Přejít k hlavnímu obsahu

Kdo má našlápnuto do světa? Forsyy nebo MATYS, říká NEOFRAG v rozhovoru z MČR

11. 11. 2022 | 14:44 Counter-Strike 2 Video
Na finále Tipsport MČR CS:GO se zastavil Adam „NEOFRAG“ Zouhar, který podpořil hříšníky na cestě za třetím mistrovským titulem. Při této příležitosti jsme si jej pozvali do živého vysílání a následně i na rozhovor, kde jsme se obsáhleji bavili o hraní ve světě a věcmi s tím spojenými. „Už před několika lety jsem chtěl být vzorem a motivovat mladé hráče,“ říká česká hvězda.

Ty jsi na MČR přiletěl přímo z Ria de Janeira, jaké to tam bylo?

V Brazílii to pro nás bylo úspěšné, škoda, že nám to nevyšlo do Legends. Byl to nepopsatelný pocit, hrát před Brazilci, kteří Counter-Strikem žijí. Jsou to zkušenosti, které mi nikdo nevezme.

Dokázalo tě publikum rozhodit, nebo tě to naopak hnalo kupředu?

Já jsem spíše typ člověka, kterému hraní před publikem pomáhá, dává mi nějaký buff. Neřekl bych, že bych byl ve stresu, takže mě to určitě spíše pohánělo.

Na MČR jsi při premiéře skončil poslední, po dvou bronzech jsi dvakrát vyhrál a teď ses vrátil jako Major hráč. Jak vnímáš ten progres?

Někdy si ani neuvědomuju, že je to úspěch. Jsem rád, že jsem nestagnoval na místě a že jsem se posouval.

V OG máš vedle sebe řadu hvězdných hráčů, jaké zkušenosti ti předali?

Jde jen už o tu skutečnost, že s nimi hraju a tím nabírám zkušenosti přímo ve hře. Nedá se říct, co mi poradili, ale jsou to někdy spíše maličkosti, které mohou hru opravdu zlepšit. A hlavně koučové mi dost pomáhají, ty máme perfektní.

Jaké vidíš největší rozdíly mezi domácí a světovou scénou?

Je to více profesionální a hráči jsou na několikanásobně vyšším levelu, nedá se to ani porovnat. Když jsem vstoupil do OG, tak mě ani nenapadlo, jak velký posun to bude.

Adam „NEOFRAG“ Zouhar na MČR 2022
Adam „NEOFRAG“ Zouhar na MČR 2022
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Byl pro tebe osobně přechod ze SINNERS do OG nějak náročný?

Náročné to bylo skrze učení nové role. Řekl bych ale, že jsme na dobré cestě a už se to lepší.

Vidíš na naší scéně někoho, kdo by tě mohl následovat a jít do světa?

Forsyy nebo matys. Já hlavně nevidím do těch týmů, jak komunikují, vidím jen statistiky. Jde ale o ty maličkosti, takže nedokážu říct, jestli jim třeba ještě něco nechybí, aby mohli jít do Evropy.

Poradil bys něco českým hráčům a týmům, co by jim pomohlo v posunu na další úroveň?

Těžká otázka. Podle mě musí všichni více koukat na dema, mít kolem sebe správné kouče a správné lidi. Musíte grindit, jinak to nedokážu říct.

Jako nejlepší český hráč jsi vzorem pro mladé hráče. Jak se vnímáš v téhle roli?

Často si neuvědomuju, že jsem v téhle pozici, což je sranda, protože před několika lety jsem v téhle pozici chtěl. Chtěl jsem být ten vzor a motivovat mladé hráče. 

Co bys jim na závěr vzkázal?

Aby se nevzdávali a trénovali. Hlavní je se nevzdávat.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.