Přejít k hlavnímu obsahu

Saúdská Arábie představuje nový herní festival. Rozdá na něm přes 350 milionů korun

15. 6. 2022 | 11:00 Zajímavost
Esportové odvětví se na Arabském poloostrově těší stále početnějšímu publiku, stejně jako se rozšiřují řady hráčů. V Saudské Arábii poslední dobou podporují tento byznys nejvíce ze všech států v této oblasti a navíc si udělali vlastní herní festival, který podle všeho bude jako z nového světa.
Gamers8 Festival
Gamers8 Festival
Zdroj: Gamers8

Celosvětový esportový a herní festival se bude konat od čtvrtka 14. července do čtvrtka 8. září v nejmodernějším účelovém zařízení v Riyadh Boulevard City. To se nachází v Rijádu, hlavním městě Saúdské Arábie, které bude nabito špičkovými hráči a turnaji. Tato vzrušující akce bude k vidění po boku některých z největších jmen v oblasti zábavy a na řadě festivalů, koncertů, představení, akcí a dalších, vše na téma Gamers8 - Your Portal to the Next World.Nejlepší týmy na světě se utkají v šesti samostatných šampionátech o celkové finanční odměny v hodnotě 354 milionů korun.

S odhadem 23,5 milionu hráčů v celé zemi má téměř každý dům v království Saúdské Arábie někoho, kdo má hlubokou vášeň pro hraní her. Tato vášeň pro hraní byla pro Saúdy již dlouho zdrojem hrdosti. Herní sektor v Saúdské Arábii je na cestě pokroku a rozvoje, která odpovídá větším ambicím země, kterou Vision 2030 vytyčila – a kterou ztělesňuje hostování Gamers8,
uvedl Princ Faisal bin Bandar bin Sultan, předseda Saúdské federace esportů.

Akce v Rijádu letos v létě má podle něj za úkol smazat hranice mezi tím, co je fyzické a co je virtuální, a nabídnout podívanou a příležitost, která přesahuje to, co kdokoli předtím zažil.

„Naším cílem je přenést virtuální svět esportů a hraní do fyzické říše Rijádu, globálního města s nesmírným účelem a rostoucími příležitostmi a ideálním prostředím pro Gamers8. Těšíme se, že se s vámi všemi uvidíme toto léto, bude to nezapomenutelný, futuristická a neuvěřitelná doba,“ vzkazuje princ. Festival bude živě přenášen online a celý seznam účinkujících bude odhalen na oficiálních stránkách akce.

Saúdskoarabský herní byznys v posledních letech explodoval díky silné vládní pomoci v rámci většího úsilí o diverzifikaci ekonomiky země závislé na ropě. Podle průmyslové analytické společnosti Niko Partners dosáhl herní sektor království v minulém roce hodnoty 1 miliardy dolarů (zhruba 23 a půl miliardy korun), což je největší údaj ze zemí Perského zálivu.

Zdroj: Gamers8
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.