Přejít k hlavnímu obsahu

Gornagal: Komunikace v angličtině by prospěla i full CZSK týmům

17. 6. 2020 | 02:39 League of Legends
Michal "Gornagal" Fiebich je jednoznačně nejzkušenějším hráčem nadcházejícího splitu Hitpoint Masters. Někdejší jungler eSuby, Fraternitas nebo Play With Soul nyní bude působit v sestavě Vikingekrig Esports a v předesezóním rozhovoru se rozmluvil o stavu scény, zavzpomínal na nejlepší období své kariéry a zhodnotil šance vikingů v konkurenci česko-slovenské špičky.
Gornagal rozhovor
Gornagal rozhovor

Do ligy se vracíš po více než dvou letech. Jak se těšíš na další split v Hitpoint Masters? 

Na další split se těším hodně, jelikož jsem zvědavý na to, jak si povedeme proti ostatním týmům na naší scéně. Samotné play-off mělo pak vždy úžasnou atmosféru, takže v případě, že by se nám dařilo, se určitě těším i na možnost si znovu zahrát na stage. Co se motivace týče, to je poměrně komplikovaná otázka. Vždycky jsem preferoval koordinovanější gameplay kompetitivncíh her, než ten chaos, který nabízí soloQ a vzhledem k tomu, že mě hra pořád baví, si rád zahraju s někým, kdo to myslí vážně.

Hlavní změnu, kterou jsem zaznamenal už minule při reprezentaci PWS je to hrozné a nechutné ego, které si někteří hráči pracně vypěstovali do takových rozměrů, až se člověk diví, že se vedle nich zbytek týmu na stage vůbec vejde.

Do Hitpoint Masters ses kvalifikoval spolu s Kyoshim, Haklem a spol. Jak se tým skládal a jak se vám kvalifikace podařila? 

Podle mých informací spolu Kyoshi, Hakl a Jekyll hrají už poměrně dlouho a já sestavu pouze těsně před kvaldou doplnil. Na kvalifikaci jsme si věřili, všichni soupeři pro nás byli hratelní a až na pár momentů to šlo celkem hladce. Na hledání organizace nebylo zrovna moc času, ale nakonec jsme zvolili Vikingekrig, protože nám nabídli dobré podmínky a vystupovali nejprofesionálněji.

Vikingekrig Esports LOL

Ty jsi na vrcholku domácí scény už v podstatě od brzkých začátků. V čem pozoruješ největší změny?

Největší rozdíl je rozhodně v přístupu organizací a pořadatelů turnajů. Pamatuju doby, kdy se i slíbené cestovné zvládlo při cestě od organizace k hráčům magicky vytratit. Slyšel jsem, že se tu pár let zpět objevila řada scam organizací s úžasnými nabídkami, nicméně od zbytku organizací je přístup určitě mnohem profesionálnější už jen díky čím dál běžnějším smlouvám. Pořadatelé turnajů pak udělali velký krok kupředu ve všech směrech. Co se týče hráčů a týmů, myslím si že tady zůstává vše při starém. Týmy spolu moc dlouho nevydrží, hráči mají často diskutabilní neprofesionální přístup. Hlavní změnu, kterou jsem zaznamenal už minule při reprezentaci PWS je to hrozné a nechutné ego, které si někteří hráči pracně vypěstovali do takových rozměrů, až se člověk diví, že se vedle nich zbytek týmu na stage vůbec vejde.

Na jaké období nejraději vzpomínáš? Vzpomeneš na nějakou konkrétní sestavu nebo vyhraný turnaj? 

Nejradši vzpomínám určitě na své dny v eSubě, a to v obou týmech. Esuba kolem Herdyna v době prvního MČR byl dle mého názoru první tým, který získal úplnou nadvládu nad CZSK scénou, a to i přes fakt, že Mozilla přicházel každý měsíc s novým neporazitelným super-týmem, který však o svůj neporazitelný status přišel hned na první LANce. Také jsem v tomto týmu našel hodně přátel, se kterými jsem v kontaktu do dnes. Hodně vzpomínám ale i na svou druhou reprezentaci eSuby s Miahem a Odstraňovačem. Tento tým měl dle mého názoru neskutečný potenciál, který jsme bohužel nevyužili, nicméně na tu dobu jsme byli hodně "jinde" oproti poměrům CZSK a měli jsme slušné ambice i na evropské scéně. Co se turnajů týče, tak určitě nejradši vzpomínám na Copenhagen Games, protože ti byl můj první turnaj v zahraničí a asi nikdo nečekal, že jím projedeme jako nůž máslem.

