Přejít k hlavnímu obsahu

Tři splity, BO3 a spojení s Asií i Afrikou. Riot Games odhalili budoucnost LEC

18. 11. 2022 | 10:00 League of Legends Preview
Společnost Riot Games v pátek odhalila nové plány pro League of Legends Esports v Evropě a na Blízkém východě a v Africe (EMEA), čímž zahájila druhou dekádu své existence a novou kapitolu své historie. Plány zahrnují klíčové změny v šampionátu League of Legends EMEA (LEC) a sloučení Evropy, Turecka, CIS a Blízkého východu a Afriky (MENA) do jednoho soutěžního regionu: EMEA.
LEC
LEC
Zdroj: Kirill Bashkirov/Riot Games (s povolením)

LEC 

Soutěž LEC se přejmenuje na League of Legends EMEA Championships a projde sezónní úpravou, v jejímž rámci se změní formát samotné soutěže a zavede se finále sezóny LEC.

Soutěž se bude konat ve třech splitech: Winter, Spring a Summer, přičemž zimní a jarní split se uskuteční před MSI a letní split a finále sezóny LEC se uskuteční po MSI a před mistrovstvím světa v League of Legends.

Každý split bude začínat BO1 částí, která se hraje systémem každý s každým. Poté bude následovat BO3 double-elimination skupinová fáze s osmi nejlepšími týmy. Na závěr se uskuteční BO5 double-elimination play-off se čtyřmi týmy.

Sezóna vyvrcholí finále sezóny LEC, kterého se zúčastní šest nejlepších týmů z celé sezóny - přičemž vítězové splitů se kvalifikují automaticky - a nejlepší týmy soutěže se kvalifikují na mistrovství světa. Součástí finále sezóny LEC bude také roadshow event během posledního víkendu soutěže.

Fanynka G2 Esports
Fanynka G2 Esports
: Michal Konkol/Riot Games

Ekosystém EMEA a ERL

Evropa se spojí s Tureckem, CIS a MENA a vznikne EMEA; jednotný a sjednocený soutěžní region pro LoL Esports.

V rámci sjednocení regionu se k nově přejmenovanému okruhu ERL (EMEA Regional League) připojí TCL (Türkiye Championship League) a AL (Arabian League, dříve Intel Arabian Cup).

EU Masters se změní na EMEA Masters (EM) - celoregionální soutěž, která poskytne více týmům z celého nového sjednoceného regionu možnost kvalifikovat se a účastnit se turnaje a nabídne hráčům příležitost předvést svůj talent.

Změny znamenají, že všichni hráči, kteří mají status rezidenta v Evropě, Turecka, CIS a MENA, mohou volně soutěžit v LEC a nebudou podléhat politice meziregionálního pohybu, což nabízí začínajícím profesionálům v regionu více možností, jak dosáhnout vrcholu nejvyšší profesionální ligy v rámci EMEA: LEC.

LCL zůstane pozastavena až do odvolání. Riot bude nadále sledovat situaci v této oblasti a posoudí možnost pozdějšího začlenění této ligy do rozšířeného ekosystému ERL.

„V uplynulých deseti letech náš tým neúnavně pracoval na vytvoření špičkového ekosystému v oblasti esportu. Dnes s potěšením odhalujeme náš plán pro další desetiletí LoL Esports v EMEA a změny, které přinášíme do LEC a širšího ekosystému, abychom našim hráčům i nadále nabízeli nejlepší zážitky ve své třídě,“ řekl Maximilian Peter Schmidt, ředitel League of Legends Esports pro EMEA. „Zaměřujeme se na to, abychom našim hráčům nabídli co nejlepší soutěže. Tyto změny dále rozšíří možnosti pro profesionální a začínající hráče LoL v regionu a poskytnou jim více možností, jak dosáhnout elitní úrovně soutěže v regionu EMEA.“

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).