Přejít k hlavnímu obsahu

Drama na FIFA scéně vrcholí, půjde ve Spartě někdo z kola ven?

18. 4. 2020 | 08:31 EA SPORTS FC 24
Streamerská scéna v nejznámějším fotbalovém simulátoru FIFA má dlouhou dobu dvě nejznámější tváře – Emericksona a The Johnyho. Oba se od loňského ledna ale potkávají v jednom týmu a ne vždy to dělá dobrotu. Ačkoliv vzájemně spolu vycházejí dobře, tak přesný opak by se dal říct o jejich komunitách a celý spor v posledním týdnu opravdu přerostl.
Emerickson + TheJohny
Emerickson + TheJohny

Jan 'Emerickson' Krupička a Jan 'The Johny' Hradil patří mezi nejznámější osobnosti domácí FIFA scény a oba jsou současně reprezentanty klubu AC Sparta Praha, respektive její esportové divize. The Johny byl ve Spartě jako první a když ho následoval loni v lednu Emerickson, tak se hned hovořilo o tom, jestli nebude minimálně časem činit nedobrotu fakt, že oba jsou velkými postavami a mohou si vzájemně konkurovat. To se vzhledem k okolnostem nyní vyplňuje do písmene a je otázkou, jestli jeden z hráčů nebude Spartu muset rovnou opustit. Pokud by šlo čistě o výkony na turnajích, tak ve FIFA 20 má navrch zcela bezkonkurenčně Emerickson.

Ačkoliv se může zdát, že jde o velké rivaly, tak oba se opakovaně nebojí vyjadřovat, že lidsky spolu nemají vůbec žádný problém. Nemusí spolu ve všem souhlasit, protože jsou velmi odlišní, vzájemné názory ale respektují. Totéž se ale nedá říct o některých jejich přívržencích, kteří je jako dva protipóly berou se vším všudy. Nejvíce se to projevuje v různých úrovních šíření nenávisti o tom druhém, i když jde vlastně o týmové parťáky. 

Tady se ale dostáváme k jádru věci. Zatímco Emerickson je daleko větší flegmatik a nad ledasčím dokáže mávnou rukou a neřešit to, tak The Johny si jakékoliv názory bere opravdu k srdci a až moc dává najevo, jak mu jakýkoliv negativní projev vadí a jaký má vliv na jeho celkovou pohodu. A jak už to na internetu bývá, když tuhle slabost projevíte a neustále na ni budete reagovat, o to horší to dokola a dokola stále bude. Johny mnohdy i během jednoho streamu opakovaně řeší různé narážky, naopak Eme se nad něčím podobným ani nepozastaví.

The Johny

Tato nenávist od některých členů komunity se navíc ve FIFĚ 20 začala prohlubovat proto, že Johnymu letošní ročník výsledkově nevychází a za svým kolegou zaostává. O to větší je právě ten lavinový efekt, kdy se vše v poslední době dostalo do fáze, kdy se v chatu u streamů obou jmenovaných pomalu neřeší nic jiného. Nutno dodat, že Johny poslední měsíce streamuje na Facebooku, kam se kvůli většímu odlišení od Emeho z Twitche přesunul. Celá situace se nyní řeší proto, že všechno kolem ní vypěnilo v první polovině tohoto týdne, kdy se odehrával mezinárodní Friendly Easter Cup #2, který Sparta vysílala na vlastním Twitch kanále.

Ani v chatu tohoto streamu se totiž neřešilo nic jiného a i když hráli jejich spoluhráči Caster nebo JamesBony28, tak místo jejich podpory se odehrávala nekontrolovaná přestřelka, která neustávala a kazila dojem z celého přenosu. Na streamu se totiž objevilo několik nových moderátorů, kteří zřejmě měli za cíl mazat veškeré negativní komentáře, hlavně těch na adresu Johnyho. Mezi nimi se ale například nacházel i profil, jenž byl založen pouze krátce před samotným vysíláním. Tato informace je důležitá proto, že se vše zvrhlo v banování už jen za pouhé používání Emeho emotikonů. Sledování FIFY si nemohl užít vůbec nikdo se zapnutým chatem a komunita okamžitě vzbudila podezření, že za udělením práv těmto novým moderátorům stál sám Johny.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Jako první se vyjádřil streamer Lukáš 'Dodgy' Dočkal, který byl na kanále Sparty jednou z mnoha obětí timeoutů a ve svém vysílání posléze více než hodinu hovořil o celé problematice směrem k Johnymu, respektive jeho chování profesionálního hráče. Dodgyho zmiňujeme proto, že jakmile o pár dní později vydal Johny vyjádření k uzavření celé situace, tak z celé promluvy se rozhodl vytrhnout části, které mu do kontextu pasovaly. Sám sice uznává, že se vydal cestou většího projevování emocí, ale Dodgy ho kritizuje za něco, co on sám na streamu dělá, jako třeba rozmlácení gamepadu. Velký rozdíl je však v tom, že Dodgy streamuje ve volném čase, zatímco The Johny reprezentuje elitní profi klub, jehož týmové oblečení má na sobě při nejvíce kontroverzních klipech, což se ve zbytku prohlášení snažil Dodgy vysvětlit.

