Přejít k hlavnímu obsahu

Jako dánská královna. Hráč CS:GO se v rodném městě dočkal obří pocty

25. 11. 2022 | 08:03 Counter-Strike 2 Zajímavost
Andreas „Xyp9x“ Højsleth patří mezi nesmazatelné postavy Astralis. Čtyřnásobný světový šampion sice letos přerušil svoji šňůru účastí na turnajích nejvyšší kategorie, CS:GO ale mnoho úspěšnějších hráčů nepamatuje. Jeho sportovní odkaz nyní ocenilo i jeho rodné město.
Andreas „Xyp9x“ Højsleth
Andreas „Xyp9x“ Højsleth
Zdroj: Astralis

Astralis byli dlouhé roky vládci světového CS:GO. Andreas „Xyp9x“ Højsleth jako známý „clutch minister“ patřil mezi klíčové postavy úspěchů, které i v dnešní době drží dánské hráče na čele národního žebříčku s nejvíce vyhranými prize money. Více vyhráli jen krajané v Dotě 2 v čele s Johanem „N0tail“ Sundsteinem.

Dánská mašina sice prošla bolestivými změnami a proměnou původního jádra, Xyp9x ale zůstal věrný a upsal se Astralis až do roku 2025. V současnosti sice nepatří mezi největší hvězdy a často je kritizován, či dokonce volán po odstoupení z týmu, organizace je však pro něj skutečným domovem se vším všudy.

Astralis svoji turnajovou pauzu kvůli absenci na IEM Rio Majoru využili marketingově a objíždějí Dánsko, aby se potkali se svými fanoušky. Zastavili se přitom i v Aardu, Xyp9xově rodném městě. Při této příležitosti zde byl na jeho počest vysazen stromek, protože hráč CS:GO je nejslavnějším rodákem obce s 8 tisíci obyvateli.

Této pocty se dočkala už jen jedna další postava. Samotná dánská královna. Nikdo jiný svůj strom nemá.

Deska u vysazeného stromku říká: „Šel si za svým snem a dokráčel ke hvězdám.“ Jde o odkaz na hashtag #ToTheStars, který Astralis odjakživa používají ve své komunikaci. U Xyp9xe totiž sedí dokonale.

Deska u stromu Andrease „Xyp9x“ Højsletha
Deska u stromu Andrease „Xyp9x“ Højsletha
Foto: Astralis
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.