Přejít k hlavnímu obsahu

BO3 se konečně vrací do Evropy. Jak funguje nový formát LEC?

9. 2. 2023 | 13:25 League of Legends Preview
V sobotu 11. února začíná skupinová fáze LEC, nejvyšší evropské soutěže v League of Legends. Osm mančaftů se v BO3 double-elimination bracketu utká o čtyři postupová místa. Rozhodne se během dvou týdnů, které vyřadí horší polovinu mančaftů. Do top 8 nepostoupili Fnatic a XL.
Losování skupin LEC
Losování skupin LEC
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games (s povolením)

Osm celků bylo rozděleno během losování do dvou skupin po čtyřech. Podle seedingu z první části sezóny, kterou ovládli Vitality a MAD Lions, byly týmy nasazeny do zápasů prvního kola.

Začínat se bude v sobotu skupina A dvěma BO3 sériemi, v neděli bude následovat skupina B se stejnou porcí zápasů.

První týden skupin LEC
DenČasZápas
Sobota18:00Vitality:Team Heretics
21:00SK Gaming:KOI
Neděle18:00MAD Lions:Astralis
21:00G2 Esports:BDS
Pondělí18:00TBD:TBD
21:00TBD:TBD

Vítězové úvodních utkání postoupí do finále upper bracketu. V něm se rozhodne o prvním postupujícím do play-off zimního splitu LEC.

Týmy, které svůj úvodní špíl ve skupině nezvládnou, dostanou druhou šanci v lower bracketu. Kdo prohraje i druhý zápas v řadě, končí. Vítěz naopak nastoupí do rozhodující BO3 série ve finále LB, ze kterého vzejde druhý postupující v top 4.

 

Skupina A
Skupina A
: lol.fandom.com
Skupina B
Skupina B
: lol.fandom.com

Play-off začíná 20. února. Opět půjde o double-elimination formát, ale s menší úpravou oproti skupinám. První seed ze skupinové fázi je automaticky v upper bracketu, zatímco týmy postupující z druhého místa budou v lower bracketu.

Další změnou oproti skupinám bude formát BO5. Týmy tak k triumfu potřebují tři vyhrané hry. Vítěz play-off, o němž se rozhodne v neděli 26. února, postoupí na letošní MSI a evropské sezónní finále.

Play-off LEC
Play-off LEC
: lol.fandom.com
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).