Přejít k hlavnímu obsahu

Emerickson před FIFA COOL ligou: Favoritů je hned několik

6. 5. 2020 | 15:40 EA SPORTS FC 24
Před blížící se COOL ligou jsme vyzpovídali sparťana Emericksona, který je jedním z deseti členů první ligy. Prozradil nám něco o sobě, spolupráci se Spartou, pohledu na samotnou COOL ligu i jeho vzorech.
emerickson COOL liga
emerickson COOL liga

COOL liga je pro PLAYzone prvním velkým počinem v rámci FIFA 20. Mohl bys se krátce představit našim čtenářům, kteří tě ještě neznají?

Můj herní nickname je Emerickson. Reprezentuji AC Sparta eSports ve FIFĚ a jsem také fulltime streamerem na platformě Twitch. Můj největší úspěch je určitě zahraničný turnaj V4, kde jsem uhrál 3. místo na PS4. Moje první zkušenost s FIFOU byla už v roce 2002. Následující roky jsem jí hrál na PC. Od ročníku FIFA 09 ji hraji na konzoli.

Nějaká pravidelná liga tu chyběla. Jsem rád, že jsme se toho dočkali a že toho všeho můžu být součástí a budu moci hájit barvy Sparty v první lize.

Jak celý projekt COOL ligy vnímáš? Chybělo ti něco podobného na FIFA scéně?

Vnímám to celé velmi pozitivně. Nějaká pravidelná liga tu chyběla. Jsem rád, že jsme se toho dočkali a že toho všeho můžu být součástí a budu moci hájit barvy Sparty v první lize. Počet hráčů by klidně mohl být i větší, jinak se mi formát líbí.

Jak jsi spokojený ve Spartě? Jak vlastně funguje vaše spolupráce?

Ve Spartě jsem spokojený. Spolupráce a podpora co se týče FIFA points, techniky a všemožných potřeb je skvělá, řekl bych, že nejlepší zázemí u nás. 

Emerickson V4

FIFA je hlavně o individualitách. Jak funguje spolupráce v rámci týmu?

Sice jsme v jednom týmu, ale ve většině případů hrajeme sami za sebe. Tým ve FIFĚ je celkem odlišný oproti týmu například v CS:GO, kdy hráči spolu neustále komunikují, jsou stále v kontaktu a ví o sobě prakticky vše. V té FIFĚ je to odlišné. Většina turnajů je 1v1. Občas se i potkáme a musíme se navzájem porazit. Ovšem nadruhou stranu se snažíme podporovat jeden druhého v kvalifikacích, turnajích apod.

Pokud je nějaká kvalifikace, turnaj a nebo víkendovka, tak se přepnu do jiného režimu a snažím se soustředit hlavně na hru a můj chat to sleduje, respektuje to a zároveň i fandí, což je skvělé!

Jak kloubíš kariéru profesionálního hráče se streamem a případně komentováním?

Už jsem na to zvyklý. Streamování a profesionální hraní se dají v mém případě dobře skloubit. Jsou streamy, kde hraju a společně si povídám s chatem a chillujeme. Pokud je ovšem nějaká kvalifikace, turnaj a nebo víkendovka, tak se přepnu do jiného režimu a snažím se soustředit hlavně na hru a můj chat to sleduje, respektuje to a zároveň i fandí, což je skvělé! Komentování je věc, ke které jsem se dostal až teď díky koronaviru. Je to zajímavá zkušenost a baví mě to, nicméně mi jde určitě hraní lépe.

Jak se těšíš na samotnou COOL ligu, koho vnímáš za největší adepty na titul a jaké máš v lize cíle? 

Na ligu se velmi těším a jsem zvědavý na celý průběh. Z těch 10 hráčů je tam více adeptů na vítěze. Těžko odhadovat. Je zde několik favoritů a věřím, že jsem mezi nimi i já.

Emerickson FIFA COOL liga

Teď ještě ke hře samotné. V tomto období už mnozí hráči pomalu vyčkávají další verzi. Co bys si nejvíce přál do dalšího ročníku?

Momentálně ve FIFĚ probíhá Team of the Season promo, což je asi největší akce ve FUT, takže FIFA momentálně je v hypu. Poté už to začne pomalu opadat a všichni začnou vyčkávat na ten nový rok. Rád bych změnil rychlost hry do dalšího ročníku. Přál bych si také, aby se skill moves dokázaly provádět za sebou. Vytvořil se větší skillgap v bránění.

Máš nějaký vzor nebo oblíbeného fifaře, kterého nějakým způsobem obdivuješ? 

Sleduji několik profesionálních hráčů na twitchi. Vzor asi žádný úplně nemám, ale vždycky rád kouknu na MoAubu, Hashtag Harryho, Hashtag Toma. Nejoblíbenějším hráčem je Kurt0411, ale tomu EA Sports v posledních měsících udělila ban. 

Doufám, že nám všem budou držet palce a my jim na oplátku předvedeme tu nejlepší hru.

Jak moc sleduješ i klasický fotbal a komu fandíš? Máš nějaký oblíbený klub nebo fotbalistu? 

Nejvíce sleduji Premier League. Každý víkend si nenechám ujít zápas mé oblíbené Chelsea. Pokud mám čas, tak sleduji i Českou ligu a zápasy Sparty. Nejoblíbenějšími hráči jsou Eden Hazard a Pierre-Emerick Aubameyang.

Díky za rozhovor! Máš nějakou zprávu pro tvé fanoušky? Chtěl bys třeba nějak nalákat na první kolo COOL ligy?

Já také děkuji! Doufám, že nám všem budou držet palce a my jim na oplátku předvedeme tu nejlepší hru.


Emericksona můžete sledovat na jeho sociálních sítích, jako Facebook nebo Instagram. Pravidelně ho můžete sledovat i na jeho Twitch a YouTube kanálech. Samotná FIFA COOL liga startuje již tento pátek, tedy 8. května a vysílat se bude na kanále coolprima.