Přejít k hlavnímu obsahu

Ženský klubový fotbal jako tahák FIFA 23? Statistiky nesouhlasí

24. 7. 2022 | 18:40 EA SPORTS FC 24 Zajímavost
V traileru, na obalu Ultimátní edice i mezi hlavními novinkami. Ženský fotbal se ve spojení s FIFA 23 objevuje všude a EA Sports se pyšní přítomností klubových soutěží. Bude však popularizační mise úspěšná? V současném ročníku FIFA zápas s fotbalistkami zapnula necelá čtyři procenta hráčů.
Ženské kluby ve FIFA 23
Ženské kluby ve FIFA 23
Zdroj: EA Sports (s povolením)

FIFA 16 byla první fotbalovou hrou z dílny EA Sports, kdy mohli uživatelé na hřišti vyzkoušet ženský fotbal. Dvanáct národních týmů, včetně USA, Anglie či Brazílie, se před sedmi lety uvedlo do světa FIFA her.

Od té doby bylo do FIFA přidáno pět ženských národních celků. Hráči si mohou vybrat fotbalistky ve Voltě či Pro Clubs. Ve FIFA 23 čeká nejpopulárnější sport planety v podání žen další krok kupředu - klubový fotbal.

V očekávaném ročníku budou k dispozici Barclays FA Women’s Super League a Division 1 Arkema, tedy nejvyšší anglická a francouzská liga. K tomu všemu bude vedle módu spojeného se světovým šampionátem v Kataru dostupný také mód k ženskému mistrovství světa v Austrálii a na Novém Zélandu. Na hlavní obálce Ultimátní edice FIFA 23 je Sam Kerr, vůbec první žena v historii, která se objevila na coveru FIFA.

Další ročník FIFA bude pro ženský fotbal průlomový. Ukáže, jakou má odvětví budoucnost ve sportovních hrách a zda mají o podobná rozšíření hráči zájem. Ve FIFA 22 tomu tak totiž nebylo.

Portál thegamer.com vypočítal, kolik uživatelů vyzkoušelo zápasy žen ve FIFA 22. To bylo možné díky ocenění, jež hráči obdrží po odehraná alespoň jednoho utkání. „Podle PSNProfiles tento úspěch na Xboxu získalo 3,3 % hráčů, na PlayStationu 4,2 % a na Steamu 3,9 %. To v průměru znamená 3,8 procenta hráčů, kteří ve hře FIFA 22 odehráli alespoň jeden mezinárodní zápas ženského fotbal,“ hlásí thegamer.com.

3,8% ze všech uživatelů. To je opravdu malá část z milionového vzorku. Jedním z důvodů, proč není ženský fotbal ve FIFA tolik populární, je fakt, že dva z nejhranějších módů (Ultimate Team, Kariéra) jej nepodporují.

Zdroj: thegamer.com
Štítky: FIFA 23, EA Sports
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).