Přejít k hlavnímu obsahu

Komentář: Je nová CS:GO sekce Entropiq krokem kupředu? Jaká může být budoucnost?

11. 5. 2021 | 15:49 Counter-Strike 2
Takto kontroverzní téma tu už nějakou chvíli nebylo. Entropiq se za rok a čtvrt své existence daří budovat parádní fanouškovskou základnu, včerejším večerem se však tábory rozdělily. CS:GO tým pod vedením leckra patří mezi oblíbence, nyní už ale nebude hlavním týmem a kritika míří jedním směrem zřejmě po právu. Černobílá ale tahle situace není, proto se na ni pokusíme podívat z vícero stran.
Entropiq Prague
Entropiq Prague
Zdroj: grafika Entropiq

ALERT: Pokud neradi čtete a zajímá vás jen "TL;DR", tak vše krátce a trefně shrnul Bananides.

Entropiq už od svého založení hovořili o tom, že jejich ambice jednoznačně míří do světa. Domácí scéna je pouze prvním krůčkem tří nebo pětiletého plánu a nejednou všichni slyšeli Martina Kabrhela utvrzovat úplně jiný směr myšlení, než tu má kdokoliv jiný – ať už je to myšleno pozitivně či negativně. Po roce a čtvrt působení na scéně sice Entropiq uhráli spoustu parádních výsledků na domácí scéně, na tu mezinárodní ale vlétli spíše zřídka, a to hlavně díky PUBG týmu a Faelimu z Hearthstone sekce. Bylo tedy jen otázkou času, kdy přijde něco, co opět rozjasní původní myšlenku, že Entropiq chtějí cílit do světa. A nejspíše si pro to půjdou klidně po hlavě.

Dveře do Evropy má otevřít ruská pětice

Akvizice bývalého týmu Winstrike je první skutečnou ukázkou toho, že to s těmi nejvyššími ambicemi myslí vážně (případně druhou až třetí, VALORANT sekce ale nedosahují kýžených očekávání). Současně se ale jedná o zatím největší risk, pro který se organizace rozhodla. Mezi řádky se však dá vyčíst, že přesně na takovou příležitost čekali po celou tu dobu, a nemuselo jít pouze o CS:GO. Z dřívějších vyjádření víme, že se vedení Entropiqu ohlíželo třeba po Dotě. Jakmile byl tedy volný 21. nejlepší CS:GO tým světa, což se nestane jen tak každý den, vlastně potom není ani překvapením, že se Kabrhel a jeho kolegové rozhodli jednat rychle. Sestava sice nemá žádnou hvězdu, kolem které by se mohla točit veškerá komunikace, o to větším cílem nyní bude nějakou stvořit, například z El1ana, což v tomhle případě půjde jen a jen cestou dobrých výsledků.

V tuto chvíli tedy Entropiq budou na poli nejoblíbenější FPS hry reprezentovat dvě sekce, což s sebou přináší různá úskalí. Oficiální vyjádření sice hovoří o bonusu v podobě vzájemné motivace, všichni ale dobře víme, že na spoustě turnajů je zákaz účasti v jakékoliv fázi pro dva týmy jednoho vlastníka. Pokud tedy mají obě sekce společně fungovat, tak se bezpodmínečně musí ruská sestava ještě více posunout a proměnit příležitosti, které aktuálně má – a stát se skutečným Tier 1 týmem, jako například když před několika měsíci vylétli do nebes mladíci z Gambit. V takovém případě by těch kolizí tolik být nemuselo, naopak by se tím otevřela cesta na některé menší pozvánky, jako má v současnosti pravidelně například juniorka Ninjas in Pyjamas. Pokud by se tohle totiž nestalo a Rusové by zakrněli, tak by to byl pro soužití velký problém. A to je ten zmiňovaný risk.

Jak to bude s leckrem a jeho parťáky?

Ač se to nemusí na první pohled tolik zdát, tak tato akvizice může být odstartováním nové éry a orientace Entropiqu jako celku. Potenciální úspěch této sekce může být vysněnou vstupenkou na světovou scénu, aby se o Entropiq vědělo několikanásobně více než dosud, a to za cenu obětování části dosavadní české fanouškovské základny. Dosavadní sekce kolem leckra sice na domácí scéně ukazovala potenciál, ve vší úctě se jí ale za necelý rok společného hraní nepodařilo uhrát žádný zajímavý výsledek, který by znamenal nakouknutí alespoň do nejlepší stovky světového žebříčku. Sám leckr několikrát řekl, že je pro něj angažování se na evropské scéně prioritou, zcela upřímně ale totéž opakuje a opakovalo tucet dalších týmů s vysokými a posléze nenaplněnými ambicemi. Nikdo neříká, že tam ten potenciál opravdu není, jeden úspěch může odstartovat lavinu – hodiny ale tikají. Když se objeví dobrá možnost, ne každý z ní vyjde pozitivně. Ale investice se musejí začít zúročovat.

