Přejít k hlavnímu obsahu

Trénovat český tým za 4 tisíce měsíčně? KAPARZO reaguje na úsměvné nabídky

3. 8. 2022 | 08:00 Counter-Strike 2 Zajímavost
Davida „KAPARZO“ Lacinu zná současná scéna především jako streamera, potažmo analytika na přenosech domácích lig. Dnes již 28letý hráč se však dlouhé roky věnoval především hraní, naposledy jsme jej mohli vidět za Team Gravity. Čekalo se, že by se po konci hráčské kariéry mohl stát trenérem, ale to se nikdy nestalo. „Já nevím, jestli se smát, nebo brečet z těch nabídek za coaching CS:GO nebo Academy tymů,“ napsal nyní na Twitter.
David „KAPARZO“ Lacina na analyst desku MČR 2020
David „KAPARZO“ Lacina na analyst desku MČR 2020
Zdroj: PLAYzone (Patrik Klema)

KAPARZO za prvních sedm ročníků MČR CS:GO chyběl na vrcholu sezóny pouze jednou, navíc má kompletní sbírku umístění od 1. až do 5. pozice. Zlatou medaili si na krk pověsil v roce 2014 s týmem nEophyte. To už je ale kus historie, dnes KAPARZO předvádí své dovednosti na zcela jiné úrovni. V akci jsme jej naposledy mohli vidět před více než rokem, kdy s týmem Gravity zápolil ve 2. Tipsport COOL lize. Právě s touto organizací byl spojený delší čas, pravidelně se mu dařilo nacházet nové talenty, kteří mu ale často utíkali za lepším.

Od zkušeného hráče se čekal přirozený přechod do pozice trenéra či analytika, KAPARZO se však soustředil primárně na streamování na Twitchi, jímž se díky partnerům a své komunitě dodnes živí. Myšlenka trénovat domácí týmy však není lichá, jak v neděli zkušený hráč poukázal. Současně se ale „vysmál“ nabídkám: „Já nevím, jestli se smát, nebo brečet z těch nabídek za coaching CS:GO nebo Academy tymů,“ řekl KAPARZO.

Na jednu z odpovědí posléze uvedl konkrétní čísla: „Ty bys ve svém volnu někoho koučoval od 17:00 minimálně do 22:00 každý den za 4 000 Kč? Plus do toho musíš počítat čas, co necháš přípravami pro tým a tak podobně.“ Jak posléze doplnil, šlo o nabídku jedné z předních organizací domácí scény. „Neříkám, že chci full-time, jen to musí něčemu odpovídat. Vychováš jim hráče, se kterýma budou obchodovat,“ vysvětlil hodnotu práce trenéra.

Být koučem mimo špičku je v podmínkách menší scény bohužel nevyčíslitelná práce. Pokud někdo chce přejít z pozice hráče do role trenéra, tak už většinou má nějaký věk a potřebuje se nějakým způsobem uživit. Jedná se tedy o velký rozdíl v porovnání s mladými hráči, kteří mají při studiu ideální čas na zdokonalování se. „Hráči, čo tu majú skúsenosti a mohli by budovať ďalších hráčov, nedostanú adekvátne zaplatené. Nie sú to 20ročný ľudia, čo za 20k vyžijú,“ přidal svůj názor další matador a někdejší mistr ČR Peter „uno“ Lipowski.

Jedno je však zřejmé. Na domácím poli CS:GO chybí jak trenéři, tak i ti, kteří by na tuto pozici mohli v nejbližších letech aspirovat. Ze zkušených jmen jsou světlými výjimkami Michal „KETUBOR“ Csontoš, Tomáš „benq1“ Masaryk nebo Robert „mgnt“ Zemko, vedle kterých se ukazují mladší Tomáš „Tomkeejs“ Tomka nebo dokonce Pavel „replay“ Vaněk. Bohužel zde chybí další případy Jakuba „bfull“ Kokošky, jenž se rychle z druholigového trenéra vypracoval až mezi elitu. Kde ale má scéna nové trenérské hvězdy brát?

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.