Přejít k hlavnímu obsahu

Rekordní ZywOo dotáhl Vitality k titulu na ESL Pro League 16

3. 10. 2022 | 16:45 Counter-Strike 2 Reportáž
ESL Pro League S16 zná svého šampiona! Vitality ovládli hned první turnaj v nové sestavě, v grandfinále navíc padl nový rekord v počtu killů za jedno utkání. Ten nepřekonal nikdo jiný než sám ZywOo, který se zároveň stal podle předpokladů nejužitečnějším hráčem celé soutěže.
Vitality slaví
Vitality slaví
Zdroj: Helena Kristiansson/ESL (s povolením)

Na Maltu, která už je tradičním domovem nejprestižnější dlouhodobé CS:GO soutěže ESL Pro League, se sjelo 24 týmů z celého světa s jediným cílem - získat cenný titul. Favorité jako FaZe Clan a NAVI ale zaváhali, místo toho se v grandfinále představily týmy Liquid a Vitality. Tedy mančafty, které se do finále letos ještě nepodívaly.

Nesmírně vyrovaný zápas patřil k těm nejdelším v historii, během pěti map se odehrálo rovnou 155 kol. Poměrem 3:2 nakonec finále ovládl tým Vitality, který dokázal otočit nepříznivý stav a slaví svůj první titul od začátku roku, kdy se francouzská organizace rozhodla jít mezinárodní cestou. Jde přitom teprve o první turnaj od příchodu izraelské hvězdy  Lotana „Spinx⁠“ Giladiho.

Zpět ještě k samotnému utkání. Do vedení se dostal americký tým, který ovládl Inferno stavem 16:7, stejným výsledkem však Vitality vyhráli Dust2. Následovala maratonská mapa Mirage, kde po třech prodloužení zvítězili Liquid. Prodloužení se konalo i v případě Overpass, který stejně jako poslední Vertigo ovládli Vitality.

Padl také jeden zdánlivě nepřekonatelný rekord. Mathieu „⁠ZywOo⁠“ Herbaut totiž během zápasu nastřílel neskutečných 143 killů, což je jeden z důvodů, proč dostal medaili pro MVP turnaje. Celkový rekord držel už od roku 2015 Chris „chrisJ“ de Jong, který během BO7 zápasu mezi MOUZ a HellRaisers nastřílel 134 fragů, v BO5 sérii držel rekord Marcelo „coldzera“ David, který se trefil 130krát.

Vitality navíc svou výhrou naskočili do závodu o Intel Grand Slam, kde vítěz šesti (v případě výhry IEM Katowice a IEM Cologne čtyř) turnajů z desíti získá milion dolarů. Ve vedení jsou však stále FaZe, kterým stačí už pouze jediný triumf.

ESL Pro League 16
ESL Pro League 16
: PLAYzone
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.