Přejít k hlavnímu obsahu

IamHappyMike: Denně trávím na Instagramu kolem 3 až 4 hodin

1. 1. 2020 | 16:00 Fortnite
Michal Reiter, tvůrce Fortnite obsahu, jehož profil IamHappyMike sleduje na Instagramu téměř 13 tisíc fanoušků. Fortnite tvorbě a streamování věnuje většinu svého času, přestože ho živí kancelářská práce v Praze.
Mike
Mike

Získal magisterský titul na univerzitě ve Zlíně, kde studoval marketing. Ačkoli je Fortnite oblíbený především mezi mladšími hráči, Michalovi je překvapivých 34 let, nicméně svůj věk nepovažuje za překážku. Počítačové hry hraje od svých 7 let, kdy mu táta roku 1992 dovezl “počítač” Amiga 500+ z bývalého Východního Německa, následně přešel k Playstationům a PC. Kromě Fortnite ho baví cestování, žil a cestoval rok v Indonésii, kam by se brzy rád vrátil. V rozhovoru se mimo jiné dozvíte pár tipů na to, jak si získat fanoušky na Instagramu, zda se dá streamováním uživit a doporučení pro začínající content creatory. 

Jak dlouho se věnuješ Fortnite a jak ses k němu dostal?

Fortnite hraju od konce 3. sezóny, tedy zhruba od poloviny dubna 2018. Před ním jsem hrál GTA online a sledoval nejrůznější youtubery, kteří pomalu začali přinášet obsah také o Fortnite. Ze začátku jsem vůbec nechápal, co je to za hru, proč tam staví nějaké zdi a podlahy. Přišlo mi to divné a pomalé. Jenže pak jsem měl období, kdy jsem nevěděl co hrát, proto jsem zkusil Fortnite a dal mu šanci. Neskutečně mě to chytlo a čím víc jsem do hry pronikal, tím více mě bavila. 

Co tě přivedlo od hraní k tvorbě IG profilu o hře samotné?

Do hry jsem se po několika týdnech zažral a začal sledovat všechno, co se okolo ní dělo. Novinky, informace o aktualizacích, zbraních atp. Chtěl jsem být v obraze. Zjistil jsem, že sleduji asi 30 různých zdrojů informací a věřil, že takových bláznů jako já, musí být víc. To mě v srpnu 2018 přimělo založit si IG IamHappyMike, kam od té doby dávám všechny informace a aktuality o hře. Veškeré novinky, které jsem objevil, jsem přeložil do češtiny a dal na Instastories. Jak se po pár týdnech ukázalo, nebyl jsem blázen do Fortnite sám. 

Jak dlouho ti trvalo vybudovat si na Instagramu základnu přesahující 10 tisíc fanoušků? Co je pro to třeba udělat? Jak se toho dá dosáhnout co nejrychleji? 

První tisícovka přišla po měsíci, 10 tisíc přesně za rok. Začínajícím tvůrcům doporučuji dělat originální obsah - to je klíčové. Nikdo nechce sledovat fotky, které už viděl 10x na jiných profilech. Sám tvůrce si musí umět odpovědět na otázky “proč by mě měli lidé sledovat, co jim sledování mého profilu přinese navíc”. Často se setkávám s tvůrci, kteří ani na tyto základní otázky neznají odpovědi. Přitom se v nich skrývá rozluštění záhady, proč jim nerostou sledující a míra zapojení se (engagement) a zároveň návod, jak to změnit. Tvorba musí být kvalitní a pravidelná. Mnozí čekají, že budou mít za dva měsíce 20 tisíc followerů i více, ale tak to bohužel nefunguje. Výjimkou jsou celebrity, které mají základnu fanoušků již vytvořenou jinde, a takovou osobnost lidé zpravidla nesledují kvůli obsahu, ale kvůli osobnosti samotné. K rychlejšímu růstu doporučuji být aktivní na více sociálních sítích, např. Youtube, Twitch atp., případně svůj profil podpořit placenou reklamou. Já jsem například také psal aktivně pro PLAYzone a za půl roku spolupráce vydal přes 70 článků o Fortnite.

Instagram

Čím je tvůj Instagramový profil @IamHappyMike tedy jedinečný?

Shánění informací a tvorbě originálního obsahu věnuji spoustu času, dalo by se říct, že více než práci, která mě ve skutečnosti živí. Ačkoli nejsem úplně dobrý hráč, tak o té hře vím teoreticky skoro vše. Jsem perfekcionista, dávám si záležet a chci, aby to pro mé fanoušky mělo přidanou hodnotu a aby o Fortnite věděli včas vše podstatné. Aktuální a správné informace jsou z mého pohledu to nejdůležitější. Významnou roli hraje na Instagramu také vzhled, protože tato sociální síť je primárně o pěkných fotkách. Proto si obrázky, fotomontáže či koláže přímo ze hry tvořím na svou zeď sám, jedině tak si lze dlouhodobě udržet originální obsah. A jsem moc rád, že se lidem podle zpětné vazby líbí.

