Přejít k hlavnímu obsahu

Miliony hráčů mají utrum! Už žádné CS:GO, Fortnite ani Dota 2

31. 7. 2022 | 16:13 Counter-Strike 2 Dota 2 Fortnite Kauza
V Indonésii si nepřečtete ani e-maily, ani vtipy na Facebooku. V zemi byla zavedena nová opatření a ne všechny společnosti je splnily. Vláda v Indonéské republice si tak opravdu nedělala legraci a ty aplikace, které nesplnily regulační zákon, v zemi zakázala.
CS:GO
CS:GO
Zdroj: Valve

Další ze zemí čelí regulaci internetu. Indonéská republika je dalším státem, který reguluje to, co jejich občané mohou a naopak nemohou. Seznam je už tak dlouhý, protože ne každý má v jedné z nejchudších zemí světa peníze na technologické vymoženosti. Pokud už je ale někdo má, nedostane se ke Steamu, Epic Games a dalším věcem.

Jak píše Reuters, v zemi se lidé nedostanou na Yahoo, LinkedIn a další platformy. Kromě toho byly zablokovány herní klienty jako Epic Games Store, Steam, ale i CS:GO a Dota 2. Zatím žádná ze společností nevydala oficiální vyjádření, ale je možné, že by se k hráčům v Indonésii ani nedostalo.

Zatím není jasné, jak dlouho budou aplikace zablokovány a jestli je někdy Indonésie odblokuje. V listopadu roku 2020 totiž indonéská vláda přijala zákon, který jí vkládá do rukou větší pravomoc nad internetem občanů. Mohou si tak kdykoliv vyžádat jakákoliv data svých uživatelů, nebo jakoukoliv síť ve státě trvale zablokovat v řádu hodin. Google a další platformy se banu vyhnuly tím, že stihly upravit svůj obsah tak, aby splňoval zákon.

V Tweetu můžeme vidět všechny aplikace, které v Indonésii podlehly, či odolaly banu. Mezi povolené v zemi patří TikTok, Instagram, Google a další. Zakázán byl naopak Messenger, Roblox, Wikipedie, či Gmail. Je zajímavé, že Chrome od Googlu prošel, ale Gmail už ne. 

Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.