Přejít k hlavnímu obsahu

Jarla po Mistrovství světa: Příště si jdeme pro zlato!

16. 12. 2020 | 20:16 Hearthstone
Jaromír "Jarla" Vyskočil o víkendu reprezentoval české barvy na světovém šampionátu v Hearthstone, a i když to přímo na zlato ještě nestačilo, ostudu nám neudělal ani v nejmenším. Jak se cítí po zisku stříbrné medaile? Jaké má plány na příští sezónu? A co říká na nové nerfy?
Jarla
Jarla
Zdroj: Zdroj

Ahoj, Jarlo, na úvod se prostě nelze nezeptat – převažuje u tebe radost ze stříbrné medaile, nebo smutek z toho, že to není ta zlatá?

Ahoj, zatím převažuje spíše smutek z prohraného (lehce odevzdaného) finále, ale časem budu určitě rád i za druhé místo. 

I za něj jsi bral neskutečné množství peněz, věděl jsi, že to je největší výhra českého hráče? Znamená pro tebe toto zapisování se do historie něco?

To jsem nevěděl a takové fakta ani moc neřeším. Každopádně jsem rád, že se mi jako prvnímu Čechovi povedlo dostat se na MS v HS a celkem pěkně se umístit. 

Co máš v plánu s těmi 100 000 dolary udělat?

Momentálně s výhrou žádné velké plány nemám.

Podívejme se teď na chvíli přímo na turnaj, začněme ale ještě chvíli před ním. Jak jsi na něj trénoval? Tvá přípravná skupina prý byla opravdu velká, kdo všechno se v ní objevil?

Týden před deadlinem jsem udělal skupinu na discordu (, Hunterace, JustSaiyan a Orange) a začali jsme zkoušet různé decky na ladderu a proti sobě a vždy si předávali, jak daný deck fungoval a nějaké ty staty. Můj první nápad lineupu bylo něco podobného, co jsem nakonec hrál (soft targetit ETC a Bomb Warriory, Shamany, Demon Huntery a banovat Priesty s Illucií). V průběhu týdne se k nám občas připojili i Faeli a caster Darroch. Nejvíce jsem se připravoval s Hunteracem a Faelim. Saiyan testoval hlavně Highlander Huntera a právě díky jemu jsem tento balík naštěstí nevzal (na MS měl Hunter opravdu špatný winrate a neměl moc favorable matchupů).

Během několika dnů jsem si byl jistý, že budu hrát Paladina a Priesta, otázka byla, jaké budou mé zbylé dva decky. Nakonec jsem začal hrát OTK Demon Huntera a právě s tímto balíkem se mi celkem dařilo proti meta deckům a výborně mi seděl do ban Priest strategie. S OTK DH mi hodně pomohl Fr0zen, poslal mi své staty z TOP 10 v legendě a nějaké tipy, jak hrát určité matchupy, atd. Poslední balík jsme se rozhodovali mezi Bomb Warriorem, ETC Warriorem, nebo nějakým Druidem, který by byl stavěný na to, aby porážel Warriory.

Měli jsme trochu strach, že by někteří hráči měli podobnou Warrior target strategii jako my, ale nakonec jsem se stejně rozhodl pro ETC Warriora bez Bulwaku, aby jejich případný weapon removal neměl takovou value. Po zveřejnění decklistů jsem se cítil celkem dobře (lineupově jsem byl favorite skoro do všech hráčů v turnaji), byl jsem překvapen, že nikdo nehrál Dragon Control Priesta ani OTK DH. Do všech soupeřů jsem tak měl reálně flexibilní a free ban. 

Také jsme den před MS hráli hodně zápasů proti gloryho deckům (proti Faelimu si pamatuji, že jsem si dal 10-2), Hunterace jsem také celkem porážel a vypadalo to nadějně, protože právě glory měl v mé skupině asi nejlepší lineup proti mému lineupu. Před semifinále jsem také odehrál asi 20 her proti Hunteracovi, sice jsme testili proti deckům, které měl Syf, ale měl skoro stejný lineup jako SilverName, takže to ve výsledku bylo jedno když právě SilverName porazil Syfa a postoupil. 

Jarla + Hunterace
Jarla + Hunterace
Zdroj: Nordavind

A teď už tedy k samotnému Mistrovství světa. Tam jsi z prvních dvou zápasů bral dvě celkem rychlé a suverénní výhry 3:0. Nepřekvapilo tebe samotného, jak parádně jsi do turnaje vstoupil?