Nemyslím si, že jsi špatný člověk, ale že se na internetu chováš jak č..ák,

znělo z úst Dodgyho, pokud bychom měli vybrat nějakou citaci.

Vraťme se ale k původním dvěma táborům, na které je FIFA scéna rozdělená, tedy na Emericksonův a Johnyho. Nyní tedy k Emericksonovi, který nerad hovoří o té logice, že každý, kdo kritizuje Johnyho, tak je automaticky od něj, jak často zní. Pokud zrovna má chuť tyhle věci neignorovat jinak než pouhým banem ve svém chatu, tak pravidelně říká, že s vytvářením nebo psaním čehokoliv dehonestujícího vůči jeho spoluhráči nesouhlasí, ale že na internetu každý vystupuje za sebe a i když něco řekne na streamu stokrát, tak stejně nezastaví toho, kdo by něco takového chtěl dělat – při takto početné komunitě je nemožné zodpovídat za každého jednotlivce.

Kromě toho ale ve svém dost obsáhlém vyjádření na živém streamu osvětlil spoustu otázek a pohledů na věc. V rámci vzájemné rivality hovořil víceméně o tom, co jsme pro uvedení do příběhu rozepisovali v úvodních odstavcích výše. Několikrát však jasně zopakoval, že proti Johnymu jako člověku nemá absolutně nic. Vše se ale motá hlavně kolem toho, že oba jsou rozdílní a Johny dává více najevo slabiny a jednotlivci toho bohužel pro něj využívají. K tomu také naznačil, že pokud někdo tenhle problém má, tak by v první řadě měl pracovat na sobě. Přece jenom, ať je kdykoliv situace, jaká je, tak příkladná reprezentace týmu by měla být vždy na pořadu dne.

Upřímně si myslím, že každý jsme strůjcem svého štěstí a jaké si to uděláme, takové to máme. Z toho důvodu souhlasím s Dodgym s tím, že si za to Johny bohužel může ve finále z větší části sám, protože dává lidem až moc najevo, jak moc mu to vadí. Teď už ale ta situace tak rozjetá, že nejde úplně zastavit,

prohlásil Emerickson vůči svému spoluhráči The Johnymu.

Emerickson

Emeho vyjádření má jeden důležitý bod, a tím je omluva jménem celého klubu AC Sparta Praha za situaci, která se děla během vysílání zápasů a o kterou se postará, aby se v žádném případě neopakovala. Sám byl doslova až v němém úžasu, když zjistil, kdo všechno moderátory na kanále Sparty obdržel a jak to bylo možné. Co se týče samotných nenávistných komentářů na adresu Johnyho, tak ty jsou u Emericksona v chatu samozřejmě banovány. Jediné, co nám přijde zvláštní, tak je fakt, že se u něj v chatu aktivně pohybuje dokonce i dlouhodobý předplatitel, jehož přezdívka přímo dehonestuje jeho spoluhráče. Tímto obsáhlým vyjádřením i s omluvou fanouškům udělal Eme za sporem tlustou čáru a pokud nebude donucen, tak ji znova otevírat nehodlá.

Druhou stranou mince doplnil o prohlášení i sám The Johny. Jako jediný zvolil formát videa poté, co několik dní nestreamoval, a mohl si tak vše připravit. Finální forma ale extra dojem nevytváří. V první části se vyjádřil k Dodgymu, ve druhé k celé situaci vůči svému rivalovi a spoluhráči zároveň. Celé video, víc než rozbor faktů (jako u Emericksona), je spíše o povzdechnutí nad celou situací a všemi těmi urážkami, které v různých formách dostává. Z videa však máte pocit, že na něm podíl viny v podstatě žádný neleží, ačkoliv na jeho streamech se v chatu děje takřka totéž, jen mířené opačným směrem. Smutek z nedostatečného zastání od týmového parťáka se dá ale pochopit. Ohledně moderátorů z onoho incidentu – jelikož byl prvním hráčem Sparty, když kanál vznikl, takže může mít vyšší práva, zatímco jiní hráči přidávat moderátory nemohou – ale příliš nepadlo.

