Přejít k hlavnímu obsahu

FIFA v ohrožení?! Electronic Arts byli napadeni hackery

12. 6. 2021 | 17:50 EA SPORTS FC 24
Hackeři se nedávno dostali do systémů jednoho z největších vydavatelů videoher na světě a ukradli zdrojový kód hned několika her. Zdrojový kód může napomoct k vytvoření hacků do jednotlivých her, což by byl nemalý problém pro EA Sports.
Electronic Arts
Electronic Arts
Zdroj: EA Sports

EA Sports je jedna z největších herních společností na světě. Mezi její tituly patří například Battlefield, Need For Speed, Star Wars a také řada sportovních her, jako FIFA. Kanadská firma už pár měsíců čelí mnoha obžalobám, hlavně kvůli loot boxům, a aby toho nebylo málo, tak musí řešit i úspěšné napadení skupinou hackerů.

Podle všeho bylo odcizeno přibližně 780 GB dat, včetně zdrojového kódu Frostbite, což je herní engine, který se používá v desítkách her. Zdrojový kód by mohl mít významnou hodnotu pro bezohledného vývojáře, to je ovšem nepravděpodobné. Daleko větší možnosti to nabízí těm, kteří vytvářejí kódy s cheaty a hacky do her. Hackeři navíc tvrdí, že ukradli i nástroje pro vývoj softwaru FIFY 21 a nadcházejícího ročníku FIFY 22.

Reklama na darknetu
Reklama na darknetu
Zdroj: Kaspersky

Jeden z představitelů Electronic Arts uvedl, že firma nedávný případ, kdy došlo ke krádeži omezeného množství zdrojového kódu a souvisejících nástrojů, vyšetřuje a spolupracuje s odborníky. Samotné hráče uklidnil a prohlásil, že se nemají čeho obávat, jelikož nebyla zpřístupněna žádná data hráčů a vylepšili zabezpečení.

Nebezpečí tohoto útoku spočívá především v tom, že byl odcizen zdrojový kód hry FIFA 21 a dalších her. Zaznamenali jsme už reklamy na jeho prodej na darknet fórech, a v nabídkách se objevují i další odcizené nástroje. FIFA 21 je pro kyberzločince velmi zajímavým cílem, protože tato hra má vlastní a velmi žádanou virtuální měnu. V roce 2015 se podařilo americké FBI zatknout skupinu, která údajně vytěžila a prodala tuto virtuální měnu v objemu 15 až 18 milionů USD. Podařilo se jí to díky zranitelnostem, jež tato hra obsahovala.

Zdrojový kód umožňuje lehce proniknout do všech funkcí hry a herních serverů, studovat logiku hry, tajné algoritmy a anti-cheat technologie. Pak je možné tyto znalosti použít pro hledání zranitelností, vytváření cheatových kódů a k obohacení se těžbou a prodejem měny ve hře obcházením pravidel stanovených vývojářem hry. Analýza funkčnosti klientské stránky hry je možná také pomocí reverzního inženýrství, ale to je velmi obtížné a pracné. Oproti tomu přístup ke zdrojovému kódu umožňuje jednoduše číst herní kód jako otevřenou knihu. Kód herního serveru by neměl nikdy opustit společnost, která hru vyvinula. Pokud skončí v nepravých rukou, otevírá to útočníkům zcela nové příležitosti k dosažení jejich cílů. Nájezdem podvodníků se poctivým hráčům nadobro zkazí zážitek ze hry,

uvedl Boris Larin, hlavní bezpečnostní analytik týmu GReAT ve společnosti Kaspersky.

Reklama na darknetu
Reklama na darknetu
Zdroj: Kaspersky
Štítky: EA Sports