Přejít k hlavnímu obsahu

Krok za krokem: Jak se stát šampionem Tipsport MČR CS:GO. Sezona začíná 4. března

1. 3. 2023 | 10:50 Counter-Strike 2 MČR
Odpočinku už bylo dost, je na čase to rozbalit! Tipsport MČR CS:GO se vrací s další milionovou sezonou, která nabídne několik novinek. Pojďme si tak všechny součásti do detailu rozebrat.
SINNERS: vítězové Tipsport MČR CS:GO 2022
SINNERS: vítězové Tipsport MČR CS:GO 2022
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Otevřené kvalifikace

Výsadou seriálu Tipsport CS:GO Road to MČR je otevřenost. Naprosto každý, nezávisle na dovednostní úrovni, může zkusit štěstí a vykročit na cestu, která jej může dovést až na finále sezony. U každé zastávky proběhnou čtyři otevřené kvalifikace, do nichž se stačí na webu PLAYzone.cz přihlásit s kamarády a můžete se utkat se o postup. Každý turnaj se skládá ze skupin a až následného play-off, nemusíte se tak bát, že byste dostali výprask a ani si turnaj neužili. Do uzavřené části postoupí vítěz BO3 finále každé kvalifikace.

Souboj o miliony

Uzavřená kvalifikace

Kvalifikační cyklus každé zastávky pokračuje uzavřenou částí. Čtyři vítězové otevřených bojů zde budou doplněni čtveřicí pozvaných celků z 5. až 8. místa aktuálního vydání celoroční MČR klasifikace. Výjimkou je jen první zastávka, kde se 8 účastníků Tipsport MČR CS:GO 2022 utká v rozstřelu o to, kdo půjde přímo do hlavní části eventu a na koho bude čekat uzavřená kvalifikace. Jejím formátem budou GSL skupiny.

Main event

Tady už začne jít do tuhého. Čtyři kvalifikované týmy z uzavřené části doplní čtyři nejlepší týmy dosavadní sezony, které se v GSL skupinové fázi (2x 4 týmy) utkají o postup do závěrečného play-off. Tato fáze ještě proběhne online, do offline prostředí, kde se již budou rozdělovat prize money, tak postoupí jen nejlepší kvarteto celků. V Praze proběhne třídenní vyřazovací část vůbec poprvé formátem Double Elimination.

Harmonogram první zastávky Tipsport CS:GO Praha
DatumCo se odehrává
Sobota 4. března 13:001. otevřená kvalifikace
Neděle  5. března 13:002. otevřená kvalifikace
Sobota 11.  března 13:003. otevřená kvalifikace
Neděle 12.  března 13:004. otevřená kvalifikace
Pátek 17. – 19. březnaUzavřená kvalifikace
Pátek 24. – 26. březnaSkupinová fáze
Pátek 7. – 9. dubnaOffline play-off

Jak postoupit na finále sezony?

Kvalifikační cyklus nabídne tři sezonní zastávky, z nichž si týmy odnesou takzvané MČR body. Každý si na své konto připíše porci podle svého umístění, od 200 bodů za účast v uzavřené kvalifikaci až po 1000 za celkový triumf. Všichni mohou sbírat body také v renomovaných zahraničních soutěžích, které splňují rating A-tier a vyšší. Hodnocené jsou finálové části turnajů nebo vyšší divize dlouhodobých ESEA lig. Současně ale platí pravidlo, že tým může v zahraničí vybojovat maximálně jen tolik bodů, kolik získal doma.

Tipsport MČR CS:GO bude rozdělené

Sbírání MČR bodů ukončíme v říjnu a na základě celoroční klasifikace a odevzdaných soupisek (5+1) postoupí na finále sezony 8 nejlepších týmů. Velkou novinkou však bude rozdělení finálového eventu, který před přesunem na Veletrhy Brno začne skupinovou fází ve Vodafone PLAYzone Areně. Na tradiční místo každoročního vrcholu sezony tak postoupí jen čtyři nejlepší týmy. Bitva o titul proběhne vůbec poprvé už v sobotu, kdy se místo konání těší největší návštěvnosti. Více informací přineseme v průběhu roku.

Kolik je letos ve hře peněz?

Finanční dotace celé sezony Tipsport MČR CS:GO 2023 činí 4 200 000 korun. Tuto porci si skrze prize money, dotace pro týmy a speciální bonus za práci s fanoušky rozdělí pouze domácí celky, a to díky větší vyrovnanosti zdejší scény. Nový mistr ČR si odnese rovný 1 milion. Hrát se vedle toho bude o Tipsport Grand Slam, finanční bonus ve výši 2 milionů korun nad rámec prize money. Ten si automaticky odnese tým, kterému ovládne pěti z osmi po sobě jdoucí turnaje. Dokázat to letos mohou SINNERS či Dynamo Eclot.

Termíny finálových částí a jejich finanční odměny
Název turnajeTermín konáníCena pro vítěze
Tipsport CS:GO Praha I7. až 9. dubna250 000 Kč
Tipsport CS:GO Bratislava27. a 28. května250 000 Kč
Tipsport CS:GO Praha II13. až 15. října250 000 Kč
Tipsport MČR CS:GO Brno24. a 25. listopadu1 000 000 Kč
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.