Přejít k hlavnímu obsahu

SHOCK už nebude součástí české reprezentace. Kdo jej na Mistrovství Evropy nahradí?

28. 6. 2022 | 09:49 Counter-Strike 2 Preview
Mistrovství Evropy v rumunské Oradei nabídne střetnutí šestnácti reprezentací ze všech koutů našeho kontinentu. Mezi účastníky díky úspěchu v uzavřené kvalifikaci nechybí ani Česko a Slovensko. Obě sestavy však musely doznat určitých změn a my se nyní podíváme na tu českou.
Max „SHOCK“ Kvapil
Max „SHOCK“ Kvapil
Zdroj: PLAYzone (Peter Brichta)

Online kvalifikaci zvládla česká reprezentace bravurně. Ve své skupině dokázali bez milosti porazit výběry Severní Makedonie (BLUEJAYS, 42. nejlepší tým světa), Maďarska (ONYX, 91. nejlepší tým světa) a Nizozemska (reprezentace v čele s FASHRem, členem 29. nejlepšího týmu světa). Uspět dokázalo také Slovensko, které sice nestačilo na Španělsko, ale výhra nad Walesem zpečetila postup ze tříčlenné skupiny.

Právě dva týmy z této skupiny Česko potká o druhém červencovém víkendu v Oradea Aréně. Ve skupině C může dojít na pikantní souboj Česka a Slovenska, dále na oba nároďáky čekají Belgie a právě Španělsko.

„Díky 1. místu v kvalifikaci jsme měli příznivý los a s vylosovanou skupinou na ME jsme poměrně spokojení,“ prozradil manažer české reprezentace Štěpán Mach. „Na postup ze skupiny si papírově věříme, každopádně se nesmí nikdo z týmů podcenit – stále nevíme kdo nasadí jakou soupisku,“ doplnila hlava letošní reprezentace.

Právě nepotvrzené soupisky jsou největším oříškem, protože například Španělsko může vytáhnout z rukávu hráče Movistar Riders. U Belgie by se v případě posil dalo hovořit maximálně o členech týmu EC Brugge.

Rozlosování turnaje European Championship 2022
A: Rumunsko Rumunsko Černá Hora Černá Hora Norsko Norsko Izrael Izrael
B: Švédsko Švédsko Chorvatsko Chorvatsko Makedonie Sev. Makedonie Lucembursko Lucembursko
C: Česká republika Česko Španělsko Španělsko Belgie Belgie Slovensko Slovensko
D: Srbsko Srbsko Ukrajina Ukrajina Německo Německo Rakousko Rakousko

Jistotu složení však máme u českého týmu. Z původní kvalifikační soupisky zůstali v základní pětici čtyři hráči, jádro eSuby doplněné o kapitána Entropiq Prague Michala „leckr“ Kadlíčka. Původně v sestavě figuroval Max „SHOCK“ Kvapil, vystoupení zástupce SINNERS se bohužel v Rumunsku nedočkáme.

Náhradníky původně byli reprezentanti Dynama Eclot, nakonec ale tým posílí leckrův spoluhráč Josef „MoriiSko“ Maurenc. Chemie by tak mohla fungovat opravdu dobře. Důležité je také doplni, že v pondělí byla definitivně potvrzena účast hráčů eSuby, a to po vypadnutí z play-off ligy Y-Games PRO Series.

Ke změnám v týmu se vyjádřil Štěpán Mach: „Bohužel v esportu neexistují repre pauzy a musíme respektovat týmové priority. Shockovi a klukům z DNE tak budete moc držet palce v jiných turnajích ve stejném termínu.“

Sestavy účastníků skupiny C:

Mistrovství Evropy se uskuteční 6. až 10. července, ve hře je celkový prize pool 25 tisíc dolarů, který si rozdělí nejlepší čtyři týmy. Pro mnoho účastníků je ale hlavním lákadlem postupový slot na IESF Mistrovství světa. Česká i Slovenská esportová asociace ale zvolily CS:GO za hlavní týmovou hru letošního cyklu, takže místenku na Bali mají naše výběry garantovanou. ME tak bude hlavně testem jednotlivých hráčů.

Celý turnaj odstartuje GSL skupinovou fází, pro nejlepší osmičku bude následovat Single Elimination play-off. Fanoušci se mohou těšit na plnohodnotnou zábavu, protože všechny zápasy českého nároďáku vám živě přineseme na kanále twitch.tv/playzonecz. Nebojte se přijít vytvořit kotel i do Vodafone PLAYzone Areny! Vítaní jsou vedle českých samozřejmě i slovenští fanoušci, jejichž reprezentanty si představíme příště.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.