Jak tvoříš originální obsah na Instagram? Kde bereš inspiraci?

Můj obsah na IG bych rozdělil na dvě části. Instastories, kde jsou novinky o hře a různé ankety a Profil, kam přidávám fakta z Fortnite, přínosné informace a obsah pro zábavu. Inspirace nejčastěji přichází z hraní hry samotné a z novinek, které do hry přichází. Snažím se, aby obsah byl jak informačně tak esteticky pro followery přínosný a originální a profil je bavil. Zatím mi připadá, že se to daří. Obsah na profil si tvořím sám na PC v profesionálních grafických programech. Grafika mě moc baví. K Instagramu jsem si letos ještě přidal Discord server, kde sdílím návody na jednotlivé challenge a například vlastní Fortnite pozadí na PC a telefon. Je to obecně prostor pro lidi, které sdružuje hra Fortnite. Už nás je tam přes 2200. 
 

Happy Mike

Dá se tvořením contentu na Instagramu uživit?

Ano dá, ale já tam zdaleka nejsem. Pro placené spolupráce jsou pro firmy a inzerenty zajímavé profily, které mají od 50 tisíc followerů výš. I tak to ale většinou nejsou desítky tisíc Kč, které by se s takto “malým” IG profilem daly vydělat. 

Děláš obsah/věnuješ se/hraješ i jinou hru než Fortnite? 

Na jiné hry není čas a ani se zatím neobjevila taková, co by mě oslovila natolik, že bych se jí chtěl podrobněji věnovat. Ale těším se na Cyberpunk 2077, který si rád zahraju až vyjde příští rok v dubnu.

Kolik času denně trávíš tvorbou contentu a novinek, a kolik hraním?

Denně trávím na Instagramu kolem 3 až 4 hodin. Jedná se především o interakci s fanoušky, odpovědi na dotazy a komentáře. Denně mi píše i 150 lidí a dostávám až na 300 zpráv. Hraní Fortnite věnuju také průměrně kolem 3 hodin denně. V tom není započítaný čas, kdy hledám všechny novinky ze hry a práce s grafickými SW, kde tvořím content samotný. Uznávám, že je to dost časově náročné. 
 

čas na IG

Kolik peněz už jsi do Fortnite investoval? 

To je velmi častá otázka. V současnosti je to asi 7 500 Kč.

Baví tě pořád Fortnite i po takové době?

Baví mě hodně! Líbí se mi, že se hra neustále někam posouvá a Epic mění relativně často zažité standardy tak, aby hra neomrzela. Pořád je k dispozici nový obsah a to udržuje hru neustále “fresh”.  

Jak si myslíš, že bude vypadat Fortnite za rok? Bude stále tak populární?

Věřím vývojářům z Epic Games, že jejich dojnou krávu nenechají pojít, a pořád ji budou držet pro hráče atraktivní jak z hlediska hratelnosti, tak obsahu. Možná někteří hráči odejdou, ale myslím si, že je nahradí velmi rychle noví. Komunita kolem hry je obrovská a režim Battle Royale je stále velmi populární. Neočekávám nějakou zásadní změnu v následujícím roce či dvou.

Zúčastnil ses nějakých Fortnite turnajů? Pokud ano, jaké nejvyšší příčky si dosáhl?

Fortnite hraju pouze rekreačně pro zábavu, nemám soutěžní ambice. Soutěžní módy a turnaje jsou plné stresu a konkrétně ve Fortnite se obvykle většina hráčů uchyluje ke kempování v 1x1 boxu, což mě nebaví. 

Kdo je Tvůj vzor ve Fortnite, koho ze streamerů sleduješ a proč? 

Sleduju převážně zahraniční streamery. A hlavně sleduju ty starší, kteří jsou mi osobnostně blíž. Rád se dívám například na hráče jako Dakotaz, Nickmercs a SypherPK.

Kdy jsi začal streamovat ty? 

Streamovat jsem začal 1. 6. 2019, jsem tedy co se streamování týče nováček.

V medailonku jsme zmínili tvůj věk. Není to na streamera už moc? Vnímáš to jako výhodu nebo nevýhodu? Přeci jen tvoji fanoušci jsou asi převážně mladší?

Čekal jsem tuhle narážku (smích). Nemyslím si, že to je moc, konkrétně, že bych na to byl už starý. Naopak to vnímám jako výhodu. Ačkoliv máš pravdu, že většina mých fanoušků by mohla být věkově mými dětmi, myslím, že díky zkušenostem, nadhledu a klidu je oslovuji něčím, co často u jiných na české scéně nenajdou. Chci mít pohodové streamy bez nadávek, urážek a výbuchů vzteku, a můj věk mi k tomu pomáhá. Uvědomuji si, že na české scéně jsem jeden z nejstarších, ale ve světě je streamerů starších 30 let relativně hodně. Například Dakotaz (33 let), Dr. Lupo (32 let), DrDisrespect (37 let) a mnoho dalších. Všichni mají obrovské počty diváků a sledují je různé věkové skupiny, a nelze říct, že by jejich věk ubíral na kvalitě obsahu, který produkují. 