Tento výměnný obchod může znamenat snížení nebo dokonce ztrátu motivace jednotlivých členů nebo celé české sekce, což může vyústit až v budoucí odchod. Asi se to hodně nabízí, skutečný veřejný názor leckra a spol. se však jen tak nedozvíme, protože se dá očekávat smluvní mlčenlivost. Minimálně navenek se ale v tuto chvíli zdá, že vedení Entropiqu se opravdu bude snažit podporovat oba týmy na maximum. A co to přinese, to ukáží až následující týdny nebo měsíce. Potenciální ztráta předního českého týmu by však mohla být hodně bolestivá, když si vezmeme, že jde o jeden z nejklíčovějších titulů na domácím esportovém písečku. Opět ale může jít o další díl skládanky, v rámci níž by se Entropiq postupně začali skutečně přeorientovávat v evropskou organizaci. Podobnosti ve světě můžeme hledat jen těžko, spousta organizací však pochází odněkud a úspěšná je jinde. Ale třeba CS:GO fanoušci si jistě vzpomenou na polskou éru Virtus.pro, ačkoliv ti byli vždy v první řadě z CIS scény.

Komunita stojí na straně české sestavy

Na sociálních sítí to od pondělního oznámení vře, nejvíce pozitivně rezonuje vyjádření kapitána konkurenčních SINNERS beastika. Reakce jsou totiž v podstatě jednostranné a česká fanouškovská základna dává tento krok Entropiq náležitě "sežrat". „Takhle to prosím vypadá, když je na vás váš šéf hrdý. Prostě vás poje*e,“ zní v části vyjádření, které v kompletním znění naleznete zde. S jeho názorem se dá celkově souhlasit, v celém kontextu jde ale opravdu jen o jednu stranu mince. Může se to zdát jako kudla do zad všem domácím fanouškům, na cestě Entropiqu však jde prostě jen o krok, který by dříve nebo později přišel. Marketingově to totiž dává velký smysl za relativně nízkou investici (tým nebyl pod žádnou organizací a hráči tedy přišli zadarmo, stát budou pouze budoucí náklady a plat). Teď je to jen o okolnostech a o tom, kdo a jak se adaptuje. U nás totiž jen těžko najdeme případ, kdy by zahraniční tým pod křídly domácí organizace úspěšně účinkoval na mezinárodní scéně.

Ve světě esportu se totiž často fandí hráčům a týmům, ne samotným organizacím – čest výjimkám. V tomhle případě se tedy tuplem ukáže, do jaké míry to bude platit. Dá se totiž očekávat, že si ruská sekce Entropiq bude muset hledat nové fanoušky, otázkou je, do jaké míry to bude platit o organizaci jako takové. Kdyby Entropiq stavěli úplně nový mezinárodní tým, jako to zkoušejí v současnosti třeba MAD Lions, kteří se předtím orientovali hlavně na dánské scéně, tak by si na čelo plácala asi většina z nás, pokud by nešlo o žádná top jména. Ruská fanbáze ale umí být opravdu silná a její potenciál neradno podceňovat. O patriotství už sice úplně nepůjde, ale i tak se jistě najdou ti, kteří úspěch organizaci s českými kořeny budou přát čistě z tohoto důvodů.

Na závěr si vypůjčím slova ze sociálních sítí týmu Entropiq: „Chceme konkurovat těm nejlepším světovým týmům, a to je naše týmová filozofie od začátku vzniku naší organizace. Dlouhou dobu jsme věnovali a věnujeme scoutingu, a z toho důvodu jsme se rozhodli angažovat tento tým. Jsme přesvědčeni, že pro naši tuzemskou sestavu, budou kluci ze zahraničí inspirací a motivací, kam se můžou také dostat.“ Ať už je tahle akvizice vnímána jakkoliv, já osobně Entropiq úspěch přeji, stejně jako celá naše redakce. Česká stopa mezi špičkou je vždy příjemná a vidět logo české organizace mezi největšími giganty bude bezesporu parádní pocit. Něco takového tady navíc nikdy nebylo. Krok dopředu to ještě není, ale vyrojit se z toho může více než jeden.

Štítky: Entropiq
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.