Přejít k hlavnímu obsahu

Čínská vláda znovu zasahuje, tentokrát proti zženštilosti a LGBT obsahu

27. 9. 2021 | 09:00 Všechny hry Lifestyle
Čínská lidová republika se snaží (nejen) z videoher odstranit „zženštilé muže“ a další „nemorální“ obsah. Jedná se o další z řady nových pravidel čínské vlády ve snaze omezit hraní her v zemi.
Čína přichází s dalším omezením.
Čína přichází s dalším omezením.
Zdroj: https://pixabay.com/

Nejedná se ale o jediné „nemorální“ téma, kterým se vláda hodlá zabývat. Tisková zpráva na webových stránkách státní rady uvádí, že: „obscénní a násilný obsah a ti, kdo podporují nezdravé tendence, jako je uctívání peněz a zženštilost, by měli být odstraněni.“ 

Čína se dlouhodobě snaží bojovat proti závislosti na videohrách, což může být velký problém, řadou opatření. Mladiství tak nyní mohou hrát online pouze 3 hodiny týdně, a to pouze v pátek, o víkendu a ve svátky. Navíc se musí vměstnat do časového okna mezi osmou a devátou hodinou večerní. Herní společnosti dokázaly „ze shora“ nakázáno, že mají pro mladé uživatele své služby limitovat. Rozhodnutí mělo dopad i na profesionální a poloprofesionální esportové hráče, s nimiž organizace rozvazují spolupráci, aby se vyhnuly potížím. Hráči musí při registraci používat svá skutečná jména. Kdyby platformy umožňovaly hrát neregistrovaným hráčům, čelily by velkým postihům.

Strach ze závislosti je jedním z důvodů omezení. Dalším možným důvodem je jistá míra kontroly. Hry totiž poskytují hráčům možnost se vyjádřit a tento obsah se velice těžko kontroluje či cenzuruje. Například loni v dubnu hráči Animal Crossing: New Horizons využili hru k digitálním formě protestů na podporu Hong Kongu. Díky tomu, že ve hře lze tvořit vlastní umělecká díla, si své ostrůvky mohli ozdobit prodemokratickými symboly. V případě, že je váš herní účet spojen s vaší skutečnou identitou, se tyto aktivity stávají nebezpečnějšími. 

Obsahová omezení

Kromě těchto omezení také hrám, které zobrazují „špatné hodnoty“, nebude udělena potřebná licence. Mezi takové hry mají patřit i ty, co zobrazují „gay lásku“, což rozhodně nejsou dobré zprávy pro čínskou LGBT komunitu. K tomu se přidává zákaz „zženštilých mužů“, což omezuje to, jak mohou vývojáři reprezentovat gender. Vývojáři tak budou muset čelit těžkým rozhodnutím. Budou nadále vytvářet různorodé hry, které ale nebudou dostupné pro obrovský čínský trh? Nebo místo toho přizpůsobí svůj obsah těmto novým omezujícím pravidlům? 

Čínská tisková kancelář, Xinhua News Agency, dodává, že se pracovníkům v herním odvětví dostane nového vzdělání. „Ministerstvo posílí vzdělávání ohledně morálních standardů pro všechny odborníky v zábavním sektoru.“

Omezení a cenzura budou i nadále otázkou v čínských médiích. Také Hollywood se přizpůsobil pravidlům v oblasti filmu, aby mohla jeho produkce být v Číně vůbec promítána. Je možné, že se blockbusterové filmy vydají podobnou cestou. Co si o novém omezení myslíte vy? 

Zdroj: Gamebyte
Štítky: Čína, omezení