S jakými cíly jdeš do nové sezóny Hitpoint Masters?

Nejsem ještě plně obeznámen se všemi sestavami týmů a nemůžu tedy objektivně odhadnout, jak se nám proti ostatním týmům povede. Za největšího konkurenta se dá ale vždycky považovat eSuba, protože si pod svoje křídla vždy dokáže sehnat ty nejlepší hráče. Naše očekávání se budou měnit s prvními týdny v lize, nicméně minimální cíl je alespoň postup do play-off.

V sestavě máte i španělského supporta. Jak jste na tom komunikačně? 

S týmem komunikujeme v angličtině a neřekl bych, že by to byl nějaký problém. Spíše jsem naopak toho názoru, že by to prospělo i full CZSK týmům, jelikož jsem už několikrát zpozoroval, že když se mluví anglicky, je pak komunikace v týmu více věcná a lidé se více soustředí na hru. Řekl bych, že je to i tím, že spousta lidí nemá v angličtině takovou motivaci ani slovní zásobu na to vyplňovat prázdné momenty nějakým off topic small talkem nebo dalšími zbytečnostmi. Co se xKyry týče je to fajn kluk co má rád kebaby a hraje se nám s ním výborně.

Co je podle tebe největší výhoda vaší sestavy? 

Největší výhodu vidím v profesionálnějším a více tiltproof přístupu, zatím nedisponujeme hráčskými kvalitami jako jsou ragequity, mutování na TS a vzájemné pomlouvání. Je třeba jen doufat, že nám tento přístup vydrží. Co se strategie týče, máme v plánu soupeře baitnout, outsmartnout a porazit je sílou přátelství. Největší hrozbu vidím ve špatném úhlu slunečního svitu, který by mohl negativně ovlivnit naše výkony. Sluneční paprsky již způsobily pád nejednoho velikána CZSK scény.

Kompetitivní jungle meta však nikdy nebyla příliš rozmanitá a často si týmy pouze vyměňovaly dva championy (třeba Seju, J4), takže si myslím, že momentálně na tom nejsme tak špatně, rozhodně by to mohlo být horší.

Jak si věříš po individuální stránce? Jak vnímáš svoji konkurenci v jungli a je někdo, koho bys chtěl individuálně přehrát?

Individuál byl mým velkým problémem již od doby, co Mozilla tímto zářným termínem rozjasnil temné časy CZSK scény. Celkově vzato si myslím, že competitive jungle je více o týmové hře a komunikaci, než o individuálním přehrávání. Jako svoji největší konkurenci však považuji bájného lesníka Dybera, nicméně jsem se doslechl, že tento velikán má momentálně důležitější věci na práci, než se zabývat nesmyslnými potyčkami nás smrtelníků v honbě za slávou a uznáním. Můžu tedy do ligy vstoupit klidněji a s chladnou hlavou. Utkat bych se chtěl pouze s nejmenovaným rengar OTP, který mým individuálem povrhoval tak silně, že vždy bezestrachu naléhal na svůj tým, aby mi při nejlepším zabanovali pouze 20 junglerů, jinak by jeho prohra nebyla dostatečně zasloužená. Ten však stejně jako druhý zmíněný velikán tento rok v lize nepůsobí.

Copenhagen Games Gornagal

Jak se ti líbí aktuální meta z pohledu junglera?

Jungle meta mi momentálně poměrně vyhovuje i přes fakt, že bych určitě ocenil pár balance updatů na několik šampionů. Kompetitivní jungle meta však nikdy nebyla příliš rozmanitá a často si týmy pouze vyměňovaly dva championy (třeba Seju a J4), takže si myslím, že momentálně na tom nejsme tak špatně a rozhodně by to mohlo být horší. I nejvyšší ligy disponují jistou rozmanitostí picků, takže si nemůžu prakticky na nic stěžovat.

Máš nějaký vzkaz na závěr pro své fanoušky nebo čtenáře PLAYzone?

Rozhodně bych chtěl všem fanouškům poděkovat za podporu v minulosti a vyjádřit vděčnost těm, kteří mi fandí až dodnes. Fanoušci nás budou moci sledovat prostřednictvím facebook fanpagí, které by měli jít dohledat podle našeho nicku/názvu a které budeme pravidelně aktualizovat minimálně informacemi spojenými s Hitpoint Masters. Za sebe bych mohl úvést Facebook fanpage a Twitch stream, nicméně jsem si vědom, že oba tyto zdroje byly v poslední době mrtvé :D.