Přejít k hlavnímu obsahu

Nová hvězda na obzoru. Slovenská reprezentantka ovládla prestižní Cash Cup

21. 10. 2022 | 09:26 Counter-Strike 2 Reportáž
Projekt zvaný ESL Impact neuvěřitelným způsobem pozvedl ženskou CS:GO scénu. Největší prize pooly a soutěže v historii přivábily i bohaté organizace, v jedné z těch nejlepších dokonce hraje i slovenská hráčka Katarína „Kat“ Vašková. O jejích úspěších se ale tentokrát bavit nebudeme. Zpod Tater totiž míří na výsluní o osm let mladší nadějná hráčka.
Lea „Xia“ Vagová
Lea „Xia“ Vagová
Zdroj: ESEA / XIA (osobní archiv, s povolením)

Česko-slovenská CS:GO scéna v současnosti nemá žádný ženský celek, jenž by reprezentoval některou z předních organizací, jako tomu bývalo zvykem. Místo týmů se objevují jednotlivkyně, kterým se prosazovat daří. Přesně to je i případ sedmnáctileté Slovenky Ley „Xia“ Vagové, která už si zahrála i za reprezentaci.

Xia se ještě pod starší přezdívkou před dvěma lety mihla ve Valorant sekci organizace Eclot Gaming (dnes Dynamo Eclot), po krátké anabázi se však vrátila k CS:GO a s odstupem času tohoto rozhodnutí určitě nelituje. Vítr jí zavanul až do Ambush Esport, jehož jádro je aktuálně součástí slavného týmu Astralis.

Slovenská naděje s mezinárodní sestavou dokázala postoupit do historicky největší ligy ESL Impact, což byl gigantický úspěch. S týmem bohužel nepokračovala, ale nevzdala se. Ovoce své snahy sklidila v září, kdy s hráčkami bez angažmá dokráčela do finále ESEA Cash Cupu, což je největší jednorázový ženský turnaj.

Xia sice i nadále chybí v ESL Impact, o to větší motivaci má sbírat skalpy jinde. V dalším Cash Cupu se o minulém víkendu představila opět s ORGLESS, mezi účastníky nechyběly ani týmy z elitní soutěže. Tým slovenské hráčky však nepoznal hořkost porážky a vybojoval cenný primát. Věříme, že jen první z mnoha.

Zdroj: esea.net
Štítky: ESEA Cash Cup, xia,
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.