Přejít k hlavnímu obsahu

Franchising v CZSK? Liga Hitpoint Masters se v roce 2021 uzavře

21. 12. 2020 | 14:35 League of Legends
Hitpoint se odhodlal k velkému kroku, a to uzavření své League of Legends ligy pro rok 2021. Česko-slovenská liga, která je součástí ERL systému, se totiž pro rok 2021 uzavře. Jaké týmy budou v lize figurovat v novém roce se rozhodne na základě výběrového řízení.
Hitpoint Masters 2021
Hitpoint Masters 2021

Česko-slovenskou scénu dlouhodobě sužují problémy ohledně stability jednotlivých týmů a jejich soupisek. Obměna i v samotném průběhu jednoho kalendářního roku bývá opravdu výrazná. Z toho důvodu se Hitpoint rozhodl ve spolupráci s Riot Games učinit revoluční krok a pro rok 2021 ligu uzavřít. Slot z předcházející sezóny si zachovaly týmy eSuba, SINNERS, Cyber Gaming a Vikingekrig Esports. Team Sampi se svého slotu vzdal. Do Hitpoint Masters tedy v letošním roce nebudou probíhat kvalifikace, do nichž v minulých letech hráči vstupovali zpravidla bez organizace, pod kterou následně postoupivší celky vstoupily.

V oznamovacím článku odůvodnil Hitpoint svůj krok takto:

Doufáme, že poskytnutím stability týmům umožníme zajištění co nejlepších podmínek pro samotné hráče a zároveň také potřebný čas na dlouhodobou koncepční práci na poli kompetitivního League of Legends. Seznam týmů v nadcházející sezóně bude určen na základě výběrového řízení, do nějž se může zapojit jakákoliv herní organizace splňující podmínky vstupu.

Výběr zbývajících týmů bude prováděn na základě řady faktorů, jako jsou strategické zájmy, operační struktura, týmového zázemí nebo práce s komunitou. Herní organizace se tedy nyní mohou pokusit využít možnosti účasti v největší česko-slovenské League of Legends lize s možností postupu na European Masters.

V novém roce se bude obnovovat také druhá liga, ve které letos v létě proběhla první sezóna. Tu opanovali hráči Vikingekrig Academy, stříbro bral B-tým eSuby a bronzové medaile získala akademie Cyber Gaming. Právě tato soutěž by pro hráče měla fungovat jako mezikrok do nejvyšší divize, pokud by týmy hledaly nové talentované hráče. Na jaře znovu pojede ve stejném formátu, tedy za účasti osmi týmů se čtrnácti hracími koly a následným play-off.

Slot z předcházející sezóny si v druhé lize zachovaly týmy eSuba Academy, Cyber Gaming Academy, Vikingekrig Academy a Gaming Team Kravaře. O zbývajících 4 organizacích rozhodnou čtyři otevřené a jedna uzavřená kvalifikace. Ta první otevřená proběhne už 2.1.2021.