Přejít k hlavnímu obsahu

Čistý stůl: Sazka a pořadatel eLEAGUE vysvětlují neshody před startem jarního splitu

5. 9. 2020 | 11:00 Dota 2
Začátkem minulého týdne na domácí Dota 2 scéně vznikla menší kontroverze, v rámci níž zveřejnil Hajadlo z týmu CZC.eSuba veřejný dopis směřovaný Sazka eLEAGUE, jejímu pořadateli a generálnímu partnerovi. My jsme se rozhodli všechny zmíněné strany oslovit a přinášíme vám vhled do celé situace, která není tak černá, jak se může na první pohled zdát. Pojďme ale popořadě.
Sazka eLEAGUE
Sazka eLEAGUE

Hajadlův dopis se zabývá vícero problémy spojené s největší domácí Dota 2 soutěží. Pro uvedení do kontextu nejdůležitější problematiky – šampionem jarní sezóny se stal tým Sampi, se kterým už dále nepokračovali dva hráči jinak působící v zahraničí, SabeRLighT a Supream, a zbytek sestavy v organizaci nepokračoval. Kvůli tomu musel pouhý týden před startem základní části (16. 8.) proběhnout Last Call, který určil posledního účastníka letní sezóny. Tím se s přehledem stal tým s některými bývalými hráči Sampi, nesoucí název Team Young.

Do prvního kola ligy však tato sestava nastoupila pod názvem Hippomaniacs, nikoliv Young. Samotná organizace Hippomaniacs už vlastnila slot v lize, ale neodolala možnosti pod sebe převzít papírově silnější sekci, tedy tu, která se kvalifikovala skrze Last Call jako Team Young, a svoji stávající pro letní split přesunout pod název Team Young. Veřejnost tuto informaci však mohla na první pohled zjistit až v článku s preview prvního kola, který byl vydán 21. 8., tedy pouze den před prvním hracím kolem, ačkoliv již několik dní předtím byla vypsána kurzová nabídka na zápasy. V komunitě tak okamžitě začaly kolovat odůvodněné spekulace a pochybnosti.

Po důkladném bádání jsme došli k následujícímu závěru. Původní deadline na odevzdání soupisek byl na konci července, ale vzhledem k Last Callu musel být posunut. Proto tedy bylo umožněno přejmenovaní týmů, i když se mohlo zdát, že musela být udělena výjimka na poslední chvíli. Přejmenování týmů proběhlo v pondělí, den po odehrání Last Callu, kdy byly soupisky i nahlášeny sázkové kanceláři SazkaBET a na základě toho zápasy vypsány. Na webu se však v přehledu ligy nové finální názvy s příslušnými soupiskami objevily až o den či dva později (což nelze s přesností určit), za což provozovatel svou chybu uznává a udělá vše pro to, aby se podobný error v budoucnu nestal. Tímhle totiž vzniklo jedno až dvoudenní okno, které mohlo být lákadlem pro sázkaře.

Pokud by totiž pod jménem Young nastoupili hráči, kteří se kvalifikovali, tak by kurzy na jejich zápasy byly výhodně vysoké. Na Hippomaniacs naopak byly příliš nízké – proto ty původní pochybnosti. Oznámením o změně názvů se však šance změnily, s čímž bohužel samotná sázková kancelář nemá možnost už vůbec nic udělat. Vzhledem k hernímu plánu tedy není možné například vrátit peníze těm, kteří si vsadili na zápasy Young. Opačným směrem se naopak na nastalé situaci nedalo z pohledu sázkaře vydělat, takže o možnosti zneužití tímhle směrem není důvod se bavit. Pro uzavření celé téhle kauzy vám přinášíme vyjádření zúčastněných stran:

Vyjádření SazkaBET:

„Z pohledu kurzových sázek vše bylo vyhodnoceno herním plánem schváleným ministerstvem financí. Sázky byly vypsány na týmy, nikoliv na týmy s konkrétní sestavou, a proto dle herního plánu nemůžou být sázky svévolně stornovány.“

Vyjádření Sazky k SEL:

„Sazka je generálním partnerem ligy, nikoliv provozovatelem, dle našich informací všechno proběhlo v pořádku, nicméně bližší informace k lize musí přidat její provozovatel.“

Vyjádření pořadatele:

„Podle nastavených pravidel před zahájením druhého splitu proběhlo vše v pořádku. Došlo k přestupům, o nichž jsme jakožto pořadatel ligy byli včas a oficiální cestou informováni a které jsou aktuálně povoleny až do 6. kola základní části Sazka eLEAGUE Dota 2, kdy se uzavře přestupové okno.“

Štítky: Sazka eLEAGUE
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.