, jen tolik mají Dánové in-game leaderů v play-off. Celkově se na PGL Major kvalifikovalo 20 hráčů (totožný počet jako vloni) a 13 z nich si zahraje play-off. Kandidáti na titul jsou mimo karrigana dokonce ve čtyřech dalších týmech. Na dvojciferný počet účastníků se letos i v loňském roce dostaly pouze Rusko a Brazílie. Kdo bude ale tím, kdo se bude radovat letos?

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.