Přejít k hlavnímu obsahu

Kolik si průměrně vydělá hráč Overwatch League?

6. 10. 2019 | 03:17 Overwatch
Největší soutěž z vlastní dílny Blizzardu, to je Overwatch League, která má čerstvě za sebou celou letošní sezónu. Než v pondělí odstartuje přestupový kolotoč, tak byl na oficiálních stránkách zveřejněn status každého hráče, a textace se mimo jiné dotkla i platů průměrného hráče.
Overwatch League
Overwatch League

Overwatch League je franšízovou ligou, kvůli čemuž se od ní očekává určitá finanční stabilita. Ta se samozřejmě týká i hráčů, respektive jejich platů. Matt Morello, známý jako Mr. X, uvedl v článku oficiálních stránkách hrubé hodnoty, v jakých mezích se pohybují platy a celkové zisky hráčů této elitní soutěže. Pojďme si tedy projít.

Za rok 2019 si hráč OWL průměrně vydělal 114 tisíc dolarů – součástí této částky je 97 tisíc základní mzdy, 16 tisíc z výher a další tisíc jako podpisový bonus. V průměru to tedy vychází na 9 500 $ měsíčně, což je při aktuálním kurzu asi 223 tisíc korun českých měsíčního výdělku. Medián základních mezd potom dosahuje hodnoty 80 tisíc dolarů, což je o nějakých 17,5 % méně, než je průměrná mzda. Celkový průměr výdělků tak navyšují největší hvězdy, jejichž astronomické mzdy bohužel neznáme. Nebo možná bohudík. V pravidlech ligy je rovněž uveden nejnižší možný plat hráče, který se pohybuje v přepočtu okolo 100 tisíc korun českých.

Pokud bychom si tyto částky měly porovnat s jinými hrami, tak například u CS:GO je známo, že základní mzdy některých předních světových týmů se pohybují okolo 20 až 30 tisíc dolarů. K tomu když připočteme častější frekvenci turnajů a tím pádem i možnost si vydělat ještě nad rámec, Overwatch League je na tom v porovnání s FPS titulem číslo jedna chabě. Stále jde ale o franšízovou ligu a tato stabilita může být mnohdy daleko cennější.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.