Popravdě mě to celkem překvapilo, byl to největší turnaj, ve kterém jsem kdy hrál, a bál jsem se, že budu zahazovat hry a zmatkovat v poměrně nové metě. Ale první den jsem hrál celkem slušně, až na jeden missnutý lethal. 

Vše jsi navíc ještě vyšperkoval semifinálovou výhrou 3:1 proti SilverNameovi. Nerozhodilo tě to, že jsi poprvé na turnaji ztratil hru?

Nerozhodilo, spíše jsem byl lehce naštvaný z průběhu prvních dvou her (prohrál jsem snad každý 50/50 flip, prohrál Brawl a spálil si Zephryse), ve třetí hře se štěstí ale zase obrátilo a SilverName mi revolvem daroval 8/8 staty ve čtvrtém kole a následně jsem sérii rychle ukončil 3-1. 

Pak už následovalo samotné finále, které nabídlo nádhernou bitvu, po níž se však radoval glory. Čekal jsi to? Přeci jen, jedna z těch výher 3:0 ve skupině byla i proti němu.

Jak jsem již uvedl, tak glory měl jeden z těch lepších lineupů proti mému a i celkově v turnaji, ale furt jsem byl lineupově favorit a čekal jsem, že to dobře dopadne. 

Co se tedy dle tebe událo? Šlo opravdu jen o to, že glorymu bylo tentokrát o trochu více nakloněné RNG, nebo snad o chyby na tvé straně?

První hru jsem odehrál pěkně, druhou hru to glorymu došlo dobře a neměl jsem žádné odpovědi, třetí hru jsem možná trochu podcenil a udělal několik zaváhání, byl jsem málo greedy, atd. a podařilo se mi tento extrémně dobrý matchup prohrát (v practice jsem ho nikdy neprohrál). Poslední hru jsem měl snad nejhorší draw, co jsem kdy za OTK DH měl, glory 2x outcastnul Skullu, ale i přes to všechno jsem tuto hru měl vyhrát, kdybych neudělal několik velkých chyb. 

Jarla

Právě o té poslední hře, kde na sebe narazil tvůj OTK a gloryho Soul Demon Hunter, jsem viděl spoustu lidí hojně diskutovat, měl jsi už prostor ji pořádně zanalyzovat?

Vím, že jsem v 7. kole neměl hrát 2/1 na Spell damage, ale radši si spálit kartu z decku, později jsem úplně zbytečně zahodil poslední Slice a poté mi chyběl na clear s Blade Dancem. Ještě tam bylo pár dalších chyb tuším. A v lategame, když hra už byla solved, jsem autopilotnul Zephrys into Tirion, myslím, že z tohoto spotu se tato hra dala vyhrát bez toho, abych glorymu dával jeho jediný out (chaos do Blade Dance), který si nakonec opravdu lízl a stal se díky tomu mistrem světa. 

Ať tak, či onak, letošní sezóna je za námi. Jak bys ji ze svého pohledu celkově ohodnotil?

Velmi se mi dařilo po celou dobu první GM sezóny, jako v druhé loňské jsem došel až do semifinále. V druhé sezóně se mi dařilo ze začátku, poté jsem se ale ve skupině ocitl na nebezpečné sedmé příčce se skóre 2-3, což by znamenalo bracket o sestup. Proto jsem se rozhodl zariskovat a targetit Bomb Warriory, což mi vyšlo parádně a stejnou strategii jsem zvolil i pro play-off, kde jsem sice potkal jediné dva hráče, kteří Bomb Warriora neměli a poté Thijse s Bomb Warriorem až ve finále, ale stejně jsem vyhrál a postoupil na MS. To jsem po dvou prohraných semifinále v předminulých sezonách považoval za obrovský úspěch a splnění životního HS snu. Takže letošní rok bych ohodnotil za celkově povedený (TOP 4 GM, 1. místo GM, 2. místo MS a po čtyřech sezonách mám stále nejlepší winrate v EU GM). 

Jaké plány máš do té příští?

Příští rok se pokusím odevzdat méně her než letos a ideálně se opět kvalifikovat na MS (tentokrát doufejme, že offline). 

A na závěr jedna otázka mimo World Championship – co říkáš na nové nerfy?

Jarla
Jarla odpověď 2

Tak díky za rozhovor, máš nějaký vzkaz pro fanoušky na závěr?

Snad si všichni tu show užili, mošt ve skupině, semifinále i nepodařené finále a díky za podporu. Příště si jdeme pro zlato!

miluju videohry a hlavně ligu legend