Přejít k hlavnímu obsahu

Ligová válka mezi ESL, FACEIT a BLAST. Co zatím o nových ligách víme?

27. 1. 2020 | 13:53 Counter-Strike 2
Rok 2020 bude v CS:GO nabitý k prasknutí. Profesionální týmy čeká velké množství turnajů, ale také tři konkurenční ligy. ESL Pro League a liga, která je pracovně nazvaná B-Site League, se navíc mají odehrávat současně. Co zatím o ligách víme a jak jsou před jejich startem rozdány karty?
ESL vs BLAST vs FACEIT
ESL vs BLAST vs FACEIT

Letošní rok bude pro profesionální CS:GO scénu dost možná přelomový. Kromě rozšíření Major okruhu, kde vedle samotného Majoru a regionálních Minorů přibudou ještě dva menší turnaje, se dostává na scénu ESL Pro Tour a také dvě nové ligy, které se pokouší ESL zabránit v monopolu. Co je však důležité zmínit, všechny ligy budou více či méně uzavřené a dost se blíží franšízovým ligám známým z jiných her. Co o ligách zatím víme?

ESL Pro League XI: Méně týmů, více zápasů

Velkou proměnou prochází ESL Pro League. To jednak změnilo počet týmů z 48 (mezi které se počítá také asijská a oceánská divize, které však byly na druhé koleji) na pouhých 24. Navíc se mění i formát, nově jsou divize zrušeny a všechny týmy se tak utkají mezi sebou nehledě na region, z kterého pocházejí. 

Co však rozproudilo velké vášně v internetových diskuzích je způsob, kterým bylo nižšího počtu týmů dosaženo. Z týmů, účastnících se desáté sezóny, totiž obdržely pozvání hlavně celky, které se probojovaly na finálový turnaj (bystrý čtenář si i tak všimne, že dva týmy chybí). Zbytek týmů, až na pár výjimek, míří do nižší Mountain Dew ligy, i když měli mít původně místo jisté. Ze stran hráčů byly navíc stížnosti na komunikaci ze strany ESL, většina se totiž o změně formátu i o své neúčasti dozvědělo až ze zpravodajských serverů.

ESL Pro League Invites

Hlavním kritériem údajně bylo pozvat kromě účastníků loňského finále také vítěze nižší ligy a nejlepší týmy podle ESL žebříčku. Díky tomu pozvánky dostaly i týmy, které se lig ESEA/ESL vůbec neúčastnily nebo se do nejvyšší ligy nikdy nekvalifikovaly. To vysvětluje například účast Virtus.pro nebo ENCE. Co však není jisté je to, proč pozvánku obdržely týmy jako OG, Complexity nebo GODSENT namísto týmů jako MAD Lions nebo c0ntact (ex-CR4ZY), které jsou v žebříčku výše.

Seznam pozvaných týmů, který ESL zveřejnilo, navíc není ani finální seznam účastníků, jak je tomu většinou zvykem, nýbrž seznam rozeslaných pozvánek. Je tak dost možné, že některé z týmů se ligy nezúčastní, což může být pro ESL velká čára přes rozpočet. Například světová jednička Astralis veřejně několikrát potvrdila, že o účasti v lize zatím není rozhodnuto.

Co však známe s jistotu je alespoň formát. Týmy budou rozděleny do čtyřech skupin, kde si zahraje každý s každým. Vítěz skupiny postupuje rovnou do play-off, druhý a třetí tým poputuje do předkola. Jakmile bude rozhodnuto o nejlepších šesti, turnaj se přesune před živé publikum do arény.

B-Site League: Tier 3 týmy, Tier 1 produkce

Největší konkurencí pro ESL Pro League bude nová liga s názvem B-Site League. Ta se totiž odehraje ve stejném termínu a nehrozí tak, že se některý z týmů objeví v obou ligách.

Liga je zatím zahalena tajemstvím, o čemž svědčí i fakt, že B-Site je zatím pouze pracovní název. Co však zatím víme? Produkci bude mít na starosti FACEIT, který dosud organizoval nepříliš úspěšnou ligu s názvem ECS. V akci uvidíme 12 týmů, deset z toho budou franšízy. Týmy tak pro účast v lize budou muset zaplatit 2 miliony dolarů nebo mohou doufat, že se jim podaří získat jedno ze dvou míst určených pro týmy z kvalifikace.

PLAYzone Challenge 2020

Formát i seznam týmů je zatím tajemstvím. Známé jsou pouze celky Cloud9 a MIBR, jejichž organizace se na vzniku ligy podílí. Podle nepotvrzených informací bychom měli vidět také týmy jako Dignitas, MAD Lions či c0ntact. Je tedy jasné, že o špičkový Counter-Strike si budou moci v B-Site lize jen zdát, i když za některými týmy stojí silná základna fanoušků.

Největším diváckým tahákem ale budou lidé, kteří se objeví před kamerou. Osvědčené FACEIT duo ddk a James Baldorph, legendární trojice Anders, Semmler a moses nebo experti Sean Gares a Thorin jsou zárukou toho nejlepšího, co můžeme na turnajích vidět.

Na více podrobností si budeme muset ještě počkat, zatím to však vypadá, že B-Site bude pokulhávat v kvalitě samotných zápasů, to se však bude snažit dohnat diváckým zážitkem.

BLAST Premier: Když se dva perou, třetí se směje

Poslední velkou ligou je BLAST Premier. Můžeme zapomenout na to, jak jsme znali BLAST dosud: Série dvoudenních turnajů plných BO1 zápasů je už minulostí. Naopak uvidíme boje v polouzavřeném ligovém formátu, v základní části totiž uvidíme 12 pozvaných partnerských týmů, mezi kterými ze světové špičky chybí snad jen fnatic a mousesports.

Ze základní části, která se odehraje v Londýně, postoupí na finále splitu šest týmů, zbylých šest však nemusí ztrácet naději. O poslední dvě finálová místa se totiž utkají v klání zvaném Showdown, kde se k nim navíc přidají dva kvalifikované celky. Na konci roku se navíc uskuteční velké finále, kde opět můžeme vidět i celky mimo pozvanou dvanáctku.

BLAST Premier team list

Motivací pro týmy je navíc také obrovský prize pool, který pro rok 2020 činí neskutečných 4 250 000 dolarů. Pokud tedy nějaký celek zvládne vyhrát všechny části, vydělá si s přehledem přes dva miliony dolarů. Pro porovnání, podobnou částku získali Astralis nebo Liquid za celý loňský rok.

A ani v komentátorském týmu se BLAST nemá za co stydět. Stejně jako v B-Site League, i zde se představí například Anders, Semmler a moses, o analýzu zápasů se zase postará Thorin a SPUNJ.

Na papíře tedy vypadá jako nejsilnější právě BLAST, který navíc začíná již v v pátek 31. ledna.

Která liga podle vás sklidí největší úspěch?

ESL Pro League
78% (7 hlasů)
B-Site League
0% (0 hlasů)
BLAST Premier
22% (2 hlasy)
Celkem hlasů: 9
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.