Neřekl bych ani popel, kdybychom s Emem hráli každý za jiný tým, tohle bych nikdy neřešil. Ale v momentě, kdy táhneme za jeden provaz, jsme na stejné lodi, vydali jsme se stejnou cestou, a i přes to, že si konkurujeme jako streameři, mrzí mě, že se v jeho chatu děje, co se děje,

vyjádřil The Johny lítost ve svém YouTube videu.

Se kterou stranou více sympatizujete, to už je na vás. Větší část scény stojí za Emericksonem, nicméně na tohle všechno dost možná nejvíce trpí image samotného klubu. Jeho vedení se nikdy k podobné situaci nevyjádřilo ani nepodstoupilo žádné kroky, proto jsme zvědavi, jestli se tak nestane nyní. Také Johny sice stejně jako Eme prohlásil, že je se svým spoluhráčem zadobře a že to po svém vyjádření už řešit nebude. S jeho povahou ale příliš nevěříme, že dokáže v budoucnu ignorovat veškeré negativní připomínky a nedávat tak další příležitosti svým odpůrcům, kteří i přes fandění Spartě jsou jemu schopní přát prohry. Rádi se však budeme mýlit.

Pár dní od poslední reakce a po vychladnutí emocí možná bude klid, dokud se ale něco nezmění přímo v Johnym, potažmo v Emericksonovi, záleží na úhlu pohledu, tak dlouhodobě to lepší asi nebude. Jak je totiž citováno výše, tak z hlediska komunity už všechno zašlo až moc daleko. Stejně tak si ale dokážeme představit – nedejbože, pokud by se potvrdily spekulace ohledně nasazených moderátorů na ACS Twitchi – že by se cesty jednoho z hráčů a pražské Sparty mohly v blízké době rozejít, aby už nebyli dva kohouti na jednom smetišti.

Pokud sedíte doma a máte spoustu volného času, tak kompletní pohledy na situaci najdete tady:

Vyjádření Johnyho, které umístil Emericksonovi na streamu do chatu, máte v plném znění zde:
Je škoda, že je nějaké vyjádření až teď, po docela dlouhé době, i když jsem ti o tom psal už dříve, protože už teď třeba mohl být klid, a nemuselo to dojít až do takových rozměrů, kde kazíme jméno Sparty a to mě mrzí nejvíc, ale jsem rád, že je to tady. Chápu tvoje názory na to, že člověk musí přijmout kritiku, hejty atd., když vystupuje na internetu. S tím nemám jediný problém a naprosto souhlasím.

Jenže to je ten problém, já neřeším všeobecné hejty a to o čem tady ty, celou dobu správně, mluvíš ale jsme spoluhráči, koukáme na svoje streamy navzájem, pokud vím, a jako tvého spoluhráče mě mrzí, že mě neustále rozebírají tvoji skalní (subs atd.) fanoušci a dělá se jako bychom byli Sparta a Slavie, ale my táhneme za jeden provaz, bohužel to tady v chatu absolutně tak nevypadá.

Mě nevadí, že mě lidi hejtí, mě mrzí, že mě hejtí u tebe v chatu, kde rozhodně, máš tu možnost, řídit svůj chat, taky přece hejt na svou osobu zastavíš, to asi nemůže nikdo zpochybňovat. Rozhodně nechci abys ovlivňoval jejich názor, ani omylem, ale byl bych rád, kdyby se dalo podívat na tvůj stream bez toho, aniž bych si početl, jak jsem nejhorší hráč u nás a mnoho dalších urážek, které za mě nejsou konstruktivní kritika.

Sám si mi před nějakou dobou psal, když nějaký tvůj hater založil stránku a psal ke mně na sítě, ať ho u sebe zablokuju. Udělal jsem tak, ani jsme neváhal, jsme přece spoluhráči, o to víc, mě mrzí, že hejty na mě na tvých sítích se neřeší a to se bavíme vyloženě o hejtech, ne konstruktivní kritice.

Rozhodně po tobě nechci žádné bany svým fans, měnit jejich názor atd. Ale řeknu to na rovinu, být situace taková jaká je a být každý v jiném klubu, nikdy jsem tohle neřešil. Ale jako tvého spoluhráče mě tohle všechno mrzí.
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.