Přejít k hlavnímu obsahu

Musíš se dostat z Brazílie živý. Derke komentuje legendární finále

9. 3. 2023 | 13:22 VALORANT Komentář
Finále VCT LOCK//IN turnaje se zapsalo do historie. Hala plná brazilských fanoušků sledovala, jak jejich oblíbenci ztrácí osmibodový náskok a předávají trofej do rukou Fnatic. Posledním hřebíčkem byl 1v2 clutch Emira „Alfajer“ Bedera. Ten poslal Fnatic do vedení a emoce ovládly hráče evropské organizace. „Musíš se dostat z Brazílie živý,“ vzpomínal Nikita „Derke“ Sirmitev na moment, kdy utišil domácí fanoušky.
Derke po vítězné páté mapě
Derke po vítězné páté mapě
Zdroj: Colin Young-Wolff/Riot Games

Brazilští fanoušci jsou ohromně vášnivý. Svůj tým by následovali kamkoli, dokážou vytvořit parádní atmosféru. Ovšem jen pro své oblíbence. Cizí týmy nejsou vítány a brazilskou náturu pocítili také hráči Fnatic.

Ve finále VCT 2023: LOCK//IN São Paulo mezi domácími LOUD a evropskými Fnatic sledovala naplněná Ginásio do Ibirapuera s kapacitou 10 200 diváků. A přibližně 99% z nich drželo palce jihoamerickému mančaftu. „Každý timeout bučeli, kdykoli jsme vyhráli kolo, byli zticha,“ popisoval Nikita „Derke“ Sirmitev atmosféru v aréně.

Nejtišší bylo publikum po 1v2 clutchi v podání Alfajera. Akci tureckého střelce si užil především Derke, jenž ukazováčkem před rty utišil brazilské fanoušky. „Chtěl jsem si ještě stoupnout, ale řekl jsem si, že se musím z Brazílie dostat  živý,“ vzpomínal Fin na legendární clutch.

K brazilským fanouškům se v posledních dnech často vyjadřoval také Ardis „ardiis“ Svarenieks, reprezentant NRG. Kritizoval hromadné skandování „uh vai morrer“, což v překladu znamená „zemřete“. V Brazílii byly navíc podle ardiise okradeny přibližně čtyři mančafty. 

Brazilská knihovna

Historické finále

První mapou byl Ascent, kde LOUD z 21 představení našli přemožitele pouze jednou. Aréna ale byla umlčena, když Brazilci prohráli 8:13. Podobně se cítili i po druhé mapě, která dopadla ještě dominantněji pro ostrovní organizaci a ta se ujala se vedení 2:0 v sérii.

Jediná mapa dělila evropské hvězdy od trofeje. Brazilci se ale konečně probudili a začali předvádět jejich umění. Aréna se dostala do varu a domácí celek pod vedením Matiase „Saadhak“ Delipetra vyrovnal na 2:2.

Domácí byli na koni s fanoušky za zády a na Fnatic byla vidět nervozita. Ta se zdvojnásobila, na Ice Boxu prohrávali 3:11. Pomalu se ale přibližovali soupeři a začalo se dít nemožné. Kole po kole se Fnatic skutečně dotáhli a za stavu 11:11 podržel svůj tým Emir „Alfajer“ Beder v clutch situaci 1 na 2. Fnatic sice jízdu nedotáhli v základní době, ale v prodloužení už nechybovali. Konečné skóre 14:12 umlčelo naplněnou domácí arénu. Zisk trofeje byl velmi emocionální, kapitán týmu Boaster se neubránil slzám.

Štítky: Valorant, fnatic, Derke
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).