Přejít k hlavnímu obsahu

CzechCloud v eSubě, rekordní liga ANHL a mnohem více. Jaké byly začátky Hearthstone u nás?

4. 8. 2022 | 13:20 Hearthstone Zajímavost
16. srpna 2013 spatřila světlo světa první beta verze karetní hry od společnosti Blizzard. Je to až neuvěřitelné, ale Hearthstone příští rok skutečně oslaví 10 let své existence. Klíče do bety se zpočátku sháněly opravdu těžko, již v prvních měsících se však skládaly první týmy a pořádaly první turnaje. PLAYzone byl od samých počátku u toho, tak pojďte s námi zavzpomínat.
CzechCloud a D0L1K
CzechCloud a D0L1K
Zdroj: PLAYzone / MČR

Psal se 26. říjen 2013, kdy jsme více než dva měsíce po vydání první verze Hearthstone uspořádali první turnaj, za kterým na PLAYzone.cz stál Lukáš „Jump“ Vobecký, známý pořadatel LanCraftů. I když klíče byly hodně nedostupným zbožím, tak se prvního beta turnaje zúčastnilo krásných 71 hráčů. Nejlépe se vedlo Martinu „Silhan“ Plachému, který ve finále dvou Warlocků porazil Jana „Mirrari“ Jestříbka. Třetí místo si odnesl Rybbba s Paladinem. My pro vás dokonce máme k nahlédnutí všechny tři balíčky medailistů.

Silhanův Warlock
Silhanův Warlock
Foto: archiv PLAYzone.cz

Před samotným vydáním hry jsme stihli uspořádat 24 turnajů, začala dokonce také první týmová liga. Pamětníci si jistě vzpomenou na eSuba King of the Hill, kde se dokonce hrálo o finanční odměny, což v té době bylo v lokálním esportu stále něco unikátního. Vůbec nejtučnější zápis v historii má však soutěž zvaná Alien Nest Hearthstone Liga, jíž se zúčastnilo neuvěřitelných 564 hráčů rozdělených do 72 divizí. Bylo tak naprosto zřejmé, že Hearthstone je nový fenomén a stane se dílčí součástí česko-slovenského esportu. V té doby přitom neexistoval Discord a asi si dokážete představit, jak složitá byla domluva skrze IRC kanály.

Spolu s popularitou přicházely i první LAN akce. Jump nelenil a karetní hru od Blizzardu zařadil do programu LanCraftu. Za komentátorským pultem se zde objevovali Jan „pRayer“ Lesenko a Damien „DeeThane“ Dante. Ano, Dee začínal právě tady. Vítězem letní premiéry se stal Filip „ixxii“ Ovečka, ten podzimní zase ovládl Petr „CzechCloud“ Žalud. Dnes oblíbený streamer hájil barvy týmu eSuba.INTEL, což byl dlouhou dobu tým číslo jedna. Jeho spoluhráči byli Alesh, SuperFrankie, Sobaku, Mirrari a Siki – mnoho jmen dnešní komunitě mnoho neřekne. Do eSuby se přidali také Silhan, Wildmongrel, VanillaTitan nebo  Rikytan.

eSuba HS sekce, zleva: Silhan, Alesh, CzechCloud, SuperFrankie, VanillaTitan, Siki
eSuba HS sekce, zleva: Silhan, Alesh, CzechCloud, SuperFrankie, VanillaTitan, Siki
Foto: eSuba

Rok 2014 byl přelomový i tím, že se Hearthstone dostal i do programu Mistrovství České republiky. Kvalifikace proběhla na LanCraftu, mezi šestnácti hráči mělo své zastoupení pět týmů – eEriness, eSuba, Skiena, iNfected a Blizzfan. Za poslední jmenovaný tým hrál i Oldřich „Faeli“ Mahdal, který se díky tomu dá považovat za jediného hráče historie, jenž nechyběl ani na jednom ročníku MČR od samého začátku. Faeli však vypadl hned v prvním kole, stejně jako jeho kolega Martin „D0L1K“ Doležal. Když šel z kola ven o něco později i kapitán eSuby CzechCloud, tak se právě tihle dva spojili, aby utvořili komentátorské duo pro MČR.

Tým eEriness měl mezi čtyřmi nejlepšími hráči dokonce tři zástupce, v tu dobu ale na finále MČR v Praze na For Games postoupovali jen dva nejlepší (stejně jako jen dva týmy v jiných titulech). Již několikrát zmíněný Silhan z eSuby vyzval Michala „Styxon“ Hájka z eEriness. Tento hráč, který před dvěma týdny oprášil kolekci při kvalifikaci na Vodafone Midseason, dokázal Silhana v BO7 sérii porazit 4:3 a pro eEriness získat jediný titul mistrů ČR v historii. Nejen rozhodující hru Priest vs. Warrior najdete na našem YouTube kanále

První mistr ČR v Hearthstone: Michal „Styxon“ Hájek
První mistr ČR v Hearthstone: Michal „Styxon“ Hájek
Foto: PLAYzone / MČR

Za svoji dlouhou historii nechyběl Hearthstone v mnoha dalších dílčích projektech domácí scény. Nejeden organizátor zabrouzdal do těchto vod. Jen na PLAYzone.cz za ty roky proběhlo přes 500 turnajů, což je opravdu neuvěřitelné číslo. U online Nightcupů přitom hranost jen málokdy klesla pod 64 hráčů. Také ve vedení Hearthstone sekce na našem portále se vystřídalo nespočet hlavních adminů (Wichereko, Capsior, Skeri a další), oblíbená karetní hra však nikdy naplno z našeho repertoáru nevypadla. Přežila například i neoblíbené přeřazení do MČR v mobilních hrách, letos tak budeme hledat již devátého mistra ČR.

Pokud jste dočetli až sem, jaká vzpomínka utkvěla v paměti právě vám? Nebojte se ozvat na našich sociálních sítích. Pro všechny ostatní tu máme turnaje, které budou v letošní MČR sezóně pokračovat po víkendovém Vodafone Midseasonu. Šestnáct elitních hráčů se tuto sobotu a neděli utká ve Vodafone PLAYzone Areně o postup na finále MČR. Přijďte se do chatu vrátit v čase a zavzpomínat na krásu kartiček.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.