Přejít k hlavnímu obsahu

Berňák si došlápl na youtubery a streamery. Na daních dluží desítky milionů, ukazuje finanční správa

28. 10. 2022 | 18:05 Kauza
Finanční správa odhalila nepřiznané příjmy u subjektů, které zveřejňují videa na internetových platformách YouTube a Twitch. Kontrola v Moravskoslezském kraji ukázala na desítky milionů korun nezaplacených daní.
Berňák si došlápl na youtubery a streamery
Berňák si došlápl na youtubery a streamery
Zdroj: INCORP images

Při zpracování dat a informací úředníky byly detekovány osoby, které řádně nepřiznaly, a tedy ani neodvedly daň z příjmů plynoucích z provozování živého vysílání (streamování) či zveřejňování videí prostřednictvím platforem Twitch nebo YouTube. Jde dokonce i o prodeje produktů s logem, smluvních produktů, darů od sponzorů a podobně. V některých případech tyto subjekty neodvedly ani daň z přidané hodnoty.

„Rozdíl mezi zjištěnými příjmy a údaji tvrzenými daňovými subjekty v přiznáních k dani z příjmů fyzických či právnických osob, případně k dani z přidané hodnoty těchto subjektů, činil jen v dosud ukončených případech řešených Finančním úřadem pro Moravskoslezský kraj v souhrnu desítky milionů korun, které nebyly odvedeny do veřejných rozpočtů,“ uvedl zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský.

Finanční správa vyzvala tvůrce internetového obsahu, kteří vytvářejí videa a mají z nich zisky, aby podali dodatečné daňové přiznání za zisky, které dosud nevykázali. Zároveň upozornila, že v prvním pololetí roku 2023 uskuteční další kontrolní akci v tomto segmentu a zaměří se na širší spektrum internetových platforem. Tvůrci obsahu by si tak měli rozhodně ohlídat své daně jako každý jiný.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.