Přejít k hlavnímu obsahu

Gameři mají lepší rozhodovací schopnosti a mozkovou aktivitu, tvrdí studie

1. 8. 2022 | 07:50 Zajímavost
Ohledně videoher stále panují jisté stereotypy, které jsou pomalu, ale jistě překonávány. Videohry se stávají součástí každodenního života stále většího počtu lidí, není proto divu, že svůj zájem jejich směrem obrátila i odborná veřejnost. Nejnovější studie poukazuje na to, že hraní her může nejen zlepšit rozhodovací schopnosti, ale také vést k „posílené aktivitě“ v některých částech mozku. O důvod víc, proč si večer zapnout vaši oblíbenou gamesku, no ne?
Gameři mají lepší rozhodovací schopnosti a mozkovou aktivitu, tvrdí studie
Gameři mají lepší rozhodovací schopnosti a mozkovou aktivitu, tvrdí studie
Zdroj: Pxhere

Jak uvádí SciTechDaily, studie se zúčastnilo 47 respondentů ve věku studentů vysoké školy, 28 z nich tvořili „obyčejní hráči videoher“, zbylých 19 pak videohry nehrálo. Účastníci ulehli do přístroje magnetické rezonance se zrcadlem, kde jim byl ukázán podnět a následně pohybující se tečky, poté byli tázáni, kterým směrem se tečky pohybují (pokud vůbec). 

„Videohry hraje drtivá většina mládeže více než tři hodiny týdně, ale příznivé účinky na rozhodovací schopnosti a mozek nejsou přesně známy,“ řekl vedoucí výzkumník Mukesh Dhamala. „Naše práce na to poskytuje několik odpovědí. Hraní videoher lze efektivně využít k tréninku – například trénink účinnosti rozhodování a terapeutické intervence – jakmile jsou identifikovány příslušné mozkové sítě.“

Výsledky studie ukázaly, že hráči videoher byli v odpovědích nejen rychlejší, ale také přesnější. Výsledky magnetické rezonance navíc ukázaly, že mají zvýšenou aktivitu v některých mozkových oblastech. „Tyto výsledky naznačují, že hraní videoher potenciálně zlepšuje několik dílčích procesů pro cit, vnímání a mapování k akci, aby se zlepšily rozhodovací schopnosti,“ uvádí autoři. Pokud by vás studie zaujala, celou si ji můžete přečíst na oficiální stránce. Nejedná se o první studii z poslední doby, která naznačuje, že hraní videoher může mít příznivý vliv, díky jejich hraní se můžete stát chytřejšími a mohou kladně působit i na děti.

Zdroj: GamingBible
Štítky: studie