Přejít k hlavnímu obsahu

Co čeká světovou CS:GO scénu v květnu?

7. 5. 2019 | 12:00 Counter-Strike 2
Květen je zde a i v tento měsíc na nás čeká množství zápolení ve světě CS:GO. Pojďme se teď spolu podívat, kde uvidíme bojovat světovou špičku příštích 30 dní.
Koláž květen CS:GO
Koláž květen CS:GO

BLAST Pro Series Madrid

Kdy? 10. a 11. května
Kde? Madrid Arena, Madrid, Španělsko
O kolik? 250 000 $
Kdo? Astralis, Cloud9, Ninjas in Pyjamas, Natus Vincere, ENCE, vítěz apeninské kvalifikace

Série dvoudenních turnajů BLAST Pro pokračuje v květnu turnajem v hlavním městě Španělska. Ještě než začnou samotné boje světové špičky, uvidíme v Madridu play-in o místo mezi elitou, o které se utkají španělští Movistar Rider a portugalští Giants.

Týmy čeká akce rozložená do dvou dnů, přičemž první den se odehraje pouze za zavřenými dveřmi. Druhý den však bude nabitý akcí doslova od rána do večera - diváky jako obvykle čekají rovnou tři trojice BO1 zápasů, na které naváže aimerský duel Blast Stand-off, po němž bude následovat samotné BO3 grandfinále mezi dvojicí nejlepších týmů.

Nesmíme ani zapomenout na to, že v Madridu se dočkáme ostré premiéry mapy Vertigo na velkém turnaji.

BLAST Pro

ESL Pro League Season 9 - 2. část skupinové fáze

Kdy? 14. - 16. května (Skupina A), 21. - 23. května (Skupina B)
Kde? Leicester, UK (EU divize), Burbanks, CA, USA (NA divize), online (APAC divize)
O co? Osm míst na ESL Pro League Finals (4 pro EU, 2 pro NA, 2 pro APAC) 
Kdo? fnatic, HellRaisers, ex-devils.one, OpTic (EU A); BIG, Heroic, Na´Vi, North (EU B); MIBR, Renegades, compLexity, Isurus (NA A); Cloud9, eUnited, Ghost, Infinity (NA B); Grayhound, ORDER, Athletico, Chiefs (Oceania), TyLoo, MVP PK, Alpha Red, Lucid Dreams (Asia)

V květnu bude pokračovat také skupinová fáze deváté sezóny ESL Pro League. Tato liga přišla letos s novým formátem, který místo zdlouhavých online bojů zavádí napínavé zápasy na LAN, kde je každý zápas důležitý. První skupinová fáze vyfiltrovala nejlepší a nejhorší celky a nám teď zbylo 24 týmů, které dostanou šanci získat posledních osm míst ve finále. Z první fáze zatím zvládly postoupit týmy mousesports, G2, FaZe, Astralis, Liquid, NRG, Luminosity a DETONA.

V druhé fázi nás opět čekají skupiny po čtyřech týmech, kde se celky utkají systémem BO3 každý s každým. Zde už však půjde o všechno. Zatímco z nabité evropské divize postupují rovnou dva týmy, v Americe i Asii postupuje pouze vítěz skupiny. Ve hře je stále množství silných týmů jako například fnatic, Na´Vi, nebo HellRaisers s oskarem, v Americe stále bojují MIBR, Cloud9 nebo Renegades.

Kdo nakonec bude nejúspěšnější a získá své místo na červnovém finále?

ESL Pro League S8 finals by HLTV.org

DreamHack Open Tours

Kdy? 17. až 19. května
Kde? Tours, Francie
O kolik? 100 000 $
Kdo? G2, mousesports, AVANGAR, Ghost, Valiance, ex-3DMAX, Windigo, Instinct

I fanoušci menších turnajů se v květnu dočkají svého, ve francouzském městě Tours se totiž uskuteční další turnaj ze série DreamHack Open. Formát zůstává stejný jako obvykle, během dvou dnů se týmy utkají v GSL skupinách, po kterých následuje nedělní play-off. Vítěz si odnese 50 000 dolarů.

I přesto, že se na DreamHack Open turnajích většinou objevují spíše slabší celky, v Tours se je na co těšit. Hlavním favoritem turnaje budou frezonovi Mousesports, kromě nich se však představí například domácí G2, kazašští AVANGAR nebo držitelé titulu z letošního WESG, tým Windigo.

DreamHack Open Tours

cs_summit 4

Kdy? 23. až 26. května
Kde? Summit House, Los Angeles, USA
O kolik? 150 000 $
Kdo? Liquid, ENCE, Renegades, Vitality, NRG, Ghost

I čtvrtý květnový týden přinese tuhé boje v CS:GO, avšak trochu jiné, než na jaké jsme obvykle zvyklí. Ve čtvrtek 23. května totiž začíná další díl ze série populárních turnajů cs_summit. Tento turnaj získal popularitu tím, že se od jiných turnajů výrazně liší. Místo vyhrocených bojů před tisíci fanoušků ve velké aréně čeká týmy přátelské a útulné prostředí vily v prosluněném Los Angeles. Fanoušci se můžou těšit na unikátní atmosféru streamu, kde se v roli komentátorů objeví jména jako HenryG nebo fifflaren, za mikrofonem se však často objevují také samotní hráči.

Formát turnaje zatím oznámen není a při počtu šesti týmů můžeme jenom hádat, jakým způsobem se celky utkají. V akci však uvidíme hned dva týmy ze světové TOP5 - Liquid a ENCE, ke kterým se přidají také francouzští Vitality, australští Renegades a americká dvojice NRG a Ghost. Je se tedy opravdu na co těšit.

cs_summit 3

DreamHack Masters Dallas

Kdy? 28. května - 2. června
Kde? Dallas, TX, USA
O kolik? 250 000 $ + bod do Intel Grand Slam
Kdo? Liquid, FaZe, ENCE, fnatic, NRG, NiP, Renegades, Vitality, G2, North, Windigo, G2, TyLoo, Furia, Isurus, Lucid Dreams

Závěrem měsíce se dočkáme také jednoho skutečně tier one turnaje, v Dallasu nás totiž čeká turnaj ze série DreamHack Masters. Šestnáct týmů z celého světa se utká o prize pool 250 000 dolarů a cenný bodík do druhé sezóny Intel Grand Slam.

Jak je již zvykem, na turnaji neuvidíme světovou jedničku Astralis, kteří poslední dobou omezují své účinkování pouze na turnaje BLAST Pro, stejně tak budou chybět Na´Vi. Kromě těchto týmů však uvidíme většinu světové špičky, nebudou chybět Liquid, ENCE, FaZe nebo fnatic.

Na rozdíl od většiny jiných turnajů, DreamHack se bude dál držet osvědčeného GSL formátu. Tento formát, spolu s několika chybějícími top tier týmy, může nabídnout potenciál pro všechny a my se tak můžeme opět dočkat situace z loňského podzimu, kdy turnaj DH Masters ovládli North.

DreamHack Masters Stockholm by HLTV.org

Kdo podle vás ovládne tyto turnaje? A na který se nejvíce těšíte vy?

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.