Dá se streamováním vydělat nebo dokonce zbohatnout? 

Určitě se dá obojí. Jen si je třeba uvědomit, že pokud chce streamer vydělávat streamem, tak tomu bude muset věnovat ještě více času než například práci v kanceláři na 8 hodin denně. Miminálně prvních pár let. Takže je otázka, zda-li to chce každý podstupovat a streamovat několik hodin denně, bez ohledu na to jestli je venku teplo nebo zima, zda je všední den nebo víkend apod. Streamování na plný úvazek je dřina a každý, kdo to přetavil ve své živobytí, zaslouží můj obdiv. Bavím se ale o situaci v České republice a streamech v češtině, protože například v USA je situace úplně jiná a v porovnání s námi o trochu jednodušší, alespoň co se slušných výdělků týče. 

Je ke streamování potřeba drahé vybavení? 

Nebudu ti nalhávat, že ne. Pokud chceš mít kvalitní profi stream pak ano - je to drahý koníček. Potřebuješ kvalitní PC (ideálně 2, tzv. dual PC setup, kde na jednom hraješ a na druhém streamuješ), 2 monitory, super spolehlivý internet a dobrou kameru s mikrofonem. Kvalitní streamovací výbava se tak včetně PC pohybuje od 50 do 200 tisíc Kč.
 

Streamer

Na jaké platformě streamuješ a proč? 

Pro stream jsem si vybral Twitch.tv. Platforma je dělaná přímo pro live streaming a má největší komunitu, tzn. je na ní nejvíc diváků. Uživatelsky mi přijde jak pro streamery tak pro diváky nejpřívětivější. Navíc má pro streamery skvělé možnosti a i systém doporučování pro diváky funguje celkem dobře.

Jsou ke streamování potřeba pokročilé technické dovednosti? 

Podle mě, správně nastavit stream není úplně jednoduché. Musíš například tušit, co znamená bitrate a jaký je jeho vztah k rychlosti internetu co máš doma atp. Naštěstí na internetu najdeš spousty rad a tutoriálů jak stream správně nastavit. Chce to trochu času a hledání, ale nakonec to určitě zvládne každý, kdo umí spustit PC a nainstalovat hru. Další věcí je pak grafika streamu, protože jako streamer potřebuješ různé overlaye a emotikony. Streamer si to může vytvořit sám nebo to zadat grafikovi. 

Proč streamuješ jen v češtině?

Streamuju ve volném čase jako koníček pro zábavu. Chci se u něj uvolnit a odpočinout si, to znamená, že se mi nechce přemýšlet nad tím, co se jak řekne v cizím jazyce. V češtině se navíc dokážu naplno vyjádřit a nevznikají tak zbytečná nedorozumění. Kromě toho je i na IG a Twitchi většina mých followerů Čechů.

Živíš se streamováním?

Neživím a ani to není můj cíl. Streamuju pro zábavu. Chci streamovat, protože můžu, nikoliv proto, že musím, abych měl na jídlo.

A chtěl by ses tím jednou živit? Chtěl bys být youtuber/streamer na plný úvazek?

Upřímně nevím. Jak jsem říkal, není to můj cíl, ale kdyby ze streamování časem byl nějaký příjem, asi bych se úplně nezlobil. Myslím, že je skvělé, když člověk dělá, co ho baví a ještě mu to přinese nějaké peníze. Přál bych každému, aby to tak měl.

Jaké máš plány do budoucna?

Neplánuju do budoucna. Žiju ze dne na den. Snažím se dělat vše tak, aby mě to bavilo. Co mě nebaví, tak jednoduše nedělám. Takže dál budu dělat svůj IG profil a streamovat dokud mě to bude bavit. Bez ohledu na to, jestli to (ne)bude přinášet nějaké peníze. 

Máš nějaké doporučení pro začínající content creatory a streamery?

Pokud se rozhodnete pro dráhu tvůrce obsahu nebo streamera, tak určitě vydržte. Je to běh na dlouhou trať a určitě to nevzdávejte po půl roce, kdy budete mít např. “jen” 2000 followerů. Chce to opravdu pravidelně a dlouho přinášet kvalitní a originální obsah. Nikdo z velkých tvůrců to nedokázal za rok nebo dva! Stačí se podívat i na českou scénu, největší streameři, kteří se tím živí, již streamují 5 a více let. A co udělali jinak než ostatní? Nevzdali to. Dělejte to hlavně pro zábavu a pro sebe. Pokud to budete dělat pro čísla a peníze, lidé to na vás poznají a nebudou se vracet a podporovat vás. Jak se říká, dělej to, co tě baví a dělej to naplno. Peníze pak přijdou samy. 

Díky za vyčerpávající rozhovor! Nějaké slovo na závěr?

Chtěl bych poděkovat své přítelkyni Nikče, za její obrovskou podporu ve všem co dělám. Je to neuvěřitelná ženská. Moc děkuji!
 

Štítky: instagram, stream, streamer,
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.