Přejít k hlavnímu obsahu

Rekord pokořen! Finále Worlds přihlíželo přes 5 milionů diváků

7. 11. 2022 | 09:00 League of Legends Zajímavost
Světový šampionát se může pyšnit stabilně nejvyšší sledovaností ze všech esportových titulů a letošní Wolrds nebyly výjimkou. Na finálovou bitvu se sešlo více než 5 milionů fanoušků z celého světa (kromě Číny), což z turnaje udělalo druhou nejsledovanější esportovou událost v historii.
Finále Worlds 2022
Finále Worlds 2022
Zdroj: Riot Games

Po skupinové fázi na tom statistiky sledovanosti nevypadaly nejlépe. Skutečnost, že všechny zápasy se odehrávaly na Americkém kontinentu znamenala nižší mírů diváků, než v posledních letech. Za to mohl především časový posun. Co se ale týče zlatého hřebu soutěže, samotného grand finále mezi T1 a DRX, to bylo úplně jiné kafe. Střet těchto týmu si nechtěly nechat ujít miliony lidí po celém světě.

Snovému vítězství DRX nad favority z T1 přihlíželo v jednu chvíli 5 147 699 diváků. Pouze jedna událost dosáhla v historii esportu vyšších čísel, a to  Free Fire World Series 2021 v Singapuru. I tak se jedná o nový rekord, co se League of Legends týče a je tedy potvrzeno, že počet diváku roste každým rokem. Před finálovým zápasem Riot Games uspořádali pestrý zahajovací ceremoniál, na kterém vystoupilo několik hudebníků, včetně hip-hopové hvězdy Lil Nas X. Speciálním hostem akce byl navíc nejpopulárnější YouTuber na světě MrBeast. Ceremonie přilákala 3,2 milionu souběžných diváků a ukázalo se, že je populárnější než kterýkoli zápas akce, s výjimkou finále.

Statistiky Worlds 2022
Statistiky Worlds 2022
Zdroj: Esport Charts

K celkovému číslu ale přispělo také komunitní sledovaní, Ibai nebo Sykkuno, jakožto streamerské hvězdy nalákaly také hromadu diváků. Co ale chybí, jsou statistiky z Číny. Tamní streamovací služby neposkytují spolehlivá data, proto nelze říci, kolik čínských diváků finále sledovalo. Samotný poslední den nasbíral 24,4 milionu zhlédnutých hodin, takže konečný výsledek události dosáhl 141,9 milionu hodin sledování. Průměrná sledovanost soutěže byla 987,4 tisíc diváků.

Worlds 2022 také vytvořil několik jazykových rekordů:

  • angličtina (1,6 milionu v maximu)
  • korejština (1,2 milionu v maximu)
  • vietnamština (683 tisíc diváků v maximu)

Kromě toho byl vytvořen nový rekord League of Legends ve vysílání ve španělštině: 855 000 diváků.

Mezi turnaji ve všech disciplínách se Worlds 2022 umístil na druhém místě, pokud jde o souběžné publikum. Událost Free Fire World Series, která se konala v roce 2021 v Singapuru, si i nadále drží prvenství: dosáhla na 5,4 milionu souběžných diváků, což je o 5 % více než výsledek mistrovství světa v roce 2022.

Top 5 nejpopulárnějších turnajů v historii esportu (kromě čínských streamovacích platforem)
Top 5 nejpopulárnějších turnajů v historii esportu (kromě čínských streamovacích platforem)
Zdroj: Esport Charts
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.