Přejít k hlavnímu obsahu

Celá scéna si myslela, že cheatujeme, vzpomíná AJTT na své začátky

12. 3. 2023 | 14:43 Counter-Strike 2 Rozhovor
Je mu teprve 21 let, už několik let ale patří mezi česko-slovenskou CS:GO špičku. Filip „AJTT“ Dolenský kroutí třetí sezónu v Entropiqu, zkušeností s oficiálními zápasy a kvalifikacemi má na rozdávání. Co radí novým mančaftům před další otevřenou kvalifikací Tipsport CS:GO Praha? „Základ je se naučit reagovat z klasického defaultu na mapě,“ má jasno AJTT.
Filip "AJTT" Dolenský na loňském Tipsport MČR CS:GO
Filip "AJTT" Dolenský na loňském Tipsport MČR CS:GO
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Už hraješ několik let mezi profesionály, ale určitě jsi nezapomněl na časy, kdy jsi ještě jako nováček hrál otevřené kvalifikace. Jak na ně vzpomínáš?

Určitě v dobrém. Měl jsem i dost štěstí, že jsem hned ze začátku narazil na kvalitní hráče a složil s nimi v roce 2016 mix zvaný PMPUST. I dnes můžeme 60% z PMPUST hráčů vidět ve full-time týmech.   

Pamatuješ si na nějaký konkrétní zápas z open kvalifikací?

Vybavuji si jeden a to proti eSubě, někdy 2016/2017, kde jsme hráli o postup do Prahy.  V tom zápase dal CaNNiE 1v5 a jelikož jsme byli pro každého no-name hráči, skoro celá scéna si myslela, že cheatujeme.

Pro spoustu novějších hráčů je radost, když si mohou zahrát proti některému ze silnějších mančaftů. Měl jsi to podobně?

Samozřejmě, byla to vždy čest potkat se s týmem, který byl oproti nám ve všem desetkrát lepší, i když jsem ze začátku často bojoval se stresem.

Zapoj se do kvalifikace

Jak to vnímáš nyní např. v kvalifikacích na Major? Radši si to rozdáš s neznámým týmem, nebo spíše lepším celkem?

Bohužel v open kvalifikacích jako v těch na Major se vždy první kola setkáme s „no-name hráči“, nebo různými, někdy i kvalitními mixy, a je potřeba i umět hrát proti random stylu a nikoho nepodcenit. Ale určitě nám to nedá tolik feedbacku jako proti lepšímu nebo podobnému celku.

Souhlasíš s Leckrem v tom, že hraní podobných zápasů může týmu a hráčům přinést mnohem víc než FACEIT?

Klasickou FACEIT hru beru spíš jako zábavu a určitě nepočítám, že bych si měl odnést něco víc než proti kvalitnímu celku. Takže určitě souhlas.

Kdybys měl nějak novějším týmům poradit, na co by se měly v open soustředit, co by to bylo?

Ať už je to open nebo kdekoliv jinde, řekl bych, že základ je se naučit reagovat z klasického defaultu na mapě. Z toho analyzovat a zlepšovat to z dem vlastních zápasů. Protože žádné set straty ten tým dlouhodobě nezlepší a nezaručí mu konzistenci.

Source 2?

Co tobě samotnému pomáhá, když máš s týmem hrát více zápasů v jednom dni?

Vždy si vymezím před zápasem 30-45 minut na warm up, mezi zápasy se jdu na pár minut projít.

Jaká je tvá rutina před oficiály? Rozehráváš se nějak, nebo rovnou naskočíš na server?

Zajdu na aimbotz, dám jeden tisíc killů na rozhýbání a pak už do zápasu hraju jen deathmatch maximálně jednu hodinu.

Co bys vzkázal hráčům, kteří si třeba nejsou jistí, zda se mají přihlásit na kvalifikaci MČR? Čím bys je pozval?

Jestli je váš sen hrát někde v lepším týmu, tak se určitě přihlaste, protože si vás může vždy někdo všimnout, a vy tak získáte příležitost.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).