Přejít k hlavnímu obsahu

ESL Pro League S13 začíná, na co se můžeme těšit?

8. 3. 2021 | 11:45 Counter-Strike 2
Nejprestižnější liga v CS:GO světě se vrací se svou již třináctou sezónou. Řeč je samozřejmě o ESL Pro League, která poprvé v historii přivítá v jednom turnaji týmy ze všech regionů.
ESL Pro League S13
ESL Pro League S13
Zdroj: Twitter @eslcs

Třináctá sezóna prestižní ESL Pro League startuje v pondělí 8. března, přičemž jméno nového šampiona se dozvíme 11. dubna. Bohužel, ani u tohoto turnaje nevyšel organizátorům návrat na LAN, původně plánované play-off na Maltě se tak opět odehraje online. Přesto se je na co těšit, a to hlavně z důvodu, že poprvé liga sloučila všechny regiony a týmy z celého světa se tak utkají v jedné velké lize, ve které půjde o celkem 750 000 dolarů.

Formát základních skupin je jednoduchý, 24 účastníků je rozděleno do čtyřech skupin, přičemž v každé z nich se týmy utkají formátem každý s každým a do play-off postoupí z každé skupiny tři nejlepší. Zde se nám však formát trochu komplikuje. Vítězové skupin se utkají mezi sebou o to, kdo nastoupí rovnou do semifinále a kdo do čtvrtfinále. Týmy na druhém a třetím místě budou nasazeny na začátek pavouka a budou bojovat mezi sebou o dvě místa ve čtvrtfinále, kde na ně bude čekat právě horší z vítězů skupin.

Skupina ASkupina BSkupina CSkupina D
 Německo BIG Francie Vitality Rusko Gambit Dánsko Astralis
 Dánsko Heroic Evropa G2 Rusko NAVI Spojené státy americké Liquid
 Evropa FPX Evropa mousesports Brazílie FURIA Spojené státy americké Evil Geniuses
 Evropa OG Evropa FaZe Brazílie MIBR CIS Virtus.pro
 Evropa Complexity Evropa ENCE Brazílie TeamOne Evropa Endpoint
 Austrálie Renegades Švédsko NiP Evropa Cloud9  Švédsko fnatic

Hned v první skupině se můžeme těšit na STYKA a premiéru suNnyho v FPX, v pozměněných sestavách se poprvé představí také Heroic a OG. Otazník visí také nad BIG a Complexity, kteří v Katowicích nepodali zrovna nejlepší výkon. Bude se jednat zkrátka o vyrovnanou skupinu, kde každý může zvítězit.

Neméně zajímavá bude i druhá skupina, ani ta totiž nemá jasného favorita. Na papíře je jím sice Vitality, ti však jsou v poslední době mimo formu. Ani ostatním týmům se však v posledních turnajích příliš nedařilo. Po změnách v sestavě se mohou konečně pořádně ukázat Mouz a FaZe, kteří sice debutovali s novými in-game leadery již v Katowicích, ale také s nedostatkem času na přípravu. ESL Pro League tak bude pro oba celky velká zkouška ohněm. Zapomenout nesmíme ani na G2, kteří se představí v prvním turnaji bez kennyhoS.

Skupina C naopak jasné favority má a očekává se, že o první místo se porvou domácí rivalové Gambit a NAVI. Mírným favoritem je bezesporu první jmenovaný celek, který na IEM Katowice dokázal porazit svého zkušenějšího soupeře a získat historický titul. Postupovou trojku by měl uzavřít tým FURIA, naopak ostatní týmy jsou oproti zmíněné trojici o úroveň slabší a jejich postup se příliš neočekává.

Co se týče atraktivity zápasů, tak zde alespoň na papíře rozhodně vede skupina D. Týmy jako Astralis, Liquid, Virtus.pro a EG zkrátka slibují nádhernou podívanou, kterou by si žádný fanoušek CS:GO neměl nechat ujít. Do toho se ukáže ambiciózní tým Endpoint a své slabé výkony z posledních turnajů se pokusí napravit fnatic.

Těšit se tak můžeme na nabitý měsíc plný špičkového cska, kdy uvidíme téměř denně bojovat nejlepší týmy světa. Za komentátorským pultíkem se navíc vystřídají špičkové jména jako SPUNJ, Machine, HugoByron nebo JustHarry, na analyst desku zase YNk nebo Pimp

Kompletní rozpis ligy, stejně jako všechny výsledky, naleznete tradičně v našem zápasovníku.

Štítky: ESL Pro League
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.