Přejít k hlavnímu obsahu

Esports Certification Institute usiluje o standardizaci kariéry v esportu

30. 4. 2021 | 08:00 Všechny hry
Esportové odvětví se vyvíjí ďábelskou rychlostí, překonává předchozí odhady a zároveň láme rekordy. Takové prostředí potřebuje schopné pracovníky a poptávka po nich jen tak nezmizí. Přesto není získání práce v tomto sektoru nic jednoduchého.
Esports Certification Institute
Esports Certification Institute
Zdroj: Esports Certification Institute

Velmi často jde spíše o spojení, která máte než o vaše skutečné dovednosti. To ovšem platí oboustranně – samotný proces získávání talentů v esportu je chaotický a nejasný. To by se mohlo brzy změnit. To si za cíl klade Esports Certification Institute (ECI). Tato organizace hodlá poskytovat pomoc začínajícím profesionálům v esportu, a to v několika klíčových oblastech: 

  • Odborné vedení
  • Oficiální certifikace
  • Networking v esportu

Samozřejmě rychlé googlení vám vyhodí řadu možností různých esportových certifikovaných programů (ačkoliv u nás v Čechách ještě bohužel až tak daleko nejsme). Za ECI ovšem stojí prominentní jména, jako jsou CEO za FlyQuest, Tricia Sugita, VP za Cloud9, Donald Boyce, CEO za Gen.G, Chris Park, a další.  

A co přesně ECI nabízí? Je to jednoduché, kandidáti musí složit zkoušku, aby získali certifikát ECI. Součástí zkoušky je esej spojená se 120 otázkami s výběrem odpovědí v celkem třech kategoriích – řešení problémů, statistická gramotnost a znalosti esportu. 

Tricia Sugita prozradila: „Podobně jako u standardní finanční certifikace kandidáti prokazují své znalosti a dovednosti důkladnou zkouškou, aby prokázali kritické kompetence nezbytné pro práci v esportu. Stát se profesionálem s certifikátem ECI odděluje takového uchazeče o zaměstnání od ostatních uchazečů a je dalším krokem profesionalizace v esportu.“ 

Rozhodně je to zajímavá myšlenka, která vnese do možnosti práce v esportu trochu pořádku. Vždyť esport a příbuzné obory se pomalu začínají objevovat i na univerzitách pro zájemce z řad studentů. Takový titul nicméně práci automaticky nezajistí, byť v životopise vypadá jistě dobře.   

Štítky: ECI, esport